Οδηγός για φοιτητές

ΕΚΠΟΙΖΩ – Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σχολικά κυλικεία ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών ζητά η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με επιστολή της σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Δυστυχώς, αν και υπάρχει υγειονομική διάταξη για τα είδη που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία, αυτή παραβιάζεται», σημειώνεται στην ανακοίνωση της καταναλωτικής οργάνωσης, ενώ υπογραμμίζεται πως επανειλημμένα έχει ζητηθεί η υιοθέτηση και προβολή της μεσογειακής διατροφής.

Επιπλέον, τονίζει ότι πρέπει να αποσυνδεθούν τα κυλικεία από πηγή εσόδων για τα σχολεία και προσθέτει ότι «μια καλή κίνηση, ιδιαίτερα για τα παιδιά του Δημοτικού, είναι να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι και βέβαια να συζητάμε πάντα με το παιδί τι αγόρασε με το χαρτζιλίκι του, κατευθύνοντάς το στο να κάνει τις σωστές επιλογές».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει, επίσης, στους γονείς προγραμματισμό, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών ενόψει των αγορών τους για τη νέα σχολική χρονιά.

Η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, ποιότητα και τιμές. Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά θα ήταν λάθος να τα αφήσουν να κάνουν μόνα τους την επιλογή, καθώς είναι πολύ πιθανόν να είναι και ακριβά και τις ανάγκες τους να μην καλύψουν.

Γι’ αυτό λοιπόν:

1. Κάντε ένα κατάλογο με τα είδη που του χρειάζονται.

2. Κάντε έρευνα αγοράς και συγκρίνετε τις τιμές, την ποιότητα των ειδών που πρόκειται να αγοράσετε. Αγοράστε, αν είναι δυνατόν, μαζί με το παιδί.

3. Συζητήστε με το παιδί σας και αναζητήστε την πιο σωστή λύση.

4. Αν δεν είναι «πρωτάκια», εξηγήστε τους ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα, κασετίνα) πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση.

5. Αποτρέψτε τα παιδιά να αγοράζουν είδη με μόνο κριτήριο τη φίρμα (και τη διαφήμιση), ιδιαίτερα όταν η τιμή δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα ή στις οικονομικές σας δυνατότητες.

 

Σχολιάστε το!