Αντέχουν τα ενοίκια της αγροτικής γης μέσα στην κρίση

Δημοσιεύτηκε στις 13 January 2014 στις κατηγορίες: επικαιρότητα xe property

Μπορεί η ελληνική αγορά ακινήτων να έχει καταποντιστεί λόγω της κρίσης και της ολοένα αυξανόμενης φορολογίας στην περιουσία, ωστόσο η ενοικίαση γης επιδεικνύει σθεναρή αντίσταση τα τελευταία 6 χρόνια της ύφεση.

Oι ιδιοκτήτες αγροτικών γαιών, οι οποίοι τις εκμεταλλεύονται ενοικιάζοντάς τις δεν «ένιωσαν» στην ουσία τις επιπτώσεις της κρίσης, καθώς τα ενοίκια των χωραφιών έμειναν στο ύψος τους. Μάλιστα για την επόμενη διετία, που σημειωτέον, θα αρχίσει να ισχύει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και την αγροτική γη, εκτιμάται πως η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω. Κι αυτό, εξαιτίας των επιδοτήσεων. Αναλυτικά, όποιος θέλει να λάβει κομμάτι από την πίτα των επιδοτήσεων της νέας περιόδου θα πρέπει να δηλώσει απαραίτητα έκταση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ceps, την τελευταία δεκαετία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ελληνική Επικράτεια, η καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων συντηρούσε -και σε μερικές περιπτώσεις λειτουργούσε αυξητικά- το ύψος των ενοικίων της αγροτικής γης. Γι’ αυτό και οι τιμές των μισθωμάτων των αγροτεμαχίων καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, καθώς στις περισσότερες περιοχές  υπάρχουν επιδοτήσεις, «αντιστάθηκαν». Συγκεκριμένα σταθεροποιήθηκαν στα 60-80€ το στρέμμα για ποτιστικά χωράφια, ενώ σε περιοχές που συνδέθηκαν με ακριβότερα δικαιώματα ή η ύπαρξη γης προς ενοικίαση σπανίζει, το ετήσιο μίσθωμα αυξήθηκε από τα 100€  στα 150€ το στρέμμα, σημειώθηκε, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 50%, από το 2008 στο 2012.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα οι τιμές ενοικίασης των χωραφιών παραμένουν ίδιες από το 2008. Συγκεκριμένα στα 60-80€ ενοικιάζεται το κάθε ποτιστικό στρέμμα, ενώ στα 15€ τα άνυδρα. Το ίδιο ισχύει και για την Κωπαΐδα, στα 50-70€ ενοικιάζονται τα ποτιστικά και στα 10-15€ τα άνυδρα. Στο Δέλτα Αξιού από την άλλη, οι τιμές από το 2008 έως το 2013 αυξήθηκαν. Από 100€ που ήταν το ενοίκιο του ποτιστικού στρέμματος το 2008, το 2013 ανέβηκε στα 150€.

Γράψε το σχόλιό σου


*Δημοσιεύοντας το σχόλιό σας, συμφωνείτε με τους παρακάτω Όρους
• Το περιεχόμενο και οι απόψεις, γνώμες που περιλαμβάνονται στο ιστολόγιο δεν προέρχονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την Χρυσή Ευκαιρία, αντιθέτως δημοσιεύονται και αναρτώνται εδώ με πρωτοβουλία και αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε χρήστη.
• Η Χρυσή Ευκαιρία διατηρεί το δικαίωμα οποτεδήποτε κρίνει, κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια, ότι το περιεχόμενο ενός σχολίου τυγχάνει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, παραπλανητικό ή/και παράνομο ή/και ψευδές ή/και προσβλητικό ή/και συκοφαντικό ή/και ρατσιστικό καθώς επίσης και ότι το εν λόγω περιεχόμενο αντίκειται εν γένει στους παρόντες όρους χρήσης να διακόψει την δημοσίευση και ανάρτησή του στο ιστολόγιο.
• Η Χρυσή Ευκαιρία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποδέχεται ή ενστερνίζεται κατά οποιονδήποτε τρόπο τις εκφραζόμενες στο ιστολόγιο προσωπικές ιδέες ή αντιλήψεις των χρηστών.
• Οι χρήστες παραμένουν αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο/ σχόλια που αναρτούν/δημοσιεύουν στο ιστολόγιο.
• H Χρυσή Ευκαιρία δεν φέρει καμία ευθύνη για τις θέσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ή για οποιαδήποτε παρεξήγηση ή απώλειες, άμεσες, έμμεσες, ειδικές, επακόλουθες ή άλλες, ή βλάβες οποιουδήποτε τύπου από την πλευρά των χρηστών
• H Χρυσή Ευκαιρία δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε σχόλια χρηστών και για ενέργειες που θα είναι αποτέλεσμα μηνυμάτων ή και συμβουλών που παρέχονται τους χρήστες του ιστολογίου.
• Οι χρήστες του ιστολογίου χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του με δική τους πρωτοβουλία, αναλαμβάνουν και τη σχετική ευθύνη διασταύρωσης των παρεχομένων πληροφοριών με τις πηγές αυτών.
• Η Χρυσή Ευκαιρία δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άλλων ιστολογίων ή ιστοσελίδων το περιεχόμενο των οποίων δεν μπορεί να ελέγξει και δεν φέρει καμία ευθύνη για σχόλια που θίγουν πνευματικά ή άλλα δικαιώματα τρίτων.

Highslide for Wordpress Plugin