business news

Καθαρισμός Μαρμάρων: Πώς να απαλλαγείτε από επίμονους λεκέδες

Τα μάρμαρα αποτελούν ένα πολύ όμορφο και καλαίσθητο πέτρωμα το οποίο ειδικά στην Ελλάδα χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Μπορούμε να το συναντήσουμε σε δάπεδα, πάγκους κουζίνας, νεροχύτες και άλλες μεγάλες επιφάνειες. Το μάρμαρο είναι γενικά ένα υλικό το οποίο έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και εντυπωσιακή όψη. Σε οποιονδήποτε χώρο ή επιφάνεια όμως και αν έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε αυτή την εξαιρετική πρώτη ύλη, είναι πολύ πιθανό να λεκιάσει από πολλές αιτίες.

Ο καθαρισμός μαρμάρων μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολή διαδικασία ειδικά εάν δε γίνει με το σωστό τρόπο και τα κατάλληλα υλικά. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα λεκέδων που συναντώνται στα νοικοκυριά είναι από λάδια, λίπη, καφέ, φρούτα και άλλα τρόφιμα. Οι συγκεκριμένοι λεκέδες μπορεί να ποτίσουν και ο καθαρισμός των μαρμάρων να γίνει ακόμη πιο δύσκολος αφήνοντας πίσω του στάμπες και θαμπάδα.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τρόπους με τους οποίους ο καθαρισμός μαρμάρων και η απομάκρυνση επίμονων λεκέδων μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και να διατηρηθούν τα μάρμαρά σας καθαρά και λαμπερά!

Καθαρισμός Μαρμάρων από Καφέ ή Τσάι

Ο καφές και το τσάι περιέχουν τανίνες. Αυτές οι ουσίες έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν σε βάθος οπουδήποτε και αν πέσουν και έτσι να αφαιρούνται πολύ δύσκολα. Στη περίπτωση τέτοιων λεκέδων ο καθαρισμός μαρμάρων μπορεί να γίνει εάν καλύψετε το λεκέ με υπεροξείδιο του υδρογόνου 35 – 40% , στο οποίο να προσθέσετε μερικές σταγόνες αμμωνίας. Αφήστε το μείγμα να δράσει για λίγο και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί.

Καθαρισμός Μαρμάρων από λεκέδες όπως:

  • Καθάρισμα από Κρασί

Το κρασί με τη σειρά του όπως ο καφές και το τσάι περιέχει τανίνες οι οποίες είναι εξαιρετικά δραστικές , δημιουργούν επίμονους λεκέδες στα πετρώματα και το καθάρισμά τους είναι πολύ δύσκολο. Η συνιστώμενη αντιμετώπιση τέτοιων λεκέδων είναι ο άμεσος καθαρισμός με ένα λευκό πανί το οποίο θα έχετε πρώτα βρέξει με ασετόν. Προσοχή! Οι κινήσεις που θα κάνετε όταν καθαρίζετε τα μάρμαρα πρέπει να είναι μαλακές και κυκλικές.

  • Καθάρισμα από Μπύρα

Η μπύρα περιέχει πρωτεΐνες και σάκχαρα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν λεκέδες κατά βάση σε ανοιχτόχρωμα μάρμαρα. Αυτό που θα πρέπει να σας ανησυχεί περισσότερο είναι ο λεκές από μαύρη μπύρα. Για να αφαιρέσετε τέτοιους λεκέδες πρέπει να χρησιμοποιήσετε καθαρό νερό, μαλακό πανί και ένα καθαριστικό με ουδέτερο pH .

  • Καθάρισμα από Αναψυκτικά

Τα αεριούχα ποτά είναι συνήθως γεμάτα σε σάκχαρα και χρωστικές ουσίες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν έντονους λεκέδες. Θα πρέπει να απομακρύνετε το συντομότερο το χυμένο αναψυκτικό από τη μαρμάρινη επιφάνεια για να αποφύγετε τη δημιουργία λεκέ και να καθαρίσετε με νερό και καθαριστικό.

  • Καθάρισμα από Αλκοολούχα Ποτά

Τα αλκοολούχα ποτά λόγω του οινοπνεύματος μπορούν να διεισδύσουν σε βάθος στις μαρμάρινες επιφάνειες. Δεν είναι λίγα μάλιστα τα ποτά που έχουν έντονο χρώμα και χρωστικές και έτσι δημιουργούν σκούρους λεκέδες. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο καθαρισμός μαρμάρων να γίνει με επιθέματα από σεπιόλιθο.

Καθάρισμα Μαρμάρων από Χυμούς Φρούτων

Οι λαχταριστοί και δροσιστικοί χυμοί  ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να δημιουργήσουν και έντονους λεκέδες στα αγαπημένα σας μάρμαρα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φρούτα περιέχουν χρωστικές ουσίες και σάκχαρα τα οποία δημιουργούν λεκέδες οι οποίοι οξειδώνονται. Με την πάροδο του χρόνου ο καθαρισμός μαρμάρων από τέτοιους λεκέδες γίνεται πιο δύσκολος. Για την αφαίρεσή τους  χρησιμοποιείστε καθαρό νερό στο οποίο θα προσθέσετε ένα ουδέτερο καθαριστικό.

Αφαίρεση Τσίχλας από Μάρμαρο

Το μυστικό για την αποκόλληση της τσίχλας είναι ένα : ξηρός πάγος! Όπως ακριβώς και όταν κολλήσει τσίχλα σε ένα παντελόνι σας έτσι και με τα μάρμαρα, η αποκόλλησή της από το μάρμαρο γίνεται εάν ψυχθεί με πάγο ή ένα ψυκτικό σπρέι. Στη συνέχεια, μπορείτε να αφαιρέσετε την τσίχλα με μία λεπτή σπάτουλα. Στην περίπτωση που έχει αφήσει υπολείμματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπερχλωροαιθυλένιο μαζί με σεπιόλιθο.

Καθαρισμός Μαρμάρων από Σάλτσα Ντομάτας

Η ντομάτα από μόνη της σα λαχανικό δημιουργεί ανοιχτόχρωμους λεκέδες στα μάρμαρα ενώ η σάλτσα ντομάτας που περιέχει και λάδια δημιουργεί λεκέδες σκούρου χρώματος. Πρέπει να καθαρίσετε την επιφάνεια με νερό, ουδέτερο καθαριστικό και ένα μαλακό σφουγγαράκι. Εάν δεν αφαιρεθεί χρησιμοποιήστε το διάλυμα με την αμμωνία που έχουμε αναφέρει παραπάνω και αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.

Λίπη & Λάδια

Το λάδι έχει την ιδιότητα να διεισδύει σε βάθος στα μάρμαρα και να δημιουργεί έντονους και επίμονους λεκέδες . Οι ίδιοι θα πρέπει να απομακρύνονται σχεδόν κατευθείαν με ένα απορροφητικό χαρτί ή ένα  πανί. Το ίδιο θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην περίπτωση που χυθεί λίπος και έτσι ο καθαρισμός μαρμάρων θα γίνει πιο εύκολος.

Καπνό

Η νικοτίνη και η πίσσα που περιέχει ο καπνός δημιουργούν κίτρινους λεκέδες που είναι σχεδόν ανεξίτηλοι. Ο καθαρισμός μαρμάρων από καπνό μπορεί να γίνει με νερό και ουδέτερο καθαριστικό. Στην περίπτωση που αυτή η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματικό καθαρισμό.

Καθάρισμα Μαρμάρων από Αίμα

Το αίμα περιέχει άλατα και πρωτεΐνες. Στην περίπτωση που καθαρίσετε άμεσα τη μαρμάρινη επιφάνεια συνήθως δε δημιουργείται λεκές. Αν το αίμα παραμείνει όμως και στεγνώσει πάνω στην επιφάνεια ο λεκές είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Μπορείτε να προσπαθήσετε να καθαρίσετε με νερό και ένα ουδέτερο καθαριστικό χωρίς όμως τα αποτελέσματα να είναι εγγυημένα.

Επίμονοι Λεκέδες από Κραγιόν

Οι λεκέδες που δημιουργούνται από κραγιόν οφείλονται στα έλαια, τις χρωστικές και τα κεριά που εμπεριέχονται σε αυτά.  Ο καθαρισμός μαρμάρων από κραγιόν μπορεί να γίνει εφόσον αρχικά απομακρύνετε την περίσσεια του κραγιόν από τη μαρμάρινη επιφάνεια προσεκτικά με μία λάμα. Στη συνέχεια καθαρίστε με χλιαρό νερό, καθαριστικό και ένα μαλακό σφουγγαράκι.

Μαρμάρινα Πατώματα

Όσον αφορά τα πατώματα ο καθαρισμό μαρμάρων θα πρέπει να γίνεται με ουδέτερα καθαριστικά και όχι όξινα όπως το ξίδι και το λεμόνι που χρησιμοποιείται συχνά σε άλλους λεκέδες που έχει το νοικοκυριό. Τα ίδια μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να θαμπώσουν ή ακόμη και να χαράξουν την επιφάνεια.

Καθαρισμός Μαρμάρων από Σοκολάτα

Οι λεκέδες από τη σοκολάτα είναι πολύ έντονοι, ειδικότερα σε ανοιχτόχρωμα μάρμαρα. Εάν τύχει να λερωθούν με αυτό τον τρόπο, ο καθαρισμός μαρμάρων μπορεί να γίνει με χλιαρό νερό και ένα ουδέτερο καθαριστικό.  Κάτι άλλο που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε είναι ένα διάλυμα με αμμωνία το οποίο θα αφήσετε για μερικά λεπτά όπως εξηγήσαμε και στους λεκέδες από καφέ και τσάι.

Ο καθαρισμός μαρμάρων είναι κάτι το οποίο απασχολεί αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς παρότι επιθυμούν πολύ να έχουν αυτό το εντυπωσιακό πέτρωμα στο σπίτι τους ανησυχούν για τη συντήρηση και το γυάλισμά του. Τα μυστικά που μοιραστήκαμε μαζί σας αφορούν μικρούς λεκέδες που μπορεί να προκύψουν στον καθένα. Σε περιπτώσεις εκτεταμένης ζημιάς η λύση είναι να επιλέξετε ένα επαγγελματικό συνεργείο το οποίο θα αναλάβει την εργασία και ο καθαρισμός μαρμάρων  και το γυάλισμα θα γίνουν σίγουρα αποτελεσματικά.

Δείτε περισσότερα στο myconstructor.gr