xe εργασία news

Πώς θα τραβήξετε το ενδιαφέρον των εργοδοτών στο LinkedIn

Αν νομίζετε ότι η προϋπηρεσία σας, οι δεξιότητές σας, μια επαγγελματική φωτογραφία και μια καλή περίληψη του προφίλ σας είναι αρκετά για τον προσωπικό σας λογαριασμό στο LinkedIn, κάνετε λάθος. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας επισημαίνουν ότι μαζί με όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη και η δραστηριότητά σας. Με άλλα λόγια, οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε σε τακτική βάση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από μια θέση εργασίας.

Σταματήστε λοιπόν να βλέπετε το LinkedIn σαν μια στατική πλατφόρμα, όπου έχετε αναρτήσει το βιογραφικό σας και έχετε ξενοιάσει. Προσπαθήστε να εξοικειωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Εμείς σας προτείνουμε κάποιους «χρυσούς» κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τραβήξετε το ενδιαφέρον των εργοδοτών.

Ξεκινήστε τα posts

Οι περισσότεροι χρήστες στο LinkedIn δεν «ποστάρουν». Απλώς διατηρούν το λογαριασμό και παρακολουθούν το timeline τους. Πολλοί φοβούνται μήπως τυχόν κάνουν κάποιο λάθος, το οποίο θα τους στοιχήσει αργότερα επαγγελματικά. Άλλοι πάλι δεν είναι εξοικειωμένοι και δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτό. Όλα αυτά όμως πρέπει να ξεπεραστούν, εάν θέλετε να γίνετε ειδικοί στη χρήση του LinkedIn και να αξιοποιήσετε πλήρως όλες τις λειτουργίες του.

Βασική προϋπόθεση ωστόσο, πριν ξεκινήσετε να ποστάρετε, είναι να προσδιορίσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα, απαντώντας σε ερωτήσεις, όπως «Τι δουλειά θέλω να αποκτήσω;», «Σε τι θεωρούμαι ειδικός;» κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό καθορίζετε το content που θα ανεβάζετε και επιπλέον περιορίζετε το κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Όσο για το περιεχόμενο, μπορείτε να επιλέξετε βίντεο, εικόνες, άρθρα αλλά και προσωπικές απόψεις. Ιδιαίτερα σημαντική είναι όμως και η χρήση των hashtag και tags άλλων χρηστών της πλατφόρμας, αφού με αυτόν τον τρόπο το post σας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς.

Γράψτε σχόλια

Μη διστάζετε να γράψετε ένα σχόλιο, αν διαβάσατε κάτι ενδιαφέρον στο LinkedIn. Τολμήστε το. Μόνο να ωφεληθείτε μπορείτε. Αναφέρετε γιατί σας άρεσε ή γιατί είναι χρήσιμο και συνδέστε το με την επαγγελματική σας εμπειρία. Είναι βέβαιο ότι αυτός που έκανε την ανάρτηση θα χαρεί να διαβάσει το σχόλιό σας, όπως ακριβώς εσείς θα χαρείτε να διαβάζετε σχόλια άλλων στις δικές σας αναρτήσεις.

«Αντιδράστε»

Όταν οι άλλοι χρήστες κάνουν σχόλια στις αναρτήσεις σας, κάντε like ή απαντήστε αν σας ρωτάνε κάτι. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε το ενδιαφέρον σας και κρατάτε δεσμευμένο το κοινό σας.

Κάντε chat

Μπορείτε να στείλετε προσωπικό μήνυμα σε άτομα που σας ενδιαφέρουν επαγγελματικά χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να αποφύγετε μακροσκελή κείμενα και να προσέχετε την ορθογραφία, το συντακτικό και τα κενά μεταξύ των παραγράφων. Φυσικά το LinkedIn είναι καθαρά επαγγελματικό εργαλείο, δεν έχει καμία σχέση με το facebook, οπότε καλό είναι και η επικοινωνία που κάνετε μέσω αυτού να έχει αυστηρά επαγγελματικό χαρακτήρα.

Ενταχθείτε στα groups

Το LinkedIn διαθέτει πολλά επαγγελματικά groups. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε και να γίνετε μέλος σε αυτά που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά σας. Αρχίστε συζητήσεις και αλληλοεπιδράστε με άλλα μέλη. Μοιραστείτε τη γνώμη σας και τις γνώσεις σας με σχόλια και αναρτήσεις. Τα groups αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ενημέρωσης για εξειδικευμένα ζητήματα, αλλά και για να αυξήσετε τις επαφές σας.

οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε σε τακτική βάση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από μια θέση εργασίας.

Επιμέλεια: Μίνα Μπαγιώτα

Σχολιάστε το!