xe εργασία news

10 χρήσιμες συμβουλές καριέρας για όλα τα επαγγέλματα

Μπορεί να ακούγονται απλές, όμως οι παρακάτω συμβουλές καριέρας αποτελούν τα βασικά βήματα για να μπορέσετε να έχετε μια ανοδική πορεία στα επαγγελματικά σας, ανεξάρτητα με τη δουλειά που κάνετε και τον τομέα στον οποίο απασχολείστε. Όλοι όσοι φτάνουν στην κορυφή οριοθετούν τους στόχους τους, παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, είναι παραγωγικοί και όχι πολυάσχολοι, συναναστρέφονται με τους σωστούς ανθρώπους, παραμένουν θετικοί, ακόμη και στα πιο δύσκολα επαγγελματικά σκαμπανεβάσματα.

Δείτε αναλυτικά 10 χρήσιμες συμβουλές, που θα πρέπει να εφαρμόσετε στην επαγγελματική σας ζωή:

Βάλτε χρονικούς περιορισμούς

Όταν θέτετε στόχους, πρέπει την ίδια στιγμή να θέτετε και χρονικούς περιορισμούς. Αυτούς τους χρονικούς περιορισμούς πρέπει να τους βάλετε εσείς οι ίδιοι και όχι κάποιος άλλος, ούτε το αφεντικό σας, ούτε οι συνάδελφοί σας.

Πάρτε άμεσες αποφάσεις

Πολλοί άνθρωποι έχουν καταπληκτικές επιχειρηματικές ιδέες, που ποτέ, όμως, δεν τις υλοποιούν. Δεν έχει σημασία αν έχετε υψηλό IQ. Για την ακρίβεια δεν αρκεί για να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας ή τον περίγυρό σας, αν δεν αναλάβετε δράση. Υπάρχει χαοτική διαφορά μεταξύ του να ξέρετε πώς να κάνετε κάτι και του να το κάνετε πραγματικά.

Να είστε παραγωγικοί, όχι απλά πολυάσχολοι

Οι έξυπνοι άνθρωποι επιμένουν στο ρητό: «Δούλευε εξυπνότερα, όχι σκληρότερα». Οι περισσότεροι στον εργασιακό χώρο θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι δεν προλαβαίνουν ούτε να αναπνεύσουν, απλά για να νιώθουν σημαντικοί. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο αποπνέουν μια ηρεμία τις περισσότερες ώρες της ημέρας, που προκύπτει από τη σωστή οργάνωση του χρόνου τους, από την επιμέλεια και τη φροντίδα που δείχνουν στο παραμικρό, και από το διαχωρισμό των τομέων στη ζωή τους. Δεν μπερδεύουν δουλειά με προσωπικά. Όταν δουλεύουν, δουλεύουν πραγματικά και όταν χαλαρώνουν, κάνουν αυτό.

Πάρτε λογικές αποφάσεις

Μπορεί η διαίσθησή σας και το συναίσθημα να σας βοηθάει σε μερικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά, όμως πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη, κατά βάση, τον παράγοντα της λογικής. Μην επιτρέπετε στο συναίσθημα να σας οδηγεί σε αποφάσεις που σας αυτοσαμποτάρουν.

Πείτε όχι στην τελειομανία

Η υπερβολική τελειομανία μπορεί να σας οδηγήσει σε αδράνεια ή σε ανισσοροπία. Στον πραγματικό κόσμο επιβραβεύονται όχι οι τελειομανείς, αλλά αυτοί που απλά κάνουν τη δουλειά. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει η δουλειά είναι να κάνετε λάθη, μέσα από τα οποία κάθε φορά θα γίνεστε ακόμα καλύτεροι επαγγελματίες.

Βγείτε από την «άνετη» ζώνη

Όλοι οι άνθρωποι στις δουλειές που κάνουμε έχουμε καθήκοντα, τα οποία τα θεωρούμε ευκολότερα από ό,τι άλλα, τα οποία ανήκουν στη λεγόμενη «άνετη» ζώνη μας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν μένουν στις ευκολίες τους ή μόνο στις φυσικές κλίσεις και τα ταλέντα τους, αντιθέτως, όταν τους προκύψει η ευκαιρία για μια δουλειά, ακόμα κι αν δεν αισθάνονται 100% σίγουροι ότι μπορούν να τα καταφέρουν, αρπάζουν την ευκαιρία.

Κάντε τα πράγματα απλά

Προσπαθήστε να αξιολογήσετε τα πράγματα με απλό τρόπο. Μην τα μεγεθύνετε και μην τα τραγικοποιείτε. Να είστε απλοί, όταν μιλάτε και όταν διεκδικείτε, και συγκεκριμένοι, όταν πραγματοποιείτε ένα σχέδιο. Τόσο την επιτυχία όσο και την αποτυχία πρέπει να την αντιμετωπίζετε με απλό τρόπο.

Παραμείνετε θετικοί

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι συγκεντρώνονται μόνο στα θετικά. Η επαγγελματική ζωή δεν θα σταματήσει να σας δοκιμάζει. Αξιολογήστε τα λάθη σας, μάθετε από αυτά και δείτε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, ακόμα και στις πιο σκληρές επαγγελματικές δοκιμασίες.

Να βρίσκεστε πάντα με τους σωστούς ανθρώπους

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι συναναστρέφονται με ανθρώπους θετικούς, εμπνευσμένους, πρωτοποριακούς. Στόχος δεν είναι να κερδίσουν κάποιο επαγγελματικό αντάλλαγμα από τη συναναστροφή μαζί τους, αλλά να γίνονται καλύτεροι.

Φροντίστε να έχετε μια ισορροπημένη ζωή

Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι φροντίζουν να έχουν ισορροπία στη ζωή τους. Μπορεί κάποιο διάστημα από τη ζωή σας να επενδύσετε πιο πολύ στα επαγγελματικά, ένα άλλο να αφιερωθείτε περισσότερο στην οικογένεια, αυτό όμως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Αν, όμως, συστηματικά επενδύετε μόνο στα επαγγελματικά, θα νιώθετε επιτυχημένοι μόνο σε ένα κομμάτι της ζωής σας, διότι η πραγματική επιτυχία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και συμπεριλαμβάνει σίγουρα και την προσωπική ζωή.

Επιμέλεια: Μίνα Μπαγιώτα