xe living

Καλώς ήρθατε στο μαγικό κόσμο των χριστουγεννιάτικων γεύσεων!

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων μας απασχολούν σχεδόν περισσότερο και από τις ίδιες τις γιορτές. Στον τόπο μας, η παράδοση είναι πάντοτε γενναιόδωρη σε γλυκά και τα χριστουγεννιάτικα τραπεζομάντιλα γεμίζουν μέλι, σιρόπι και ζάχαρη άχνη. Πώς γλυκαίνονται όμως και οι άλλες χώρες; Ας γνωρίσουμε τα πιο διάσημα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά και ψωμιά του κόσμου.

Panettone, Ιταλία                                       

Το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με καταγωγή από το Μιλάνο μοιάζει με μεγάλο ψωμί, περιέχει αποξηραμένα και ζαχαρωμένα φρούτα και σταφίδες, ενώ η παραδοσιακή συνταγή το θέλει ζυμωμένο τρεις φορές. Χρησιμοποιείται και ως βασιλόπιτα.

Buche de Noël, Γαλλία

Χριστουγεννιάτικος κορμός με γλάσο σοκολάτας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό με ρίζες από την κελτική παράδοση. Είναι ρολό από αφράτο παντεσπάνι και κρέμα σοκολάτας ή κάστανου και αποτελεί το την τέλεια επιλογή για εορταστικό επιδόρπιο.

Stollen, Γερμανία

Ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί/αφράτο κέικ που έχει τις ρίζες του στον 14ο αιώνα. Είναι ζυμωμένο με μαγιά, γεμισμένο με ποικιλία ξερών φρούτων, πάστα αμυγδάλου, παραδοσιακά μπαχαρικά και περιέχει ρούμι ή κονιάκ. Παραδοσιακά είχε σχήμα πλεξίδας και συμβόλιζε τον νεογέννητο Χριστό μέσα στις φασκιές.

Pepparkakor, Σουηδία

Τραγανά μπισκότα με κανέλα, τριμμένο τζίντζερ ή και άλλα μπαχαρικά. Είναι φτιαγμένα σε γιορτινά σχήματα (δεντράκια, μπότες, αστεράκια, χιονονιφάδες) και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που τα φτιάχνουν όλο το χρόνο.

Plum Pudding, Βρετανία

Η πουτίγκα είναι σύμβολο των Χριστουγέννων και το παραδοσιακό επιδόρπιο του αγγλικού χριστουγεννιάτικου δείπνου. Είναι γλυκό με βαθιά γεύση και περιέχει σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η κρέμα από κονιάκ.

Banketstaaf, Ολλανδία

Στην Ολλανδία θα απολαύσετε το banketstaaf, ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό με αμυγδαλόπαστα, καλυμμένη με σφολιάτα που έχει ψηθεί και έχει αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα, αλειμμένη με μαρμελάδα βερίκοκο και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.

Bunuelos, Μεξικό

Ένα γλυκό με καταγωγή από την Ισπανία και δημοφιλές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είναι λουκουμάδες που τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανοί και σερβίρονται βουτηγμένοι σε σιρόπι ή μέλι, ή πασπαλισμένοι με ζάχαρη.

Χριστόψωμο, Ελλάδα

Ψωμί σκέτο ή παραγεμισμένο με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Φτιάχνεται ειδικά για τη γιορτή των Χριστουγέννων και είναι πλούσια στολισμένο με πολλά κεντήματα και σχέδια από την ελληνική φύση.