Blog xe news

Τα 7 πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο

Τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα είναι περισσότερο γνώριμα και οικεία μιας και οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε βιωματικά λόγω κάποιας πιθανής ιδιαίτερης καταγωγής από μέρη της Ελλάδας που κυκλοφορούν καλικάντζαροι ή που οι παιδικές φωνές τραγουδούν τα κάλαντα ξυπνώντας  τους νωχελικούς νοικοκύρηδες. Σε διάφορες χώρες όμως τα έθιμα των γιορτινών ημερών φαντάζουν παράξενα μα ιδιαιτέρως διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα.

Roller-skating Christmas

Στο Caracas της Βενεζουέλας οι εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή. Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι συνηθίζουν να πηγαίνουν με roller. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις 20:00 για να μπορούν χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες.

Τσεχία

Το Χριστουγεννιάτικο έθιμο στην Τσεχία έχει να κάνει με το γάμο και αφορά στις ανύπαντρες κοπέλες. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντρες για να μάθουν τι τους επιφυλάσσει η νέα χρονιά, στέκονται με την πλάτη στην εξώπορτα του σπιτιού τους και πετούν το ένα τους παπούτσι πίσω από τον ώμο τους.  Αν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη στραμμένη προς την πόρτα, σημαίνει ότι η κοπέλα θα παντρευτεί μέσα στην ερχόμενη χρονιά. Επίσης, τα εορταστικά στολίδια του δέντρου είναι τσόφλια αυγών βαμμένα με διάφορα χρώματα και μοτίβα.

Νορβηγία 

Ένας νορβηγικός θρύλος λέει ότι την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και κακά πνεύματα εμφανίζονται ψάχνοντας να βρουν σκούπες, για να τις καβαλήσουν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.  Για να μην συμβεί αυτό, οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες του σπιτιού, ενώ οι άντρες βγαίνουν έξω και πυροβολούν στον αέρα για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Ουκρανία

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Ουκρανία, εκτός από μπάλες και γιρλάντες έχουν κι ένα διαφορετικό στολίδι. Μια ψεύτικη αράχνη με τον ιστό της βρίσκονται κρυμμένα στο δέντρο και όποιος την βρει πρώτος θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.  Η παράδοση λέει ότι κάποτε μια φτωχή χήρα δεν είχε τα χρήματα για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της κι ένα πρωινό ξύπνησε και είδε ότι μία αράχνη είχε στολίσει με τον ιστό της το δέντρο, δίνοντας χαρά στην οικογένεια.

Αυστρία

Ένα τρομακτικό έθιμο λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στην Αυστρία μα και στην Ουγγαρία. Ο Krampus είναι ο κακός δίδυμος αδελφός του Άγιου Βασίλη και ο μύθος λέει πως το δαιμονικής μορφής πλάσμα ζει για να χτυπάει και να τιμωρεί όλα τα άτακτα παιδιά που βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» του αδερφού του. Η Νύχτα του Krampus έρχεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου όταν ομάδες αντρών ντύνονται σαν δαίμονες και κυκλοφορούν τα μεσάνυχτα στην πόλη χτυπώντας ανθρώπους με ψεύτικα ρόπαλα.

Ιταλία 

Σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας, τα δώρα τα φέρνει η Befana, μια καλή μάγισσα.  Στα φρόνιμα παιδιά αφήνει δώρα, γλυκά και φρούτα, ενώ στα άτακτα, κάρβουνο και σκόρδα. Οι γονείς της αφήνουν ένα ποτήρι κρασί και αν αρέσει στη Befana, θα σκουπίσει το σπίτι προτού πετάξει με τη σκούπα της.

Εσθονία

Τα Χριστούγεννα είναι η καταλληλότερη περίοδος για ουσιαστικό χρόνο με την οικογένεια. Έτσι οι Εσθονοί, φροντίζουν να κάνουν σάουνα ανήμερα των Χριστουγέννων οικογενειακώς.

 

Σχολιάστε το!