xe My Home xe property news

Δέκα τράπεζες κατέθεσαν προτάσεις στο ΕΤΕΑN για συμμετοχή στο Εξοικονομώ ΙΙ

Καθώς την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος των τραπεζών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι κατατέθηκαν φάκελοι από 10 Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της χώρας μας, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με όσες συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το ΕΤΕΑΝ ”η μεγάλη ανταπόκριση των Τραπεζών έλαβε χώρα παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους και εν μέσω μάλιστα της «δύσκολης» περιόδου του Αυγούστου, αποδεικνύοντας την ευαισθησία τους και τη θέλησή τους να συμβάλλουν τόσο ως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όσο και ως συνεπενδυτές, στην επιτυχία του προγράμματος“.

Ένα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι φάκελοι κατατέθηκαν από όλες τις εμπορικές Τράπεζες, οι οποίες είχαν συμβάλλει και στην επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος, ενώ για πρώτη φορά ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από τις συνεταιριστικές Τράπεζες, ανταποκρινόμενες θετικά στο «κάλεσμα» του ΕΤΕΑΝ, διακηρυγμένος στόχος του οποίου ήταν η συμμετοχή και των τελευταίων στο νέο πρόγραμμα.

Συνολικά λοιπόν το ΕΤΕΑΝ παρέλαβε προτάσεις από τις εξής Τράπεζες:

 1. Alpha Bank
 2. Τράπεζα Αττικής
 3. Eurobank Ergasias
 4. Εθνική Τράπεζα
 5. Τράπεζα Πειραιώς
 6. Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
 7. Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
 8. Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
 9. Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
 10. Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

Στο πλαίσιο αυτής της πολύ θετικής εξέλιξης, το ΕΤΕΑΝ εκφράζει την ισχυρή δέσμευσή του να συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία του με τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της χώρας ανταποκρινόμενο στο θεσμικό του ρόλο. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων από την αρμόδια επιτροπή του ΕΤΕΑΝ και ακολούθως η έγκρισή τους από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου.

Εντός του Οκτωβρίου το νέο πρόγραμμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» μπορεί να «βγει στον αέρα» μέσα στον Οκτώβριο.

Όπως ορίζει το πρόγραμμα ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά τελικό αποδέκτη (σ.σ. ιδιοκτήτη κατοικίας) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας να εκτιμούν ότι στο πρόγραμμα θα υπαχθούν περίπου 35.000 έως 40.000 κατοικίες.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των κονδυλίων, το πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Η ουσιαστική διαφορά του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο είναι ότι δεν απαιτείται τραπεζικό δάνειο, ενώ το μέγιστο ύψος της επιδότησης μπορεί να διαμορφωθεί στις 17.500 ευρώ με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί στο 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού (λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια).

Το επιπλέον ποσό (έως τις 25.000 ευρώ) καλύπτεται είτε από ίδια συμμετοχή ή από τραπεζικό δανεισμό. Στην περίπτωση που χορηγηθεί δάνειο, η διάρκεια της αποπληρωμής του καθορίζεται στα 4, 5 ή 6 έτη, με καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων την 31.12.2023. Το μέγιστο ύψος του δανείου μπορεί να είναι 25.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο (σταθερό) θα είναι 6%. Ωστόσο, επειδή προβλέπεται 100% επιδότηση του επιτοκίου από το ΕΤΕΑΝ, στην ουσία θα είναι άτοκο για τον δανειολήπτη.

Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμη κατοικία για τις ανάγκες του προγράμματος είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτιρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

– Χρησιμοποιείται ως κατοικία.

– Φέρει οικοδομική άδεια.

– Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

– Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Οι παρεμβάσεις αφορούν:

 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
 2. Αντικατάσταση συστημάτων σκίασης.
 3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.
 4. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.
 5. Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Σχολιάστε το!