xe property news

Ποια λάθη «φουσκώνουν» το λογαριασμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και πώς θα τα διορθώσετε

Μπορεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) να είναι από μόνος του βαρύς για τους περισσότερους από τους φορολογούμενος, ωστόσο κάποιοι ενδεχομένως να πληρώνουν παραπάνω απ’ ό,τι τους αναλογεί λόγω λαθών κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του Ε9.

Έτσι, καλό θα είναι, όταν θα έρθει η ώρα για εφέτος (υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο) να διπλοτσεκάρετε το ειδοποιητήριο και όσοι εντοπίσετε λάθη στην ακίνητη περιουσία που ανεβάζουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να προχωρήσετε σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής του «Ε9 περιουσιολόγιο» στο www.aade.gr.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την ακίνητη περιουσία κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η-1-2018, με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 των ετών 2010-2018 που είναι καταχωρημένες στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» του συστήματος ΤΑΧΙSnet, στο διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Να σημειωθεί όμως ότι η υποβολή των τροποιητικών δηλώσεων συνεπάγεται την επιβάρυνση με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ύψους τουλάχιστον 100 ευρώ.

Αν πραγματοποιηθεί μία μόνο διόρθωση στη δήλωση Ε9 ενός μόνο από τα έτη 2010-2018, τότε θα επιβληθεί ένα μόνο πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ. Αν όμως γίνουν περισσότερες της μίας διορθώσεις και σε περισσότερα του ενός έτη, τότε θα καταλογιστεί πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ τόσο για το πρώτο έτος υποβολής της διορθωτικής δήλωσης όσο και για κάθε ένα από τα επόμενα έτη μέχρι και το 2018.

 

Τα 9 πιο συνηθισμένα λάθη που πρέπει να διορθωθούν

  1. Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρίζονται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό, όχι ο μειωμένος κατά 90%, σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου.
  2. Ημιτελή κτίσματα. Προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθωθεί η παράλειψη.
  3. Αγροτεμάχια. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο φορολογούμενος έχει δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και το νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχει δηλώσει το Δήμο ή τη Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο το νομό. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού. Εάν στην τροποποιητική του Ε9 ξαναδηλωθεί το αγροτεμάχιο και συμπληρωθούν ορθά τα στοιχεία της διεύθυνσής του, η επιπλέον χρέωση θα εκλείψει.
  4. Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν ο φορολογούμενος διαθέτει αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο όμως δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, και το έχει δηλώσει ως κατοικία, θα πρέπει να γίνει διόρθωση.
  5. Εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
  6. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει στα ακίνητά τους καθόλου το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή το έχουν συμπληρώσει λανθασμένα, με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% και να «φουσκώνει» ο φόρος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διορθωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας για να υπολογιστεί σωστά ο φόρος.
  7. Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας, ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος. Και στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις.
  8. Έτος κατασκευής: Στον κωδικό αυτό του Ε9 έχουν εντοπιστεί πολλά λάθη. Πολλοί φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής το έτος που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο, ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.
  9. Το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Το λάθος φαίνεται αθώο, αλλά κρύβει μεγαλύτερο φόρο. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτώνται το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν.