xe property news

Τέλη Αυγούστου έρχονται τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ 2017 – Ποια (συνηθισμένα) λάθη κοστίζουν

Σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018, θα πληρωθεί και εφέτος ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος παραμένει «ακριβός» για 6,3 εκατ. φορολογούμενους αφού θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος Αυγούστου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ανεβάσει στο Taxis τα καινούργια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει προϋπολογίσει έσοδα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο, στα Ταμεία υπολογίζεται να μπει ποσό περίπου 2,65 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με πέρυσι, αλλαγές δεν θα υπάρξουν ούτε σε ότι αφορά τις εκπτώσεις, ούτε στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι έχει ανασταλεί για δύο έτη (2017 και 2018) η επιβολή συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων.

Προσοχή στα λάθη

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης σημειώνουν, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει στο διάστημα των λίγων εβδομάδων που απομένουν έως την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν στο Ε9 προκειμένου να μην βεβαιωθεί διαφορετικός φόρος από αυτόν που πραγματικά τους αναλογεί.

Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη στην ακίνητη περιουσία που μπορεί να αυξήσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, της ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016, θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν.

Σημειώνεται ότι η διόρθωση των λαθών θα πρέπει να γίνει όχι μόνο στο Ε9 του 2017, αλλά σε όλα τα τελευταία πέντε έτη, καθώς θα είναι πολύ πιο εύκολη η έκδοση του πιστοποιητικού καταβολής του ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να προχωρήσει στην πώληση κάποιου ακινήτου του. Το πρόστιμο για τη διορθωτική δήλωση Ε9 είναι 100 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των ετών που διορθώνονται εφόσον οι διορθώσεις αφορούν στα ίδια ακίνητα για όλα τα έτη.

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που έχουν σαν αποτέλεσμα τη χρέωση επιπλέον ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

– Η λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνεται ο κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασικό λάθος αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

– Τα λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχει υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε έχει καταλογίσει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

– Η μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων αγροτεμαχίου, όπως η δήλωση μόνο της ονομασίας της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, το μηχανογραφικό σύστημα της ΓΓΔΕ, κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έχει λάβει υπόψη του την μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο το νομό.

Σχολιάστε το!