xe property news

10 αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στο νομοθετικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη), σύμφωνα με πληροφορίες της Χρυσής Ευκαιρίας. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα έχουν ως στόχο την έξωση των «μπαταχτσήδων» από το πλαίσιο προστασίας, το οποίο προορίζεται μόνο για όσους πραγματικά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους κινδυνεύοντας να χάσουν το σπίτι τους, αλλά ταυτόχρονα και τη διευκόλυνση των δανειοληπτών μέσω της απλοποίησης του τρόπου κατάθεσης δικαιολογητικών.

Η τροποποίηση του νόμου αφορά εκτός από τους νέους αιτούντες (ο νόμος ισχύει μέχρι τις 31/12/2018) και τους οφειλέτες που έχουν καταθέσει το φάκελό τους για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, έχουν πάρει την αρχική έγκριση, αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί. Οι μόνοι που δεν επηρεάζονται είναι εκείνοι που έχουν οριστική δικαστική απόφαση και εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση των χρεών τους.

Αυτή τη στιγμή 166.300 αιτήσεις στο νόμο Κατσέλη βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ τέσσερις στις δέκα απορρίπτονται και καταλήγουν υπέρ των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Ποιες είναι οι αλλαγές

 

  1. Η πρώτη αλλαγή εστιάζεται στην αυστηριοποίηση της διαλογής (screening) όλων των αιτούντων στο στάδιο κατάθεσης της αίτησης. Έως σήμερα η Γραμματεία των Ειρηνοδικείων, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο του φακέλου, πρέπει εντός δύο ημερών να τσεκάρει το φάκελο. Όπως διαπιστώθηκε, τα συνημμένα δικαιολογητικά δεν ελέγχονται επί της ουσίας και απλά μπαίνει η σφραγίδα, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του, να απολαμβάνει ασυλία για αρκετό καιρό, που σε πολλές περιπτώσεις δεν την δικαιούται. Το συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης θα ορίσει τι πρέπει να ελέγχεται, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποβάλλονται οι αιτήσεις ηλεκτρονικά, κάτι που μπορεί να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη καταθέσει το φάκελό τους για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Επίσης, θα μειωθούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και μάλιστα θα ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά από τους διάφορους φορείς και θα φτάνουν έτσι στο δικαστήριο.
  2. Σε αυτό το πρώτο στάδιο θα γίνεται άρση του τραπεζικού απορρήτου σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του αιτούντος.
  3. Το αναξιοποίητο έως τώρα κονδύλι που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό και αφορά στην επιδότηση για την πληρωμή μέρους ή του συνόλου της δόσης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη θα παραχωρείται στις τράπεζες με εξουσιοδότηση των δανειοληπτών. Η επιδότηση αυτή χορηγείται για μία τριετία και αφορά δανειολήπτες που κέρδισαν τελεσίδικα την αναστολή πληρωμής. Για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν το σχετικό αίτημα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κάτι που δεν το έχει κάνει κάποιος, σύμφωνα με πληροφορίες.
  4. Η αποπομπή του δανειολήπτη από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου θα ενεργοποιείται με ειδοποίηση του πιστωτή, όταν ο πρώτος παύσει να ανταποκρίνεται στο συμφωνημένο πλάνο αποπληρωμής της οφειλής του. Σήμερα για την ενεργοποίηση χρειαζόταν δικαστική απόφαση. Ωστόσο και με τον τροποποιημένο νόμο ο δανειολήπτης θα έχει το δικαίωμα ένστασης.
  5. Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στο νόμο θα απορρίπτεται, αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του. Ως δόλος θα εκλαμβάνεται π.χ. η μεταβίβαση ακινήτων σε συγγενείς, η απόκρυψη περιουσίας, η πτώχευση εταιρείας κ.λπ. Επίσης, εάν κάποιος έχει παραιτηθεί από δύο αιτήσεις και κάνει τρίτη, δεν θα ισχύει αυτομάτως η προστασία.
  6. Σε περίπτωση που χαθεί η ρύθμιση επανέρχεται το χρέος αυτούσιο. Δηλαδή χάνεται το όποιο «κούρεμα».
  7. Την προστασία από τα καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών θα χάνουν όσοι αναβάλλουν τη δικάσιμο της αίτησής τους και δεν ζητήσουν νέα εντός 30 ημερών.
  8. Θα θεσμοθετηθεί εύλογη περίοδος για την αποπληρωμή δόσης που αποφασίζει το δικαστήριο. Για παράδειγμα, αν η τράπεζα ασκήσει έφεση για υψηλότερη καταβολή δόσης από τον οφειλέτη και αυτή εγκριθεί, να υπάρχει λογική περίοδος μετάβασης από την προηγούμενη χαμηλότερη στην υψηλότερη δόση.
  9. Ο εγγυητής που εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση θα έχει το δικαίωμα να υποκαταστήσει τον εαυτό του.
  10. Οι κληρονόμοι των αποθανόντος που είχε δικαστική απόφαση του νόμου Κατσέλη, μπορούν να καταθέσουν αίτηση και να λάβουν όμοια ρύθμιση, όποτε αναλάβουν την κληρονομιά, ακόμη και μετά την 31η/12/2018. Προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιούν το ακίνητο ως πρώτη κατοικία.

 

Σχολιάστε το!