xe property

Αγορά χαλιού το καλοκαίρι;

Αγορά χαλιού το καλοκαίρι;

Το “κάθε πράγμα στον καιρό του” δεν ισχύει για την αγορά χαλιών. Διότι εν μέσω καύσωνα μπορείτε να “ντύσετε” το σπίτι σας πιο οικονομικά σε σχέση με τις ψυχρότερες εποχές του χρόνου. Ο λόγος είναι οι προφορές και οι εκπτώσεις των καταστημάτων χαλιών, που την περίοδο του καλοκαιριού έχουν την τιμητική τους. Κλασικά, μοντέρνα, μεταξωτά, από γούνα ή από δέρμα, χειροποίητα ή μηχανής, τα χαλιά αποτελούν το απόλυτο “αξεσουάρ”.

Τις περισσότερες φορές η αγορά ενός τάπητα αποτελεί μια σοβαρή επένδυση, γι’ αυτό και μια σωστή έρευνα αγοράς θεωρείται απαραίτητη.

Μια σειρά βασικών κριτηρίων, όπως η ποιότητα της κατασκευής, το υλικό, η προέλευση, η σπανιότητα της παραγωγής, οι κόμποι, η αντοχή κ.λπ., θα πρέπει να εξεταστούν πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά. Για παράδειγμα, στα μάλλινα χαλιά η ποιότητα του μαλλιού αποτελεί το κυριότερο στοιχείο. Αντίθετα, η πυκνότητα της ύφανσης δεν είναι απόλυτο κριτήριο, καθώς ο κάθε τύπος χαλιού υφαίνεται με συγκεκριμένη πυκνότητα κόμπων.

Εν γένει πάντως όταν αγοράζεται ένα καινούριο χαλί, προσέξτε να δένει αρμονικά με τον χώρο σας:

  • στο ύφος
  • στο σχέδιο
  • στο χρώμα
  • στο μέγεθος

Σε ότι αφορά τα χειροποίητα χαλιά, υπάρχουν αναρίθμητοι τύποι ικανοί να καλύψουν όλες τις τάσεις διακόσμησης και τα πιο απαιτητικά γούστα. Χρειάζεστε χρόνο και προσοχή κατά την επιλογή. Σύμφωνα με τους ειδικούς προκειμένου να αποφύγετε τις παγίδες καλό θα είναι να επισκεφτείτε δύο, τρία ή περισσότερα επώνυμα και εξειδικευμένα καταστήματα χειροποίητου χαλιού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξετε σε πλανόδιους και άγνωστους πωλητές, σε πλειστηριασμούς – δημοπρασίες, αλλά και σε ανειδίκευτα καταστήματα, όπου μαζί με άλλα είδη τους έχουν και μερικά χειροποίητα χαλιά. Εξετάστε το χαλί προσεκτικά, κυρίως με το φως της ημέρας για φανερά σημάδια κακοφτιαγμένης τέχνης. Αλλά να θυμάστε ότι τμήματα της γοητείας των ανατολίτικων χαλιών μπορεί να είναι ασήμαντες ατέλειες. Φροντίστε να μην συγχέετε το βαθμό της ατέλειας με την κακή τέχνη.

Ιδανικές διαστάσεις

Επιπλέον σημαντικός παράγοντας είναι οι διαστάσεις των χώρων στους οποίους θα τοποθετήσουμε τα χαλιά μας.

Συνήθως στο χώρο του σαλονιού, ο οποίος θα διαθέτει ένα διθέσιο και ένα τριθέσιο καναπέ, οι διαστάσεις του χαλιού πρέπει να είναι 1,70×2,40 μέτρα και τα πόδια του καναπέ δεν πρέπει να πατάνε πάνω στο χαλί και να έχουν απόσταση 10-15 πόντων από το χαλί. Τώρα όσον αφορά την τραπεζαρία έχουμε διάφορες επιλογές. Aν υπάρχει χώρος το ιδανικό χαλί πρέπει να είναι στη διάσταση 2,00×3,00 μέτρα το συγκεκριμένο μέγεθος χαλιού δίνει αέρα στην τραπεζαρία και αφήνει αρκετό χώρο και για την καρέκλα. Στην περίπτωση τώρα που δεν έχουμε τον απαραίτητο χώρο, τότε πάμε στις μικρότερες διαστάσεις που είναι 2,00×2,50 μέτρα ή 1,70×2,40 μέτρα.

Κλασικά χαλιά

Με τον όρο “κλασικά χαλιά” εννοούμε τα χαλιά που έχουν αρμονία και ακολουθούν συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι διακοσμημένα με φυτικό διάκοσμο (π.χ. λουλούδια, κλαδιά με φύλλα) ή και ζωικό διάκοσμο.

Οι παραστάσεις είναι με λεπτομέρεια υφασμένες και συνδυάζονται πολλά διαφορετικά χρώματα. Στην κατηγορία αυτή έχουμε κατατάξει και όλα τα πακιστανικά χαλιά τύπου Bokhara, όπως και όλα τα ανάγλυφα χαλιά από την Κίνα. Μεταξύ των κλασικών σχεδίων ξεχωρίζουν τα tabriz, τα esfahan, τα nain, τα sarouk, τα qum, τα hereke, τα bidjar, τα keshan, τα sarab, τα χαλιά με παραστάσεις του δένδρου της Ζωής κ.ά.

Αγορά χαλιού το καλοκαίρι;Τα ανατολίτικα χαλιά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία τόσο στα μοτίβα που διακοσμούν την επιφάνεια του χαλιού, όσο και στις αποχρώσεις, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες παραδόσεις των λαών που τα εμπνεύστηκαν και τα δημιούργησαν. Ανάλογα με το χώρο του σπιτιού που θέλετε να διακοσμήσετε, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορείτε να λάβετε υπόψη. Σε γενικές γραμμές, οι γήινοι τόνοι και οι αποχρώσεις της σκουριάς ταιριάζουν σε πιο ανεπίσημα και “άνετα” χαλιά, ενώ το μπλε και το κόκκινο αποπνέουν μια νότα επισημότητας. Τα έπιπλά σας δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν απόλυτα με τα χρώματα του χαλιού, αρκεί να μην παράγουν έντονη χρωματική αντίθεση. Ένα “ζωηρό” χαλί μπορεί να ζωντανεύσει και το πιο άτονο δωμάτιο, ενώ τα λιτά χαλιά ισορροπούν χρωματικά τους έντονους χώρους. Τα σχέδια των χαλιών μπορεί να είναι γεωμετρικά, φλόραλ ή να διαθέτουν ένα κεντρικό μετάλλιο που πλαισιώνεται με γεωμετρικά σχέδια. Αν σκοπεύετε να καλύψετε την κεντρική επιφάνεια του χαλιού με κάποιο έπιπλο, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα χειροποίητο χαλί με επαναλαμβανόμενο μοτίβο ή με έμφαση στο περίγραμμα, ενώ αν το κέντρο του χαλιού είναι εμφανές, τότε το κεντρικό μετάλλιο μπορεί να προβληθεί πολύ εντυπωσιακά. Αυτές οι συμβουλές, αποτελούν γενικές υποδείξεις, μια πυξίδα με βάση την οποία το προσωπικό σας αισθητήριο θα κατευθυνθεί στο χαλί που θα πληροί τις προϋποθέσεις της δικής σας αισθητικής απόλαυσης. Γιατί ένα χαλί δεν το επιλέγεις μόνο με αντικειμενικά κριτήρια• το αποκτάς επειδή σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.

Όλα τα χειροποίητα χαλιά έχουν σαν βάση τους τη βαμβακερή, μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή που λέγεται στημόνι. Οι άκρες του στημονιού είναι τα γνωστά κρόσσια που βλέπουμε στα χαλιά. Για να υφανθεί το σχέδιο του χαλιού, απαιτείται να “στηθεί” πρώτα το στημόνι στον αργαλειό. Αυτό είναι και το πιο ευαίσθητο κομμάτι του χαλιού.

Συνήθως τα ανατολίτικα χαλιά τα συνδυάζουμε με πιο κλασικές γραμμές. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπου ένα νομαδικό χαλί μπορεί να ενσωματωθεί υπέροχα και σε έναν υπερμοντέρνο χώρο.

Μοντέρνα για όλα τα γούστα

Αν τα κλασικά χαλιά σας φαίνονται “βαριά”, προτιμήστε τα μοντέρνα χαλιά και δώστε ένα τόνο νεανικότητας στο σπίτι σας. Η μεγάλη ποικιλία μας στα μοντέρνα χαλιά, υπόσχεται να ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Τα μοντέρνα χαλιά της μηχανής -τα οποία είναι σαφώς οικονομικότερα από τα χειροποίητα- ταιριάζουν με τη μοντέρνα διακόσμηση, ενώ μεγάλα χαλιά με γεωμετρικά σχήματα, αφηρημένα μοτίβα ή έντονες αντιθέσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μίνιμαλ ή μεταμοντέρνους χώρους.

Be tender…

Μη σέρνετε επάνω στα χαλιά τα έπιπλα. Μην τοποθετείτε βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα που ισοπεδώνουν ή μπορεί και να τραυματίσουν το πέλος τους.

Καλό είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να μετακινείτε λίγο τα έπιπλα ώστε να μην πατάνε συνεχώς στο ίδιο σημείο και τα πατικώνουν.

Η ζωή ενός χαλιού εξαρτάται από πολλές μεταβλητές:

  1. την ποιότητά του
  2. στη θέση του στο χώρο
  3. τη χρήση και τη συντήρησή του
  4. τον τρόπο κατασκευής του

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την αντοχή του χαλιού. Να θυμάστε ότι στην πυκνότητα των κόμβων οφείλεται η ευκρίνεια και η λεπτομερής απόδοση του σχεδίου και η αντοχή του χαλιού.

Επιλογή χαλιού – μοκέτας

Οι μοκέτες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες , για σπιτική χρήση και για επαγγελματική χρήση (επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, πλοία κλπ).

Οι μοκέτες για σπιτική χρήση παράγονται με πέντε διαφορετικούς  τύπους ύφανσης όπως , shaggy, ξυρισμένο πέλος / Saxony, ανάγλυφες, μπουκλέ / berber, scroll, ψάθες. Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητα παίζουν οι διαφορετικές ποιότητες νημάτων που σε συνδυασμό με την πυκνότητα της ύφανσης, δημιουργούν κατηγορίες μοκετών με μέτρια, καλή ή μέγιστη ανθεκτικότητα χρήσης.

Για να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέξουν την κατάλληλη μοκέτα για το χώρο τους, οι βιομηχανίες επινόησαν ένα σύστημα εικονιδίων. Αυτά τα εικονίδια ανταποκρίνονται σε ένα μεγάλο αριθμό απαιτήσεων και δίνουν τις κατάλληλες επεξηγήσεις για τα χαρακτηριστικά των μοκετών/χαλιών στους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να τα τοποθετήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν σωστά, ανάλογα με το χώρο και τον τρόπο ζωής τους.

Βρείτε στο xe.gr τα πάντα για τα χαλιά!

Σχολιάστε το!