Αυτοκίνητο Οδήγηση Οδική ασφάλεια

Ελαστικά: παράμετρος ζωής!

 

Ένα από τα πιο θεμελιώδη «εξαρτήματα» του αυτοκινήτου μας είναι τα ελαστικά. Κυρίως, γιατί από αυτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ασφάλειά μας!

Τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά δεν είναι. Τα ελαστικά τα αντιμετωπίζουμε σαν μια αναγκαστική παράμετρο, που μεταξύ άλλων υπάρχει και αυτή στο αυτοκίνητό μας…

Προφανώς και δεν είναι έτσι… Τα ελαστικά είναι αυτά που κρατούν το αυτοκίνητό μας, κατά συνέπια και εμάς, σε επαφή με το δρόμο, οπότε αξίζουν και επιβάλλεται να έχουν την ιδιαίτερη προσοχή μας.

Οι σωστές πιέσεις, η προσοχή στο πώς «τους φερόμαστε» και η παρακολούθηση της φοράς τους είναι μόνο τρεις από τις πολλές σημαντικές παραμέτρους, στις οποίες θα πρέπει να δίνουμε σχεδόν καθημερινά σημασία.

Συζητήσαμε αναλυτικά με ένα γνώστη του θέματος, τον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ και έμπειρο περί των ελαστικών τεχνικό, τον κ. Συλβέστρο Ζέλλιτς και μας μετέφερε την προσέγγισή του για τον κόσμο των ελαστικών: «Δυστυχώς συνηθίζεται να ονομάζουμε τα ελαστικά “αξεσουάρ” του αυτοκινήτου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι. Σήμερα, το να γνωρίζεις καλά τα ελαστικά είναι όλο και περισσότερο σημαντικό, γιατί χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας όλες τις δυνατότητες χρήσης, απόδοσης και επιδόσεων, με σκοπό τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ασφάλειας σε όλες τις συνθήκες χρήσης. Σωστό είναι να υπογραμμίσουμε επιπλέον ότι από στοιχεία όπως η ορθή χρήση και η καλή συντήρηση μαζί με την επιλογή ενός καλού ελαστικού εξαρτώνται: η ασφάλεια, οι επιδόσεις και η διάρκεια αυτών.

Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ξέρει ο χρήστης να παρακολουθεί τα ελαστικά του όσο το δυνατόν καλύτερα για να μπορεί να επέμβει έγκαιρα με όλες τις εργασίες ελέγχου που χρειάζονται για την επίτευξη του καλύτερου οικονομικού αποτελέσματος και την εγγύηση μιας σταθερής ασφάλειας.»

Θέμα τιμής…

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πολύ καλά ότι τα ελαστικά είναι τα μοναδικά στοιχεία «σύνδεσης» του αυτοκινήτου με το δρόμο και σε αυτά εναπόκεινται σημαντικότατες λειτουργίες, όπως η πρόσφυση, δηλαδή το κράτημα του αυτοκινήτου, η υποστήριξη του φορτίου, η μετάδοση της δύναμης του κινητήρα, αλλά και η ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία του φρεναρίσματος, συνεχίζει ο κ. Ζέλλιτς.

«Στις παραπάνω αξιολογήσεις για την ασφάλεια και την αξιοπιστία προστίθενται και άλλες παράμετροι καθαρά οικονομικών δεδομένων. Είναι λογικό ότι ο καταναλωτής κατά τη στιγμή της αγοράς αναζητεί να επιτύχει την καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής. Πρέπει όμως να προσέξουμε πολύ! Ασφάλεια και τιμή είναι δύο μεταβλητές που δεν περιορίζονται μόνο στη στιγμή της αγοράς. Τα έξοδα που γίνονται στην αρχή αντιπροσωπεύουν μια επένδυση που πρέπει να έχει σταθερή απόδοση και στη συνέχεια, διαφορετικά μια αγορά αρχικά συμφέρουσα κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας μιας μη ικανοποιητικής συντήρησης.

Επίσης, αγοράζοντας φθηνό, ή “πάμφθηνο” ελαστικό, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους παράγοντες που έχουν «κατεβάσει» τόσο πολύ την τιμή του…».

σχόλιο

  • Παρακαλώ όπως μου αποστέλνεται ενημερωτικά.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

    Μ.Φ.Χ.

    Ιωάννης Βεράνης

Σχολιάστε το!