Εργασία

Αγορά Εργασίας – Συμβουλές για νεοεισερχόμενους

ThinkstockPhotos-477568979

Έχετε μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο και ψάχνετε για εργασία; Το πρώτο που θα σκεφτείτε είναι «δύσκολα τα πράγματα»,καθώς δεν διαθέτετε καθόλου προϋπηρεσία. Τι κάνετε λοιπόν σ’ αυτή την περίπτωση; Σίγουρα, ακόμη και στην αρχή, υπάρχουν δυνατά «χαρτιά» που σχετίζονται με τις εκπαιδευτικές σας γνώσεις, τις ικανότητες και την προσωπικότητά σας που θα πρέπει να αξιοποιήσετε.
Ο καλύτερος τρόπος είναι:

Να γνωρίσετε το σύνολο ικανοτήτων σας
Μπορεί τα προσόντα που συνδέονται με το πτυχίο ή το μεταπτυχιακό σας να είναι εμφανή, οι ικανότητες όμως που αφορούν την ευελιξία, τη δημιουργικότητα, την προσαρμοστικότητα, την ομαδική εργασία ή την επικοινωνία είναι εξίσου σημαντικές για να διεκδικήσετε μια θέση εργασίας. Σίγουρα, το γεγονός ότι δεν έχετε ξαναδουλέψει δεν σας βοηθά να τις προβάλετε. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να τις ανακαλύψετε (είτε από διάφορες δραστηριότητές σας στο πανεπιστήμιο ή στην προσωπική σας ζωή είτε από τα χόμπι σας) και να τις αναδείξετε στο μελλοντικό σας εργοδότη με τον καλύτερο τρόπο.

Να δείξετε ότι μαθαίνετε γρήγορα και εύκολα
Αναμφίβολα, ανήκετε στη νέα γενιά και είστε εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και τα social media. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχετε τελειώσει με τις γνώσεις. Ο τομέας της πληροφορικής συνεχώς εξελίσσεται και θα πρέπει να διαθέτετε την ευελιξία να μαθαίνετε καινούργια πράγματα και να μην πανικοβάλλεστε.

Εξάλλου, η ικανότητα του σύγχρονου εργαζόμενου να αποκτά συνεχώς νέες δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει ενεργός στην αγορά εργασίας. Έτσι, αυτό το μήνυμα θα πρέπει να φτάσει στο διευθυντή προσωπικού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Να «πουλήσετε» τον εαυτό σας
Ένα δυνατό «χαρτί» στις μέρες μας είναι να μπορείς να «πουλάς» τον εαυτό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανεξάρτητα αν διαθέτεις προϋπηρεσία ή όχι, αν είσαι μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας. Βέβαια, αυτό χρειάζεται δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς. Πώς θα το πετύχετε; Καταρχάς, μην αναμασάτε απλώς μια λίστα με τις δεξιότητες και τα προσόντα σας κατά την επικοινωνία σας με τους εργοδότες. Για κάθε θέση εργασίας πρέπει να κινηθείτε διαφορετικά. Να παρουσιάσετε, δηλαδή την ίδια ικανότητα με διαφορετικό τρόπο, σε έναν εργοδότη από ό, τι σε έναν άλλο. Να την προσαρμόσετε στη συγκεκριμένη θέση απασχόλησης.

Μίνα Μπαγιώτα

Σχολιάστε το!