Εργασία

Χρήσιμες συμβουλές για να βρείτε τον κατάλληλο μέντορα

ThinkstockPhotos-166671683

Τα πράγματα εκεί έξω στην αγορά εργασίας είναι πολύ δύσκολα. Το ξέρετε καλά. Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η βοήθεια που θα μπορούσε να σας προσφέρει ένας μέντορας για να αναπτυχθείτε επαγγελματικά θα ήταν πραγματικά πολύτιμη. Πόσο εύκολο είναι όμως να βρείτε τον κατάλληλο για σας σύμβουλο; Είναι καλύτερα να αναζητήσετε ένα μέντορα από το σημερινό δίκτυο των διασυνδέσεών σας ή κάποιον που δεν γνωρίζετε, αλλά θαυμάζετε την καριέρα του; Διαβάστε τα παρακάτω tips και λάβετε τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα:

Αξιολογήστε τον εαυτό σας
Εξετάστε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας. Κάντε μια λίστα με τους επαγγελματικούς σας στόχους. Καταγράψτε τους τρόπους με τους οποίους θα χρησιμοποιήσετε ένα σύμβουλο. Για παράδειγμα θα του ζητήσετε να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ορισμένες δεξιότητες που έχετε ανάγκη ή θα σας συμβουλεύσει για την πορεία της σταδιοδρομίας σας;

Αποφασίστε τι μέντορα ψάχνετε
Προσπαθήστε να φανταστείτε τι μέντορα αναζητάτε. Ποιες ιδιότητές του θα σας ήταν χρήσιμες; Τι χαρακτηριστικά ψάχνετε σ’ αυτόν;

Αξιοποιήστε ένα ευρύ δίκτυο
Χρησιμοποιήστε τους πάντες και τα πάντα για να βρείτε τον κατάλληλο για σας επαγγελματικό σύμβουλο. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Linkedin, μέχρι τους φίλους των γονιών σας, τους πρώην καθηγητές σας από το Πανεπιστήμιο και τα γραφεία της σταδιοδρομίας των σχολών σας. Πολύ σημαντική βοήθεια μπορείτε να λάβετε και από διάφορους φορείς που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη των νέων όπως το Job Pairs, το iforU, κ.ά.

Να είστε συγκεκριμένοι
Πριν πάρετε την τελική απόφαση για την επιλογή του μέντορά σας, ζητήστε του μια συνάντηση για έναν καφέ ώστε να μάθετε περισσότερα πράγματα για την επαγγελματική του πορεία και το χρόνο που θα μπορούσε να διαθέσει για σας.

Προσφέρετε τη δική σας βοήθεια
Δώστε και εσείς κάτι ως αντάλλαγμα. Αν είστε γνώστης των social media για παράδειγμα και ο μέντοράς σας χρειάζεται βοήθεια σ’ αυτό, προσφέρετε τις υπηρεσίες και τις ιδέες σας γενναιόδωρα και εσείς με τη σειρά σας.

Κρατήστε επαφή
Μη διστάζετε να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας απέναντι στο μέντορά σας για τη βοήθειά του ή να του κάνετε κάποιο δώρο. Και φυσικά, ακόμη κι αν έχετε βρει την εργασία των ονείρων σας μη χάνετε την επαφή μαζί του.

Μίνα Μπαγιώτα

Σχολιάστε το!