Οδηγός για φοιτητές

“Μπαίνει” τέλος στην κλήρωση για την είσοδο στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας το απόγευμα στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει μελέτη, για να μετασχηματιστεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σε αυτοδύναμο ίδρυμα, με την εκλογή οργάνων, τα οποία θα αντικαταστήσουν, την διαδικασία κλήρωσης επιλογής των φοιτητών με κριτήρια και την αύξηση τον αριθμό των υποτροφιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης πρότεινε να καταργηθεί η κλήρωση για όσους επιθυμούν να φοιτήσουν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και αντ’ αυτού να μπαίνουν όλοι όσοι το επιθυμούν, με μειωμένα δίδακτρα κατά 50 ευρώ ανά θεματική ενότητα. Μάλιστα η συγκεκριμένη πρόταση έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενο έτος, μόνο, για τα προπτυχιακά προγράμματα.

Κάθε χρόνο, καταθέτουν αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές 14.000 με 15.000 υποψήφιοι, από τους οποίους κληρώνονται για σπουδές περίπου οι 5.000 διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο, την αναλογία ένας στους τρεις.

Πως προέκυψε αυτό το σχέδιο

Το σχέδιο αυτό για είσοδο χωρίς κλήρωση στο ΕΑΠ προέκυψε όταν 30.000 φοιτητές κινδύνεψαν να βρεθούν στον αέρα επειδή δεν μπορούσε να συνεχιστεί η πληρωμή των καθηγητών του Ιδρύματος καθώς είχαν λήξει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσω των οποίων πληρώνονταν. Παρ όλα αυτά, βρέθηκε η λύση στο πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι 200 υπάλληλοι να πληρώνονται από το Ιδρυμα, με νόμιμους τρόπους, το οποίο επιβαρύνεται με ένα πολύ μεγάλο ποσό για τη μισθοδοσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό θα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όπως παραδέχεται η διοίκηση του ΕΑΠ χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Ιδρυμα.

Επίσης, ο κ. Καρδάσης υπογράμμισε ότι το ΕΑΠ θα μπορούσε να κάνει περαιτέρω μείωση διδάκτρων σε όσους δεν θέλουν τα βιβλία σε χαρτί αλλά τα μελετούν μόνο ψηφιακά.

Πηγή: lykavitos.gr

σχόλιο

  • Πολυ καλο μετρο αλλα τα 500 ευρω για την κατεστραμενη ελλαδα στον εργασιακο τομεα ειδικα ιδιωτικο ειναι πολλα. Πρεπει να παει τουλαχιστον 250 ευρω η θεματικη ειδικα για τον εργαζομενο στον ιδιωτικο τομεα.
    Οι μισθοι μας ειναι 500 ευρω.

Σχολιάστε το!