Οδηγός για φοιτητές

Ποιες χώρες στην Ευρώπη προσφέρουν δωρεάν σπουδές

Μπορεί ένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό στην Αγγλία στην εποχή της κρίσης να φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός −μιας και οι σπουδές στη συγκεκριμένη χώρα κοστίζουν ακριβά− αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες πιο οικονομικές επιλογές στο εξωτερικό. Για την ακρίβεια, αρκετές χώρες στην Ευρώπη προσφέρουν σπουδές δωρεάν. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να σας προβληματίσει και να λάβετε σοβαρά υπόψη είναι το κόστος ζωής στη χώρα που θα επιλέξετε να συνεχίσετε τις σπουδές σας. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικές όσον αφορά στην απόκτηση πτυχίου, είναι οι παρακάτω:

Γαλλία

Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς για σπουδές παγκοσμίως. Κάθε χρόνο την επιλέγουν 300.000 φοιτητές. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας εκπληκτικός προορισμός, τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν δωρεάν. Αυτό που πληρώνετε είναι η εγγραφή, η οποία κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την εθνικότητα του φοιτητή.

Ωστόσο, εάν θέλετε να πάτε στα λεγόμενα «Grandes écoles» δηλαδή για να σπουδάσετε φυσική, μηχανικός ή κάτι για επιχειρήσεις, το κόστος αυξάνεται, το ίδιο και ο βαθμός δυσκολίας για να μπείτε. Το κόστος κυμαίνεται από 5.000 έως 15.000 ευρώ το χρόνο.

Το θέμα όμως με τη Γαλλία είναι πως έχει ελάχιστα αγγλόφωνα πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι με δίδακτρα, σε αντίθεση με τα δημόσια, τα οποία είναι όλα γαλλόφωνα και δωρεάν. Επομένως θα πρέπει σίγουρα να ξέρετε γαλλικά.

 

Γερμανία

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας έχει παγκοσμίως πολύ καλή φήμη και είναι σχεδόν δωρεάν, όπως το γαλλικό. Λίγο πιο ακριβό βέβαια, αφού πρέπει να πληρώνετε 100 έως 250 ευρώ το εξάμηνο. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ακαδημία, το κόστος για ένα μήνα φοιτητικής ζωής στη Γερμανία κυμαίνεται στα 800 ευρώ. Οπότε μιλάμε για μια πολύ καλή και οικονομική επιλογή.

Στη Γερμανία υπάρχουν αγγλόφωνα πανεπιστήμια, ωστόσο θα ήταν καλό να γνωρίζετε καλά γερμανικά.

 

Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο μπορεί να είναι μικρό, αλλά έχει πανεπιστήμια με εξαιρετική φήμη. Έχει περίπου 500.000 κατοίκους που προέρχονται από το εξωτερικό. Στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου οι φοιτητές πληρώνουν 400 ευρώ για τα δύο πρώτα εξάμηνα και μετά το κόστος μειώνεται σε 200 ευρώ κάθε εξάμηνο.

Δανία

Η Δανία είναι μια δημοφιλής επιλογή για σπουδές. Οι ξένοι φοιτητές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Δανούς, άρα έχουν το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία. Ωστόσο, πρόκειται για μια ακριβή χώρα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν πάτε εκεί.

Φινλανδία

Εάν σας αρέσουν οι βόρειες χώρες, η Φινλανδία είναι η πιο οικονομική απ’ όλες. Τα φινλανδικά πανεπιστήμια δεν χρεώνουν τους φοιτητές τίποτα, ούτε για το bachelor ούτε για το master ούτε για το phD, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους. Όμως για να πάρετε άδεια παραμονής, θα πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε εισόδημα τουλάχιστον 560 ευρώ το μήνα, αν και το μέσο κόστος ζωής στη χώρα είναι γύρω στα 700-900 ευρώ. Οι φοιτητές μπορούν να δουλεύουν 25 ώρες την εβδομάδα.

Αυστρία

Η Αυστρία μπορεί να είναι λίγο ακριβή σαν χώρα αλλά εάν είστε Ευρωπαίος φοιτητής, μπορείτε να σπουδάσετε δωρεάν, εάν τελειώσετε τις σπουδές σας στην ώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι στην Αυστρία, εάν δεν καταφέρετε να τελειώσετε τη σχολή στα οχτώ εξάμηνα που έχουν (όσον αφορά το bachelor), έξι εξάμηνα (όσον αφορά το Master), θα χρεώνεστε 360 ευρώ το εξάμηνο. Ωστόσο τα χρήματα είναι λίγα, εάν σκεφτεί κανείς τα έξοδα που θα είχε ένα αντίστοιχο εξάμηνο στην Αγγλία.

Τέλος, εάν επιλέξετε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, τότε θα χρειαστεί να πληρώσετε 18 ευρώ για τη φοιτητική ασφάλεια.

Επιμέλεια: Μίνα Μπαγιώτα

Σχολιάστε το!