xe εργασία news

Αγορά εργασίας – 7 κλάδοι με μέλλον

ThinkstockPhotos-179036425

Σημαντική ανάπτυξη που θα συνοδεύεται από χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται να παρουσιάσουν τα επόμενα χρόνια 7 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για την Τεχνολογία και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, την Υγεία, την Ενέργεια, τον Τουρισμό, τη Γεωργία, τη Μεταποίηση και τη Ναυτιλία. Μέσα από αυτούς τους τομείς προκύπτουν πολλές νέες ειδικότητες που θα είναι περιζήτητες από δω και στο εξής και θα εξασφαλίζουν εργασία.

Τεχνολογία/Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Ο νούμερο ένα κλάδος με τις μεγαλύτερες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια εξακολουθεί να είναι αυτός της Τεχνολογίας και του Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν τον κλάδο είναι τα εξής: ειδικός ανάπτυξης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, προγραμματιστής, ειδικός ανάπτυξης λογισμικού, αναλυτής συστημάτων, σχεδιαστής δικτύων, μηχανικός δικτύων, υπεύθυνος διαδικτύου, σχεδιαστής ενοποιημένων συστημάτων, υπεύθυνος ποιότητας ή ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων & δικτύων, διαχειριστής βάσεων δεδομένων & κέντρων δεδομένων, μηχανικός υλικού, στελέχη ανάπτυξης λογισμικού, εξειδικευμένα στελέχη στα social media κ.ά.

Για σπουδές, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχουν τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, τα τμήματα Πληροφορικής και Μηχανικών Πληροφορικής, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τα ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής & Αυτοματισμού. Αντίστοιχα, τα ΙΕΚ προσφέρουν σπουδές εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα, τεχνολογίας internet, τηλεπληροφορικής, δικτύων, συστημάτων υπολογιστών κ.ά.

Υγεία: Ο συγκεκριμένος κλάδος αναμένεται να έχει υψηλή ζήτηση, τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας την ευκαιρία σε 2 εκατ. άτομα να απασχοληθούν σ’ αυτόν. Οι ειδικότητες που δημιουργούνται με την ανάπτυξη του κλάδου είναι οι εξής: χημικός με ειδίκευση στην έρευνα και την παραγωγή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, προγραμματιστής ΙΤ υγείας, γενετιστής, φαρμακοποιός, φαρμακολόγος, υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας, μοριακός βιολόγος, ψυχολόγος με ειδίκευση σε διάφορες ειδικότητες, νοσηλευτής γηριατρικής κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν να πάρουν το πτυχίο τους από κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων της Ιατρικής, της Μοριακής Βιολογίας, των Βιολογικών εφαρμογών, της Βιοτεχνολογίας, της Χημείας, της Εργοθεραπείας, της Λογοθεραπείας, της Φυσικοθεραπείας, της Νοσηλευτικής χειρουργείου, των ογκολογικών παθήσεων, του Ιατρικού Επισκέπτη, βοηθού Αναισθησιολογίας, του Διατροφολόγου κ.λπ.

Ενέργεια: Σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές θα δούμε και στον κλάδο της Ενέργειας, αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότητες περιζήτητες που εμπλέκονται με τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι οι εξής: ενεργειακός μελετητής, εξειδικευμένο στέλεχος σε τεχνολογίες ΑΠΕ, εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμβουλος ενεργειακών επενδύσεων, τεχνικός αυτοματισμών, τεχνικός φωτοβολταϊκών συστημάτων, στέλεχος ενεργειακών επενδύσεων, στέλεχος με εξειδίκευση σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα αερίων, τεχνικός αιολικών συστημάτων, στέλεχος με εξειδίκευση σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Κάποιος που θέλει να απασχοληθεί στο συγκεκριμένο κλάδο, μπορεί να φοιτήσει σε κάποιο ΑΕΙ σχετικής ειδικότητας, ή φυσικά στο Πολυτεχνείο. Επίσης, μπορεί να επιλέξει το τμήμα των Χημικών Μηχανικών, τα ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας και Τεχνολόγων Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ή ένα από τα ΙΕΚ με ειδικότητες όπως: τεχνίτες εγκαταστάσεων θέρμανσης, ύδρευσης, αποχέτευσης & ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά.

Τουρισμός: Είναι ένας κλάδος με πολλές προοπτικές τα επόμενα χρόνια. Ειδικότητες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο τομέα είναι: υπεύθυνος οργάνωσης δραστηριοτήτων στις διάφορες μορφές τουρισμού (ιατρικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός κ.ά.), υπεύθυνος ταξιδιωτικού πρακτορείου, ξεναγός, υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων για την οργάνωση εκθέσεων κ.λπ., σεφ, sommelier, διευθυντής τροφίμων και ποτών, υπεύθυνος διαδικτυακού μάρκετινγκ, PR ή social media κ.λπ.

Για τις σπουδές του κάποιος μπορεί να επιλέξει σχολές ΤΕΙ, με πρώτο και καλύτερο το τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, κάποιο ΙΕΚ με δεκάδες σχετικές ειδικότητες, όπως τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τουριστικός συνοδός κ.ά., ή κάποιο κολέγιο με σπουδές σε tourism and hospitality management.

Γεωργία: Αναμφισβήτητα η στροφή στην ελληνική ύπαιθρο αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον κλάδο της Γεωργίας τα επόμενα χρόνια. Οι ειδικότητες που αναμένεται να κερδίσουν το ενδιαφέρον είναι οι εξής: γεωπόνος, στέλεχος εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας, μηχανικός υποδομών και συντήρησης, τεχνολόγος τροφίμων, οινοποιίας, βιοτεχνολόγος, εξειδικευμένο προσωπικό θερμοκηπίων, τεχνικός αρδεύσεων, διαχειριστής γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τεχνικός πτηνοτροφίας, τεχνικός αναπαραγωγής αγροτικών ζώων κ.ά.

Η πρώτη επιλογή για όσους θέλουν να απασχοληθούν στον κλάδο είναι οι γεωπονικές σχολές στα ΑΕΙ, αλλά και τα τμήματα Χημείας, Αγροτικής Οικονομίας, Επιστήμης Τροφίμων, τα ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τεχνολογίας Τροφίμων, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Σχετικές σπουδές μπορεί να κάνει κάποιος στα ΙΕΚ, επιλέγοντας να σπουδάσει τεχνικός αμπελουργίας-οινοτεχνίας, βιολογικής οικολογικής γεωργίας, ανθοκομίας, δενδροκομίας, θερμοκηπίων & αρδεύσεων, διαχειριστής γεωργοκτηνοτροφικών, πτηνοτροφίας κ.λπ.

Μεταποίηση: Τα τρόφιμα, αλλά και οι τομείς του μετάλλου και της ξυλουργικής που εντάσσονται στον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης, αναμένεται να παρουσιάσουν καλές προοπτικές στα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα έχουν ζήτηση είναι οι εξής: διευθυντής μονάδας βιομηχανίας, υπεύθυνος μηχανημάτων και εργοστασίου, χειριστής μηχανημάτων, υπεύθυνος ανάπτυξης της παραγωγικής διαδικασίας, υπεύθυνος εφοδιαστικής αλυσίδας, στέλεχος τμήματος εξαγωγών, στέλεχος διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, μηχανικός υποδομών, εξειδικευμένο στέλεχος περιβαλλοντικής προστασίας, μηχανικός τεχνολογίας μεταλλικών υλικών, εξειδικευμένοι τεχνίτες κ.λπ.

Οι επιλογές στην περίπτωση αυτή αφορούν σπουδές στα ΑΕΙ, όπως τα οικονομικά πανεπιστήμια (Διοίκηση, Μάρκετινγκ, Πληροφοριακά Συστήματα, Human Resources κ.ά.), οι πολυτεχνικές σχολές (Διοίκηση, Μηχανολογία και Πληροφορική στις Βιομηχανίες, Αυτόματα Συστήματα) και τα ΤΕΙ Διοίκησης, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας.

Ναυτιλία: Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια και στον κλάδο της Ναυτιλίας. Τα επαγγέλματα που αναμένεται να έχουν ευκαιρίες είναι τα εξής: στέλεχος ναυτιλιακών επιχειρήσεων, πράκτορας πλοίων, νομικός σύμβουλος, ναυλομεσίτης, υπεύθυνος λογιστηρίου, εκμισθωτής μεταφορικών μέσων για υδάτινες μεταφορές, τροφοδότης πλοίων, στέλεχος μάρκετινγκ, σχεδιαστής μηχανών πλοίων κ.ά.

Στον κλάδο μπορούν να απασχοληθούν απόφοιτοι από οικονομικά τμήματα όπως: Οργάνωση – Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μarketing Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το εξειδικευμένο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών ή από τα τμήματα Μηχανολόγων, Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Εναλλακτική αποτελούν τα ΤΕΙ Μηχανολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ναυπηγών-Μηχανικών και τα ΙΕΚ που έχουν τμήματα Τεχνιτών Μηχανών Θαλάσσης, ειδικής ναυτιλιακής κατεύθυνσης και στελεχών στον τομέα της Ναυτιλίας.

Επιμέλεια: Μίνα Μπαγιώτα

Σχολιάστε το!