xe εργασία news

Θέστε υψηλούς στόχους για το 2019, όπως μια αύξηση μισθού

Μια καινούργια χρονιά ξεκινά σε λίγες ημέρες και είναι ίσως ευκαιρία για να θέσετε υψηλούς στόχους σε ό,τι αφορά την καριέρα σας, όπως για παράδειγμα να διεκδικήσετε μια αύξηση μισθού από τον εργοδότη σας. Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όμως δεν είναι και ανέφικτο. Αρκεί να το βάλετε ως προτεραιότητα για το 2019 και να κάνετε τις ανάλογες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η αυτοπεποίθηση και η καλή προετοιμασία είναι απαραίτητα στοιχεία για να πετύχετε το στόχο σας, όπως και η αισιοδοξία που, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έρθουν τα πράγματα έτσι όπως τα έχετε σχεδιάσει, θα σας βοηθήσει να μην πτοηθείτε.

Ειδικότερα, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα παρακάτω:

 

Ενημερωθείτε για τους μισθούς που δίνει η αγορά

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μάθετε το μέσο όρο μισθού που εισπράττουν οι επαγγελματίες σε αντίστοιχες θέσεις και με τα ανάλογα με εσάς προσόντα, φυσικά. Όταν λοιπόν αποκτήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα για την αγορά, τότε θα είστε έτοιμοι να προχωρήστε στη διεκδίκηση του μισθού που σας ικανοποιεί.

 

Βρείτε την κατάλληλη χρονική στιγμή

Λαμβάνοντας υπόψη τους συμβούλους σταδιοδρομίας, καλό είναι να αποφύγετε να ζητήσετε αύξηση μισθού μετά από αργίες ή Σαββατοκύριακα, για προφανείς λόγους. Μια κατάλληλη χρονική στιγμή για να πετύχετε το στόχο σας είναι αμέσως μετά από μια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία που έχετε κλείσει, όταν νομίζετε ότι ο προϊστάμενός σας έχει αρχίσει να εκτιμά τη δουλειά σας, όταν σας έχει ανατεθεί ένα σημαντικό έργο ή όταν τα κέρδη της εταιρείας σας έχουν αυξηθεί αισθητά και έχετε συμβάλει και εσείς σ’ αυτό.

 

Φροντίστε η συζήτηση να είναι επίσημη

Όταν ξεκινήσετε τη συζήτηση, αναφερθείτε πρώτα στα έργα, τις επιδόσεις σας και στα έσοδα που εξασφάλισε για την εταιρεία η δουλειά σας. Στη συνέχεια προχωρήστε στο θέμα της αύξησης μισθού που θέλετε να θέσετε. Επίσης είναι πολύ βασικό να αποφύγετε να αναφερθείτε σε προσωπικά θέματα ή σε οικογενειακές καταστάσεις. Γενικά, κρατήστε τη συζήτηση σε ένα τυπικό επίπεδο. Εστιάστε στη συνεισφορά σας στην επιχείρηση και όχι στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε εξαιτίας του χαμηλού μισθού. Μην αφήσετε τη συνάντηση να αναλωθεί σε θέματα που δεν έχουν σημασία για την εταιρεία. Ο εργοδότης σας θα απογοητευτεί και δεν θα πετύχετε το στόχο σας.

 

Δώστε βαρύτητα στα επιτεύγματα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μιλήστε για την απόδοσή σας, για ό,τι έχετε καταφέρει έως τώρα, όπως τον αριθμό των projects που χειριστήκατε, το μακρύ κατάλογο της πελατείας που έχετε φέρει στην εταιρεία κ.λπ. Όλα έχουν σημασία, ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια, και πρέπει να αναφερθούν και να τεθούν στο τραπέζι. Μπορείτε να γράψετε τα επιτεύγματά σας σε χαρτί και να δημιουργήσετε ένα αρχείο. Κάνετε ό, τι μπορείτε για να δείξετε την απόδοσή σας και το πώς βοηθήσατε την εταιρεία να φτάσει σε αυτό το σημείο. Σίγουρα, ο εργοδότης σας θα το εκτιμήσει.

 

Διαχειριστείτε με ψυχραιμία μια αρνητική απάντηση

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να απορριφθεί το αίτημά σας. Στην περίπτωση αυτή φροντίστε να μη χάσετε την ψυχραιμία μας. Αν νομίζετε ότι ο προϊστάμενός σας δεν είναι έτοιμος να ακούσει την περίπτωσή σας, τότε ζητήστε να συζητήσετε ξανά το θέμα σας μαζί του σε μια πιο κατάλληλη στιγμή. Πείτε του ότι έχει σημασία για εσάς και ότι αν δεν είστε ευχαριστημένοι, τότε ίσως να μην είστε σε θέση να δώσετε το 100% του εαυτού σας στη δουλειά. Αν η συμβολή σας στην εταιρεία είναι πολύτιμη, τότε να είστε βέβαιοι ότι ο προϊστάμενός σας θα σας ακούσει με προσοχή.

 

Επιμέλεια: Μίνα Μπαγιώτα