xe εργασία news

Πώς να διαπραγματευτείτε έναν καλύτερο μισθό

Έχετε μόλις διαπιστώσει ποια είναι η προσωπική σας αξία στην αγορά εργασίας. Το δύσκολο βήμα όμως, από δω και στο εξής, είναι πώς θα πάρετε τα χρήματα που αξίζετε. Σίγουρα είναι πιο εύκολο στην περίπτωση που αναζητάτε εργασία, καθώς μπορείτε να ανεβάσετε τον πήχη, από ό,τι στην περίπτωση που είστε ήδη σε δουλειά και διαπραγματεύεστε μια αύξηση στο μισθό σας.

Διαπραγμάτευση μισθού για μια νέα δουλειά

Αν σας προσφέρεται μια νέα δουλειά, μη βιαστείτε. Ακόμη κι αν το θέμα του μισθού έχει ανοίξει από την πρώτη συνέντευξη, ζητήστε χρόνο για να εξετάσετε τυχόν προσφορά που σας απευθύνεται. Εάν ο υπεύθυνος προσωπικού σας ρωτήσει τι νομίζετε ότι αξίζετε για το νέο ρόλο, να είστε έτοιμοι για ένα δικό σας ερώτημα, ρωτώντας δηλαδή τι έχει εκείνος στο μυαλό του. Και φυσικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει και όλα τα υπόλοιπα οφέλη – παροχές στον υπολογισμό σας. Αν πάλι δεν τρελαίνεστε για τη νέα σας εργασία, θα μπορούσατε να δείξετε προβληματισμένοι και να επιστρέψετε μόνο αν σας κάνουν μια βελτιωμένη προσφορά που θα μπορούσε να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να είναι μια επικίνδυνη στρατηγική, εάν είστε απελπισμένοι για δουλειά.

Διαπραγμάτευση μισθού στην τρέχουσα εργασία σας

Αν είστε ήδη σε δουλειά και προσπαθείτε να εξασφαλίσετε αύξηση μισθού, θα πρέπει να πάτε καλά προετοιμασμένοι. Πρέπει να πείσετε τον προϊστάμενό σας ότι αξίζετε τα επιπλέον χρήματα, οπότε να είστε έτοιμοι να υποστηρίξετε την περίπτωσή σας πειστικά, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα για να αποδείξετε την αξία σας. Από την άλλη βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι κερδίζουν οι άλλοι άνθρωποι με την εμπειρία και τις ευθύνες σας, παρουσιάζοντας συγκεκιρμένα στοιχεία από προσωπική έρευνα, που είναι απαραίτητο να έχετε κάνει.

Πάντως, όποια από τις δύο κι αν είναι η κατάστασή σας, παρακάτω υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα, που πρέπει να εξετάσετε:

Θέσεις εξουσίας

Κάθε πλευρά έχει κάτι που θέλει ο άλλος. Εσείς θέλετε τη δουλειά και το μισθό σας, ο εργοδότης σας θέλει τις ικανότητες και την εμπειρία σας. Ο τελικός νικητής της διαπραγμάτευσης θα είναι αυτός που κατέχει περισσότερες θέσεις εξουσίας, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πόση επίπτωση θα έχει η απώλειά σας στην επιχείρησή του.

Εργαλεία διαπραγμάτευσης

Υπάρχει πάντα κάτι επιπλέον, είτε από την πλευρά σας είτε από την πλευρά του εργοδότη, που μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί από μια προσφορά που έχει αξία για την άλλη πλευρά. Θα ήσασταν διατεθειμένοι για παράδειγμα να παραιτηθείτε από ένα επίδομα αυτοκινήτου, αν ήταν διατεθειμένοι να σας πληρώσουν το μισθό που επιθυμείτε; Επίσης, η δυνατότητα να εργάζεστε από το σπίτι μπορεί να έχει μεγάλη αξία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Όπως και όλες οι πρόσθετες παροχές, επιπλέον διακοπές, αυξημένη συνταξιοδοτική εισφορά, υγειονομική περίθαλψη, ευέλικτη εργασία κ.ά.

Εσείς, πάλι, θα μπορούσατε να προτείνετε μια εγγυημένη αύξηση του μισθού μετά από μια ορισμένη χρονική περίοδο, αφού έχετε αποδείξει την αξία σας. Αυτό κάνει τον εργοδότη να συνειδητοποιήσει ότι θα καταβάλλετε επιπλέον προσπάθειες για την επίτευξη στόχων κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, προκειμένου να λάβετε την ανταμοιβή.

−Ρίσκο και κρυφά χαρτιά

Σε αντίθεση με πιο απλές συναλλαγές, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου όπου όλα τα χαρτιά βρίσκονται στο τραπέζι, πολλοί από τους παράγοντες που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση μισθού είναι κρυφοί ή σιωπηλοί. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να κρίνετε ποιος είναι ο ισχυρός στη διαπραγμάτευση, ώστε να χρειαστεί να είστε πιο ευέλικτοι από ό,τι συνήθως.

Εάν, ωστόσο, προσεγγίσετε τη διαπραγμάτευση με το σωστό τρόπο, ο εργοδότης ή ο δυνητικός εργοδότης σας θα εντυπωσιαστεί, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα κερδίσετε ή θα χάσετε, και θα το δει ως μια άλλη δεξιότητα που μπορεί να αξιοποιήσει στην επιχείρησή του.

Κλείνοντας τη συμφωνία

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταγράψει τη συμφωνία σε χαρτί και ότι θα υπογραφεί και από τα δύο μέρη. Δεν υπάρχει λόγος να κερδίζετε μια διαπραγμάτευση, εάν επιτρέπεται στην άλλη πλευρά να μην τηρήσει τα συμφωνηθέντα αργότερα. Ιδιαίτερα κατά τη διαπραγμάτευση ενός μισθού για μια νέα δουλειά, πρέπει όλα να ληφθούν υπόψη.

Επιμέλεια : Mίνα Μπαγιώτα