xe εργασία news

Φιλοδοξείτε να γίνετε startupper; Υπάρχει τρόπος

Θέλετε να γίνετε επιχειρηματίας; Αναμφίβολα θα πρέπει να οπλιστείτε με πείσμα και επιμονή. Αν διαθέτετε τα παραπάνω, δουλεύετε σκληρά και δεν τα παρατάτε εύκολα, είναι πολύ πιο πιθανό να επιτύχετε, αν δραστηριοποιηθείτε στον επιχειρηματικό στίβο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στη δημιουργία μιας startup βασική προϋπόθεση είναι η επιχειρηματική γνώση ώστε να γνωρίσετε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που σας περιμένουν, αλλά και τον τρόπο να τα αντιμετωπίσετε. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδέα με ένα βιώσιμο πλάνο υλοποίησης, από μια ομάδα με τις κατάλληλες ικανότητες να την υλοποιήσει αλλά και το ίδιο όραμα και πάθος.

Όσο για τη χρηματοδότηση, η πρόσβαση των startups σε αυτή είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχουν περισσότερα εργαλεία χρηματοδότησης διαθέσιμα στις startups σε σχέση με 5-6 χρόνια πριν, όπως υπάρχουν και εξαιρετικές ιδέες, που μπορούν να απευθυνθούν πέρα από την ελληνική και στην παγκόσμια αγορά. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η τεχνογνωσία να δημιουργηθούν επιτυχημένα startups, υλοποιώντας με τρόπο τεχνοκρατικό μια επιχειρηματική ιδέα. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν ο 5ος διαγωνισμός PowerUp! της InnoEnergy και το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας «Innovate Greece» της Aiesec. Δηλώστε συμμετοχή σε αυτά και γίνετε ο επόμενος επιτυχημένος startupper.

 

5ος διαγωνισμός PowerUp! της InnoEnergy

Ξεκίνησε η νέα περίοδος αιτήσεων για την πέμπτη έκδοση του PowerUp!, του μεγαλύτερου διαγωνισμού για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σε τομείς όπως η ενέργεια, η κινητικότητα και οι έξυπνες τεχνολογίες, που πραγματοποιείται από την InnoEnergy. Η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 11 Μαρτίου 2019.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν για χρηματικό έπαθλο αξίας 50.000 ευρώ και την ευκαιρία να αναπτύξουν την επιχείρησή τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Εκτός από το χρηματικό έπαθλο του τελικού, οι νικητές του διαγωνισμού έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Highway, το αναγνωρισμένου κύρους πρόγραμμα της InnoEnergy που βοηθά στην εξέλιξη επιχειρηματικών ιδεών και σχεδίων και στην προσαρμογή τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Το Highway προσφέρει σε επίδοξους επιχειρηματίες επένδυση ύψους 150.000 ευρώ, καθώς και μια ευρύτερη υποστήριξη στην ανάπτυξη προϊόντος, στην προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και στη δημιουργία της επιχειρηματικής ομάδας, καθώς και στην πρόσβαση σε διεθνείς πελάτες.

Στην έκδοση αυτή θα υπάρξει και μια νέα τιμητική διάκριση, σε συνέχεια της έκθεσης «Clean Air Challenge», που παρουσιάστηκε από την InnoEnergy τον Οκτώβριο του 2018 στις Βρυξέλλες. Αυτή η διάκριση θα απονεμηθεί στη startup εκείνη της οποίας η λύση θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του νέφους.

Με κάθε έκδοση του διαγωνισμού, ο αριθμός των συμμετεχόντων διπλασιάζεται. Το 2018, η InnoEnergy έλαβε πάνω από 300 πιθανούς υποψηφίους, ενώ η εκτίμηση για τις εγγραφές για την έκδοση του 2019, που λήγουν στις 11 Μαρτίου, είναι ότι θα σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί τόσο σε κλίμακα όσο και σε ποιότητα. Οι αιτήσεις με έτοιμο πρωτότυπο αυξήθηκαν δραματικά από 28 πρωτότυπα το 2016 σε 120 το 2018. Η ίδια αύξηση παρατηρείται και στις αιτήσεις με λειτουργικό προϊόν ή υπηρεσία (από 19 σε 93 αντίστοιχα).

Αναφερόμενος στο διαγωνισμό, ο Jakub Miler, Διευθύνων Σύμβουλος της InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης, επισημαίνει τα εξής: «Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται κάθε χρόνο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι startups που κάνουν αίτηση έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους έργα σε προηγμένο στάδιο ανάπτυξης, καταδεικνύουν την αυξημένη αναγνώριση και το αυξανόμενο κύρος του διαγωνισμού. Το PowerUp! ανοίγει τις πόρτες στην ανάπτυξη για θαρραλέους πρωτοπόρους από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο διεθνές μας δίκτυο επιχειρηματικών εταίρων. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αυτό μπορούν να δουν αυτά τα οφέλη».

Ιδιαίτερα επιθυμητές λύσεις −προϊόντα ή υπηρεσίες− στο διαγωνισμό περιλαμβάνουν έργα στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας, του καθαρού αέρα, της θέρμανσης, του cleantech και των έξυπνων τεχνολογιών. Οι startups που περνούν το στάδιο της αίτησης θα κληθούν να συμμετάσχουν σε bootcamps που διοργανώνονται από αναγνωρισμένους Ευρωπαίους επιχειρηματικούς συμβούλους. Αυτά τα εργαστήρια θα προετοιμάσουν τους συμμετέχοντες για τους εθνικούς τελικούς και το Μεγάλο Τελικό, όπου θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ειδικούς.

Ο νικητής θα επιλεγεί στις 21 Μαΐου στην Κρακοβία κατά τη διάρκεια του Impact’19 –ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Νικήτρια startup στο διαγωνισμό PowerUp! το 2018 ήταν η Zubax Robotics από την Εσθονία, η οποία παρουσίασε μια λύση για τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε μελλοντικές λύσεις κινητικότητας.

Λεπτομερείς όροι συμμετοχής, έντυπο αίτησης και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους βρίσκονται στη διεύθυνση www.powerup.innoenergy.com

 

Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας «Innovate Greece»

Η Aiesec, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός νέων, προωθεί τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές ως την κινητήριο δύναμη για την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και την πραγμάτωση του world citizenship. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας «Innovate Greece», που απευθύνεται σε startup εταιρείες που θέλουν να αποτελέσουν ένα διεθνές forum, φέρνοντας σε επαφή νέους και νέες από όλο τον κόσμο με τον επιχειρηματικό χώρο της Αθήνας, προωθώντας, παράλληλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Οι Exclusivi, Eye Wide, Stonesoup, Drope bnb αποτελούν λίγους μόνο από τους συνεργάτες. Οι εταιρείες, με πρόσημο τις ανάγκες τους, καλύπτουν θέσεις στους τομείς Marketing, IT, Business Administration. Η συνδιαλλαγή με ιδέες και πρακτικές από διεθνή επιχειρηματικά περιβάλλοντα συνεπάγεται εξέλιξη και επιτυχία. Οι επόμενοι startuppers μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Aiesec Greece https://aiesec.gr/innovate-greece/ για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι η Aiesec είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που διοικείται και αποτελείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους, μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, φύσης εθελοντισμού, επιχειρηματικότητας ή πρακτικής άσκησης. Μάλιστα το 2015 η Aiesec συνεργάζεται με τον ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Επιμέλεια: Μίνα Μπαγιώτα