xe εργασία news

4 διαχρονικές συμβουλές αναζήτησης εργασίας για το ξεκίνημα του 2019

Αν αναζητάτε εργασία, υπάρχει αρκετό διαθέσιμο υλικό, εκεί έξω, με συμβουλές καριέρας για να «προσγειωθείτε» στη θέση εργασίας των ονείρων σας. Οι ειδικοί, όμως, συνιστούν στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς να επιλέξετε πιο απλά βήματα, εφαρμόζοντας 4 διαχρονικές συμβουλές αναζήτησης εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να βάλετε τα πράγματα σε μια τάξη στο μυαλό σας και να καταφέρετε να τελειοποιήσετε τη στρατηγική σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να περάσετε τη διαδικασία και να βρεθείτε πάλι δυναμικά στην αγορά εργασίας.

Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να θυμάστε ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το τι μπορείτε να κάνετε για την εταιρεία του και πολύ λιγότερο για τη συμφωνία που θέλετε να πετύχετε προς όφελός σας, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, οπότε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, πρέπει να αποδείξετε γιατί η πρόσληψή σας θα ωφελήσει την εταιρεία του.

Μπείτε λοιπόν στο «παιχνίδι» ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Κάντε το βιογραφικό σας να ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ της θέσης

Όταν υποβάλλετε αίτηση για δουλειά μέσω μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας, το πιο πιθανό είναι ότι το βιογραφικό σας σημείωμα θα περάσει πρώτα από ένα ειδικό σύστημα παρακολούθησης αιτούντων και, στη συνέχεια, αφού γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα, θα το δουν τα αρμόδια στελέχη από το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού.

Μάλιστα, τα πρώτα ανθρώπινα μάτια που θα το εξετάσουν δεν θα ανήκουν σε άτομα της πρώτης βαθμίδας του HR, που σημαίνει ότι μπορεί να μην κατανοήσουν την επαγγελματική σας εμπειρία, αν δεν ταυτίζεται άμεσα με τα προσόντα που ζητούνται για την ανοιχτή θέση. Βασικό ζητούμενο είναι τόσο ο υπολογιστής όσο και τα πρώτα στελέχη HR που θα δουν το βιογραφικό σας να το συνδέσουν γρήγορα με αυτό που ψάχνουν.

Tip

Τι πρέπει να κάνετε; Μελετήστε την περιγραφή της θέσης και τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχετε σχετικά με αυτή και προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τις φράσεις που βρίσκονται στην αγγελία στο βιογραφικό σας για να μπορέσετε να φτάσετε στο τελικό στάδιο.

  1. Μην περιορίζεστε μόνο στις ηλεκτρονικές αιτήσεις, όταν αναζητάτε εργασία

Αν δεν θέλετε η αναζήτηση εργασίας να διαρκέσει για πολύ, μη βασίζεστε αποκλειστικά στις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η διεκδίκηση μιας θέσης δεν σταματάει, όταν ολοκληρώσετε μια online αίτηση. Θα πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά, δηλαδή να έρθετε σε επαφή με τους ανθρώπους που εργάζονται στην εταιρεία στην οποία ανήκει η θέση, να προσεγγίσετε έναν υπεύθυνο προσλήψεων από τη συγκεκριμένη επιχείρηση και να κάνετε κάποιες ερωτήσεις ή να αναζητήσετε τους κατάλληλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα στελέχη του HR της εταιρείας για να εξασφαλίσουν μια συνέντευξη.

Tip

Επενδύστε στους ανθρώπους που ανήκουν στο εσωτερικό των εταιρειών στις οποίες θέλετε να εργαστείτε. Με τον τρόπο αυτό θα ξεχωρίσετε αμέσως. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων εξετάζουν πάντα μια σύσταση −μέσω προσωπικής επαφής− για κάποιον υποψήφιο, προτού ξεκινήσουν να ταξινομούν τη μάζα των βιογραφικών που έχουν φτάσει στο γραφείο τους.

  1. Να θυμάστε ότι το βιογραφικό σας και το προφίλ σας στο LinkedIn δεν είναι ανεξίτηλα

Ναι, το νέο σας βιογραφικό είναι υπέροχο και το προφίλ σας στο LinkedIn εκπληκτικό! Όμως, ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι «τατουάζ», που μένουν ανεξίτηλα πάνω σας. Με λίγα λόγια, καλό είναι να έχετε την ευελιξία να τροποποιήσετε κάποια διατύπωση και να αλλάξετε τους βασικούς όρους του βιογραφικού σας και του επαγγελματικού σας προφίλ στο LinkedIn, όταν κρίνεται απαραίτητο για κάποια νέα θέση που διεκδικείτε.

Tip

Μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε τη δραστηριότητά σας (στο απόρρητο και τις ρυθμίσεις), όταν πραγματοποιείτε αλλαγές στο προφίλ σας στο LinkedIn. Και αυτό γιατί αν είστε συνδεδεμένοι με τον τωρινό σας προϊστάμενο ή τους συνεργάτες σας στο LinkedIn, είναι βέβαιο ότι θα τους μπουν υποψίες −ότι αναζητάτε νέα δουλειά− βλέποντας τις συχνές αλλαγές.

  1. Μην ξεχνάτε ότι το προφίλ στο LinkedIn είναι απαραίτητο

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πάνω από το 90% των ατόμων που κάνουν προσλήψεις χρησιμοποιούν το LinkedIn ως το κύριο εργαλείο αναζήτησης, εάν είστε επαγγελματίας, πρέπει όχι μόνο να έχετε επαγγελματικό προφίλ στο LinkedIn, αλλά ταυτόχρονα να το χρησιμοποιείτε για να επωφεληθείτε πλήρως.

Tip

Μην υποτιμάτε τη δύναμη του LinkedIn, αλλά αξιοποιήστε το με όλους τους τρόπους και εκμεταλλευτείτε το. Είναι ο καλύτερος πόρος που διαθέτουμε σήμερα για την επαγγελματική μας δικτύωση, την αναζήτηση θέσεων εργασίας, την εξεύρεση ανθρώπων που εργάζονται σε εταιρείες που μας ενδιαφέρουν και την επέκταση της καριέρας μας.

 

Επιμέλεια: Μίνα Μπαγιώτα