xe living

Δημιουργήστε έναν μικρό παράδεισο στο μπαλκόνι σας

Η άνοιξη έφτασε και η φύση αναγεννάται! Eυκαιρία λοιπόν να αναγεννηθεί και να ανανεωθεί και η βεράντα σου ώστε να είναι έτοιμη να σε φιλοξενήσει τώρα που φτιάχνει ο καιρός και μαζί του και η διάθεσή σου…

Για να δημιουργήσεις το δικό σου μικρό παράδεισο, θα πρέπει να φροντίσεις τα φυτά που ήδη υπάρχουν στη βεράντα σου και να προσθέσεις κάποια ακόμα ή να επιλέξεις από την αρχή τα φυτά που θα ήθελες να σε περιβάλλουν.

Ξεκίνησε με τα φυτά που έχεις ήδη. Ένα καλό κλάδεμα, καθάρισμα από τα ξερά φύλλα και κλαδιά, σκάλισμα, μεταφύτευση σε μεγαλύτερες γλάστρες αν έχουν μεγαλώσει αρκετά, προσθήκη χώματος, αντικατάσταση κάποιας παλιάς σπασμένης ή ραγισμένης γλάστρας και ξερίζωμα των φυτών που έχουν ξεραθεί, είναι οι βασικές εργασίες για το ξεκίνημα.

Αν θέλεις να τοποθετήσεις καινούρια φυτά στη βεράντα σου, είτε για να συμπληρώσεις αυτά που έχεις είτε γιατί τώρα δημιουργείς τον μικρό σου κήπο θα πρέπει η επιλογή σου να είναι οργανωμένη.

Στην αρχή πρέπει να αποφασίσεις πόσο χώρο θέλεις να καταλαμβάνουν τα φυτά σου και πόσο χώρο θέλεις να έχεις διαθέσιμο για σένα και την παρέα σου για να πιείς τον καφέ ή το ποτό σου ή να απολαύσεις το φαγητό σου. Επίσης θα πρέπει να έχεις σκεφτεί εκ των προτέρων πόσο χρόνο μπορείς και θέλεις να αφιερώσεις στη φροντίδα των φυτών σου ώστε να επιλέξεις φυτά ανάλογων απαιτήσεων.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορα είδη φυτών ή να συνδυάσεις φυτά διαφορετικών ειδών. Επίλεξε αναρριχητικά φυτά, αν ο χώρος το επιτρέπει. Η βουκαμβίλια, η αναρριχώμενη τριανταφυλλιά, το γιασεμί και το αγιόκλημα είναι φυτά που απλώνονται γρήγορα, καλύπτουν τοίχους ή πέργκολες και σε αποζημιώνουν με τα χρώματα αλλά και τα αρώματά τους.

Τα ανθοφόρα φυτά, τα λουλούδια, τα συναντάμε σχεδόν σε κάθε βεράντα. Δίνουν χρώμα και κάποιες φορές και άρωμα, είναι εύκολα στην καλλιέργειά τους και μπορείς να συνδυάσεις δύο ή και τρία διαφορετικά λουλούδια σε μια γλάστρα ή μια ζαρντινιέρα. Τα γεράνια, οι μπιγκόνιες, οι γαρδένιες, οι τριανταφυλλιές, οι γαριφαλιές και οι πανσέδες είναι μερικά μόνο από τα πιο γνωστά ανθοφόρα. Κάποια από αυτά, κυρίως οι πανσέδες και οι μπιγκόνιες μπορούν να τοποθετηθούν, εκτός από τις κλασικές γλάστρες, σε κρεμαστά καλάθια που, εκτός από το να δίνουν στυλ, βοηθούν στην καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου.

Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή. Ευωδιάζουν τον τόπο σε κάθε άγγιγμά τους, ενώ θα τα χρησιμοποιήσεις και στην κουζίνα σου. Το δεντρολίβανο, η λεβάντα, η μέντα, ο βασιλικός, η ρίγανη και ο δυόσμος θα ομορφύνουν το χώρο σου, αλλά παράλληλα θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι είναι μία ακόμα καλή επιλογή, κυρίως για τους… τεμπέληδες κηπουρούς. Δεν «ζητάνε» πολλά, σχεδόν τίποτα, και δημιουργούν εξαιρετικές συνθέσεις. Προσοχή στα αγκάθια των κάκτων.

Τέλος, μη διστάσεις να βάλεις ένα μικρό δέντρο στη βεράντα σου. Μια ελιά ή και μια λεμονιά θυμίζουν Ελλάδα, αποτελούν πολύ όμορφη επιλογή για τη βεράντα και με σωστό κλάδεμα παραμένουν σε ένα μέτριο ύψος που δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Εκτός από την επιλογή των φυτών μπορείς να επιλέξεις και κάποια αξεσουάρ που θα ομορφύνουν το χώρο σου. Μια ξύλινη πέργκολα θα διευκολύνει τα φυτά σου να αναρριχηθούν, αλλά θα παραμένει όμορφη ακόμη κι όταν τα φυτά θα έχουν κλαδευτεί ή  θα έχουν χάσει τα φύλλα τους.

Μια ξύλινη ραφιέρα  μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές γλάστρες για οικονομία χώρου. Μερικά κασπό ή γλάστρες  σε έντονα χρώματα δίνουν στυλ και επιπλέον χρώμα και είναι ωραία επιλογή, ιδιαίτερα αν έχεις κυρίως φυλλώδη φυτά και επικρατεί το πράσινο χρώμα.

Τέλος, κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες, όπως μικρά ηλιακά φωτιστικά, λευκά βότσαλα που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στις γλάστρες, φαναράκια που θα τα κρεμάσεις ή θα τα βάλεις στο πάτωμα δίπλα στα φυτά σου, θα ολοκληρώσουν το αποτέλεσμα που θέλεις για το μικρό σου παράδεισο.