xe living

Επιλέξτε το σωστό χαλί… για να το πατήσετε!

Η επιλογή των χαλιών σε ένα σπίτι είναι σημαντική απόφαση. Ο ρόλος τους είναι διπλός. Ζεσταίνουν και ταυτόχρονα διακοσμούν το χώρο, έχοντας μια έντονη παρουσία σε αυτόν. Για να διαλέξετε το σωστό χαλί θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την επιφάνεια και τη φωτεινότητα του δικού σας χώρου, το στυλ του σπιτιού και, φυσικά, τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε.

Σε κάθε περίπτωση, ένα χειροποίητο χαλί είναι πιο ακριβό από ένα χαλί μηχανής ή μια μοκέτα. Όσο πυκνότερο και σφιχτά δεμένο είναι ένα χαλί, δηλαδή όσο περισσότερους κόμπους έχει, τόσο πιο ανθεκτικό και καλύτερης ποιότητας είναι. Η τεχνική ύφανσης του χαλιού, η πολυπλοκότητα του σχεδίου και η προέλευσή του επηρεάζουν την τιμή του.

Διαφορές στην τιμή θα συναντήσετε επίσης ανάμεσα σε ένα ολόμαλλο και ένα μεταξωτό χαλί. Τα μεταξωτά χαλιά είναι πιο ακριβά και έχουν μια εντυπωσιακή λάμψη. Από την άλλη, τα ολόμαλλα είναι πιο ανθεκτικά, ως προς το χρώμα και το πέλος, και ζεσταίνουν καλύτερα το χώρο.

Τα χειροποίητα χαλιά συχνά έχουν μια ασυμμετρία ή μια μικρή ανομοιομορφία στο σχέδιο ή το χρώμα. Αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί ελάττωμα, αλλά προσδίδει γοητεία στο χαλί και το καθιστά μοναδικό.

Ως προς το στυλ του χαλιού οι επιλογές σας είναι πολλές. Ανάλογα με το χώρο σας μπορείτε να επιλέξετε ένα χαλί που θα ακολουθήσει την ομοιομορφία ή θα δημιουργήσει αντίθεση. Σε ένα χώρο με κλασική επίπλωση μπορείτε να επιλέξετε ένα χαλί κλασικό ή μοντέρνο και μονόχρωμο. Αντίστοιχα, σε έναν minimal και μοντέρνο χώρο ταιριάζει τόσο ένα μοντέρνο χαλί όσο και ένα κλασικό ή ethnic χειροποίητο, αποτελώντας ένα διακοσμητικό στοιχείο με χαρακτήρα!

Για την επιλογή του μεγέθους των χαλιών υπάρχουν κανόνες που ισχύουν γενικά:

  • Το σχήμα του χαλιού ακολουθεί το σχήμα του δωματίου. Με άλλα λόγια επιλέγουμε τετράγωνο χαλί για τετράγωνο δωμάτιο, μακρόστενο χαλί για μακρόστενο δωμάτιο.
  • Το χαλί δεν πρέπει να καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια του δωματίου, από τοίχο σε τοίχο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα περιθώριο περιμετρικά, από το τέλος του χαλιού έως τον τοίχο.
  • Σε ενιαίους χώρους τα χαλιά μπορούν να οριοθετούν τους χώρους χρήσης κι έτσι για παράδειγμα να ξεχωρίζουν το σαλόνι από το καθιστικό ή την τραπεζαρία.
  • Αν έχετε διαθέσιμα κάποια χαλιά με διαστάσεις διαφορετικές από τις ιδανικές για το χώρο σας και πρέπει να επιλέξετε από αυτά, χρησιμοποιήστε αυτά που είναι μεγαλύτερα από το κανονικό και ποτέ αυτά που είναι μικρότερα.

Το μέγεθος του χαλιού εξαρτάται επίσης από το δωμάτιο για το οποίο προορίζεται.

Σαλόνι: Μπορείτε να επιλέξετε ένα πολύ μεγάλο χαλί, εάν ο χώρος το επιτρέπει, και να τοποθετήσετε επάνω όλα τα έπιπλα του σαλονιού −καναπέδες, πολυθρόνες και τραπεζάκι− δίνοντας στο χώρο μια αίσθηση πολυτέλειας. Σε πιο μικρούς χώρους ένα χαλί που φτάνει έως τα πόδια των καναπέδων είναι η κατάλληλη επιλογή.

Τραπεζαρία: Εδώ το χαλί πρέπει να είναι πληθωρικό και να καταλαμβάνει οπωσδήποτε όλο το χώρο στον οποίο βρίσκεται το τραπέζι με τις καρέκλες. Επίσης θα πρέπει το χαλί να περισσεύει περιμετρικά τόσο ώστε όταν τραβήξει κάποιος μια καρέκλα να πατούν και τα πίσω πόδια της πάνω στο χαλί. Σε στρογγυλές τραπεζαρίες ταιριάζει επίσης και ένα στρογγυλό χαλί, το οποίο με τις καμπύλες του κάνει τη διαφορά.

Κρεβατοκάμαρα: Σε αυτό το χώρο μπορείτε να στρώσετε χαλί ή σετ με διαδρόμους. Στην πρώτη περίπτωση το χαλί πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε να ξεκινά από το ύψος των κομοδίνων, να περνά κάτω από το κρεβάτι και περιμετρικά να εξέχει τόσο ώστε να μην δείχνει «φτωχό». Η πιο διαδεδομένη επιλογή ωστόσο είναι το σετ με τρεις διαδρόμους, δύο μικρότερους για τις πλευρές του κρεβατιού και έναν μεγαλύτερο για τα πόδια του. Το σετ ζεσταίνει το χώρο, καλύπτει τις περιοχές που «πατιούνται», όμως μικραίνει το χώρο.

Παιδικό δωμάτιο: Το χαλί μπορεί να είναι τετράγωνο, μακρόστενο ή ακόμη και στρογγυλό. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να είναι μεγάλο και να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερη από την επιφάνεια που πατούν τα μικρά παιδικά ποδαράκια, εξασφαλίζοντας για αυτά ζεστασιά.

Το χρώμα του χαλιού επηρεάζει όλη την εμφάνιση του χώρου. Λόγω του μεγέθους του το χαλί έχει καθοριστικό διακοσμητικό ρόλο γι΄αυτό και η επιλογή του χρώματος και του σχεδίου πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά.

Τα σκούρα χρώματα δημιουργούν ένα αίσθημα ζεστασιάς και θαλπωρής, όμως κάνουν το χώρο να φαίνεται πιο μικρός, αντίθετα με τα ανοιχτόχρωμα που μεγαλώνουν το χώρο. Σε ένα χώρο minimal ιδανικά επιλέξτε έντονα μοτίβα, ενώ σε ένα χώρο «φορτωμένο» η μονοχρωμία εξασφαλίζει ένα πιο χαλαρωτικό και αρμονικό αποτέλεσμα. Τα ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε και το πράσινο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σε χώρους με έντονο φυσικό φως.

Η επιλογή των σχεδίων και των χρωμάτων των χαλιών καλό θα ήταν να γίνεται σε συνδυασμό με τα βασικά έπιπλα του χώρου, τα οποία −έτσι κι αλλιώς− δύσκολα θα αποφασίσετε να τα αντικαταστήσετε, και όχι σε σχέση με τις κουρτίνες, τα ριχτάρια, τα μαξιλάρια ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου που ενδέχεται ή έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε στο άμεσο ή μακρινό μέλλον.

Τα χαλιά, εκτός από την προφανή χρησιμότητά τους, δηλαδή να ζεσταίνουν το χώρο, κάνουν τα σκληρά δάπεδα (όπως το μωσαϊκό και το πλακάκι) πιο φιλικά, καλύπτουν τις ατέλειες (ένα φθαρμένο ξύλινο πάτωμα ή ένα ραγισμένο πλακάκι), συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των θορύβων και κάνουν το χώρο πιο ασφαλή για τα παιδιά,  μειώνοντας την πιθανότητα πτώσεων και κατ΄ επέκταση των τραυματισμών.

Ό,τι χαλί κι αν επιλέξετε, θα διαπιστώσετε τελικά και εσείς οι ίδιοι ότι αυτό θα αναδείξει την προσωπικότητα του χώρου σας με το δικό του μοναδικό μαγικό τρόπο!