xe living

Τι να κάνω με τα παλιά μου έπιπλα;

Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί όχι και τα παλιά μας έπιπλα; Τα παλιά έπιπλα και τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε πια κρύβουν νέες ιδέες, αρκεί να καταφέρουμε να τις ανακαλύψουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο χώρο του σπιτιού ή στην αποθήκη μας έπιπλα που έχουμε σκεφτεί να πετάξουμε, είτε γιατί τα βαρεθήκαμε είτε γιατί δεν τα χρειαζόμαστε πλέον ή ακόμη γιατί τα κληρονομήσαμε από τη γιαγιά ή τη θεία. Στην τελευταία περίπτωση πιθανόν να τα αγαπάμε, καθώς έχουν έντονη συναισθηματική αξία για εμάς, αλλά παράλληλα να θεωρούμε ότι δεν ταιριάζουν στο χώρο μας, γιατί είναι ιδιαίτερα κλασικά.

Τα παλιά έπιπλα, με απλές παρεμβάσεις, μπορούν να μεταμορφωθούν στο απόλυτο διακοσμητικό για το χώρο σας. Μπορούν να αποκτήσουν ξανά ζωή, νέες ιδιότητες, να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για άλλο σκοπό από αυτόν για τον οποίο δημιουργήθηκαν, αποκτώντας μια νέα διάσταση μέσα στο χώρο. Άλλωστε ο συνδυασμός παλιών και μοντέρνων αντικειμένων δίνει στο χώρο τη δική σας ταυτότητα.

Καρέκλες
Είναι ξύλινες, είναι μεταλλικές, είναι επενδεδυμένες με ύφασμα. Όπως κι αν είναι μπορούν να έχουν μέλλον, όπως έχουν και παρελθόν. Βάψτε τα ξύλινα ή μεταλλικά μέρη τους σε έντονες αποχρώσεις και συνδυάστε τα με εξίσου έντονα υφάσματα, πολύχρωμα ή μονόχρωμα. Αποκτούν νεανική και μοντέρνα όψη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο παιδικό ή εφηβικό δωμάτιο, στην κουζίνα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέσσερις καρέκλες σε δύο διαφορετικά σχέδια) ή στο φοιτητικό σπίτι.

Τραπέζια
Κλασικά ή μοντέρνα, είναι τα έπιπλα που μπορούν να αλλάξουν όψη με τον πιο απλό τρόπο. Με ένα καλό τρίψιμο και βάψιμο μεταμορφώνονται εντελώς. Μπορείτε να αφαιρέσετε το παλιό χρώμα και, αφού εμφανιστεί το φυσικό χρώμα του ξύλου, να το περάσετε με ένα διάφανο λούστρο και να το κρατήσετε έτσι ή να αλλάξετε το χρώμα με κάποιο εντελώς διαφορετικό. Με τη χρήση χρωμάτων κιμωλίας θα δημιουργήσετε μια διαφορετική όψη, ενώ εξαιρετικό αποτέλεσμα δίνει η δημιουργία σχεδίων, κυρίως στις μεγάλες επιφάνειες, με τη βοήθεια stencil.

Συρταριέρες
Τρίψιμο, βάψιμο και αλλαγή στα πόμολα. Απλά και εύκολα μετατρέψτε την παιδική συρταριέρα με τις παιδικές παραστάσεις σε εφηβική ή ακόμα και σε έπιπλο με ουδέτερο ύφος που μπορεί σε μία γωνιά του σπιτιού να φιλοξενήσει πάνω της (εκτός από όσα θα φιλοξενήσει μέσα της) μία λάμπα, μια σειρά από κορνίζες ή άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

Ντουλάπες
Αποτελούν επίσης έπιπλα που εύκολα αλλάζουν όψη και χρήση. Εκτός από την προφανή αλλαγή −τρίψιμο, βάψιμο, αλλαγή στα πόμολα− μπορεί να αφαιρεθεί κάποια πόρτα αλλά και να προστεθούν, να αφαιρεθούν ή να μετακινηθούν ράφια ή να τοποθετηθούν ταπετσαρίες. Η καινούρια σας και ανανεωμένη ντουλάπα μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στην είσοδο του σπιτιού σας και να χρησιμοποιηθεί ως γκαρνταρόμπα για τους καλεσμένους σας ή σε ένα μεγάλο διάδρομο ή μια μεγάλη εσοχή του σπιτιού σας και να χρησιμοποιηθεί ως λινοθήκη, παπουτσοθήκη ή χώρος για να αποθηκεύσετε καθετί που δεν έχει άλλη θέση.

Βιβλιοθήκη
Με την απαραίτητη αλλαγή στο χρώμα και μικρές μετατροπές στα ράφια μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη με ανανεωμένη διάθεση ή ακόμη και να τοποθετηθεί στην κουζίνα για να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον χώρος αποθήκευσης. Στα ράφια της, μέσα σε κουτιά, φιλοξενούνται εξαιρετικά όλα τα μικροαντικείμενα και μικροαξεσουάρ μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Με την τοποθέτηση μιας extra θήκης μπορεί ένα ράφι να μετατραπεί σε κάβα και να φιλοξενήσει όλα τα μπουκάλια κρασιών. Επίσης, αν βιδώσετε μια μεταλλική ράγα ή κάποιους γάντζους στο πλάι του επίπλου, μπορείτε να κρεμάτε τις πετσέτες, την ποδιά ή τα γάντια κουζίνας.

Μπαούλο
Ένα παλιό μπαούλο, αν και φέρνει μνήμες παραμυθιών, θεωρούμε ότι δεν έχει θέση στο χώρο μας. Λάθος! Τρίψτε το καλά, αλλάξτε τους μεντεσέδες και βάψτε το σε έντονο ή παστέλ χρώμα. Αν τοποθετήσετε μεγάλα μαξιλάρια επάνω σε αυτό, θα αποτελέσει ένα έπιπλο με διπλή χρήση.

Στο δωμάτιο των παιδιών θα φιλοξενεί τα παιχνίδια και ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως καναπές για την ξεκούρασή τους. Σε μια γωνιά του σπιτιού, ίσως κοντά σε μια βιβλιοθήκη, θα αποτελέσει σημείο χαλάρωσης αλλά και ονειροπόλησης. Χαλάρωσης, γιατί καθισμένοι σε αυτό μπορείτε να διαβάζετε ένα βιβλίο, δίπλα σας θα είναι άλλωστε! Και ονειροπόλησης, γιατί θα σκέφτεστε όλα τα μικροπράγματα που έχετε φυλαγμένα μέσα στο μπαούλο σας: παλιά κάδρα και κορνίζες, παλιά ξύλινα κουτιά, βάζα ή τον παλιό καθρέφτη της γιαγιάς που πάντα κοιτούσατε με ενθουσιασμό αλλά ακόμη δεν βρήκε τη θέση του στο χώρο σας.

Αν πάλι δεν το έχεις με το DIY, δες μήπως μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα, βάζοντας τα παλιά έπιπλα για πώληση στη Χρυσή Ευκαιρία