xe news

Πού μειώνονται και πού αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές

Ποιοι είναι οι 20 φόροι που θα αλλάξουν

 

Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες 6.070 ζωνών (ποσοστό 60%) εισηγήθηκαν οι εκτιμητές ακινήτων, ενώ για το 23% (2.300 ζώνες) πρότειναν μείωση. Αμετάβλητες θεωρούν ότι πρέπει να μείνουν οι αντικειμενικές αξίες για το υπόλοιπο 17%.

Οι εισηγήσεις των εκτιμητών όμως δεν είναι δεσμευτικές, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, και μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των προτάσεων θα ακολουθήσει επεξεργασία τους από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα περιλαμβάνει τον υπολογισμό των μέσων τιμών που προτάθηκαν, τη διαφορά από την υφιστάμενη τιμή ζώνης και στις περιπτώσεις που οι διαφορές μεταξύ των προτεινόμενων τιμών είναι πολύ μεγάλες, τότε θα γίνεται παραπομπή σε δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα καθορίζει τη νέα τιμή ζώνης.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε επίπεδο εισηγήσεων, μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες προκύπτουν κυρίως για περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και τρεις στις δέκα περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20%, στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.

Αντίθετα αυξήσεις τιμών ζώνης προτείνονται κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και Νοτίου Ελλάδας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Επίσης αυξήσεις προτείνονται και για τις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δύο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη).

Αυξημένες θα είναι οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές οι οποίες έχουν ευνοηθεί από συγκοινωνιακές υποδομές, όπως για παράδειγμα το Μετρό, ή από τη ζήτηση ακινήτων με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Συγκεκριμένα για τις περιοχές του κέντρου, όπως Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Παγκράτι (κοντά στο Καλλιμάρμαρο) κ.λπ., όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως μικρών ακινήτων, προκειμένου να ενοικιαστούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών σε τουρίστες, οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις 10%. Μεγαλύτερες αυξήσεις της τάξης του 15% προτείνουν για τη Γλυφάδα, ενώ για ορισμένα σημεία της Ηρώδου Αττικού και του Λαιμού Βουλιαγμένης οι εισηγήσεις αφορούν αυξήσεις ακόμα και 70%.

Αντίθετα στην Πατησίων οι εκτιμητές εισηγούνται μειώσεις έως και 25%, ενώ για τη Φιλοθέη μείωση έως και 20%.

 

Ποιοι φόροι επηρεάζονται από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών

 

Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών, κα Παπανάτσιου, είναι πολύ πιθανό ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης. Μάλιστα, εξήγησε ότι από τις μετρήσεις που έχουν γίνει με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν προκύπτουν σημαντικές μεταβολές στο ποσό που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και αύξηση της συνολικής βεβαίωσης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

Από τους δύο αυτούς φόρους βεβαιώνονται περίπου 3,15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος, από τον οποίο το Δημόσιο προβλέπει να εισπράξει φέτος περίπου 650 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται επί ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 600 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εκτός του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα άνω των 200 χιλ. ευρώ, υπάρχουν ακόμη οι εξής φόροι που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

 

Αναλυτικά:

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει τη νέα τιμή ζώνης, αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές, υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

Το ίδιο και ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από ένα συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.

Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ – 0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας: Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε όσες περιοχές μειωθούν οι τιμές ζώνης, θα μειωθούν αντίστοιχα και τα τεκμήρια που διαμορφώνονται από την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα αυξηθούν όπου οι αντικειμενικές θα αυξηθούν.

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

 

Τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

Φόρος δωρεάς ακινήτου.

Τέλος εγγραφής: Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες, πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρείες.

H εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.