xe news Οδηγός για φοιτητές

Πότε πρέπει ένα παιδί να ξεκινήσει μαθήματα Αγγλικών;

Η γνώση της αγγλικής γλώσσας θεωρείται πλέον άκρως απαραίτητη για την επαγγελματική σταδιοδρομία. Πότε όμως είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα Αγγλικών;

Όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα λένε οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, ιδανική ηλικία θεωρείται η προσχολική, με μια περίοδο τελειοποίησης που διαρκεί μέχρι και 12 χρόνια.

Όπως επισημαίνει η Jeanette Vos, συγγραφέας του βιβλίου The Learning Revolution, καθώς και άλλοι ερευνητές που μελέτησαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δίνονται στους ανθρώπους 3 ευκαιρίες για την εκμάθηση της γλώσσας.

Η πρώτη ευκαιρία δίνεται από τη φύση μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Σε αυτούς τους 6 μήνες, το μωρό μαθαίνει μέχρι και 70 ήχους στους οποίους θα βασίσει την ομιλία της γλώσσας. Μετά τους 6 μήνες σταδιακά χάνει την ικανότητά του να ακούει καινούριους ήχους και να τους ξεχωρίζει και φυσικά δεν μπορεί αργότερα να προφέρει ήχους που δεν ακούει.

Επομένως η πόρτα που οδηγεί στην τέλεια προφορά των ήχων μιας γλώσσας κλείνει οριστικά λίγο μετά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού. Αργότερα μπορεί να αντιληφθεί τους ήχους μιας νέας γλώσσας περίπου όπως ένας κουφός προσπαθεί να κατακτήσει την ομιλία.

Η δεύτερη ευκαιρία για την εκμάθηση της γλώσσας δίνεται στον άνθρωπο μέχρι τα 3 του χρόνια. Μέχρι αυτή την ηλικία τίθενται οι βάσεις για τη γλώσσα, τον τρόπο σκέψης, την όραση και τον ιδιαίτερο τρόπο που βλέπει ο καθένας μας τον κόσμο και λέγεται προσωπικότητα.

Έτσι, μέχρι τα 3 χρόνια μπορεί το άκουσμα των ήχων να δυσχεραίνει, αλλά όσον αφορά τη δομή και το λεξιλόγιο, η γλώσσα μπορεί να κατακτηθεί τόσο εύκολα και αυθόρμητα όσο και η πρώτη. Σε αυτή την ηλικία, βέβαια, την εκμάθηση της γλώσσας την υποβοηθούν και άλλες δεξιότητες που ενισχύουν γενικά τη μάθηση.

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν χρησιμοποιώντας όλη τους την ύπαρξη. Μαθαίνουν με την όραση, τους ήχους, τη γεύση, την αφή, τη μυρωδιά, την πράξη. Επίσης, οι άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή έχουν 100% ικανότητα για μάθηση, τον πρώτο χρόνο εξαντλούν το 50%, μέχρι τα 8 τους χρόνια το άλλο 30% και μένει ένα 20% για την υπόλοιπη ζωή τους.

Η τρίτη ευκαιρία για την εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας δίνεται μέχρι τα 8, οπότε συνεχίζεται η ικανότητα του παιδιού για αφομοίωση πληροφοριών, η έμφυτη περιέργειά του για νέες εμπειρίες και η ανάπτυξη του εγκεφάλου που επιτρέπει διαφοροποιήσεις σε ό,τι έχει ήδη εδραιωθεί. Μετά τα 12 χρόνια όλες οι πόρτες κλείνουν, επειδή η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Φυσικά, ο άνθρωπος συνεχίζει να μαθαίνει με τη νοημοσύνη και τη σοφία, αλλά όσα μαθαίνει διαμορφώνονται σύμφωνα με τις βάσεις που τέθηκαν τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής του. Άρα και οι ξένες γλώσσες μαθαίνονται βασιζόμενες στην πρώτη ευκαιρία, πράγμα που θέτει εμπόδια, αφού κάθε γλώσσα έχει τη δική της λογική που συχνά είναι αντίθετη με τη λογική των άλλων γλωσσών.

Τα πλεονεκτήματα της μικρής ηλικίας

Σε μικρή ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν ευχάριστα και ξεκούραστα χωρίς πίεση ή μελέτη στο σπίτι. Καθώς δεν ασχολούνται με την ανάγνωση ή τη γραφή ακόμη, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πολύ τον προφορικό λόγο. Μάλιστα, τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει νηπιακά τμήματα πριν ξεκινήσουν την Α’ προκαταρκτική έχουν μεγάλη εμπειρία της γλώσσας, προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στις απαιτήσεις της επόμενης τάξης και γίνονται άριστοι μαθητές.

Επιπλέον ενέργειες

Οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας καλό είναι:

• Να επιλέξουν ένα φροντιστήριο που υιοθετεί σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μαθητών με δημιουργικές, βιωματικές, πολυαισθητηριακές δραστηριότητες κ.λπ.
• Να κάνουν ένα ταξίδι στη χώρα όπου μιλάνε τη γλώσσα που έχει επιλέξει το παιδί τους. Έτσι, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να έχει άμεση επαφή με τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί, να επικοινωνήσει μαζί τους και να παρακολουθήσει παιδικές θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε μουσεία και ιστορικούς χώρους.

Επιμέλεια: Μίνα Μπαγιώτα

Σχολιάστε το!