xe property news

Έρχεται νέο «Εξοικονομώ» για 20.000 κατοικίες

Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το τρίτο κατά σειρά, προετοιμάζεται και θα προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Το καινούριο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, θα δώσει τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης 20.000 κατοικιών, ενώ ενδεχομένως να ακολουθήσει και τέταρτο, καθώς για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 32% έως το 2030, στη συνολική ενέργεια που καταναλώνουμε στη χώρα σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας, χρειάζεται ένα «Εξοικονομώ» κάθε χρόνο στις κατοικίες.

Ο αρχικός προγραμματισμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε την προκήρυξη του τρίτου «Εξοικονομώ» στις αρχές του 2019. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εξέτασης των λεγόμενων «ειδικών περιπτώσεων» του δεύτερου προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είχε ως συνέπεια τη μετάθεσή της λίγους μήνες αργότερα.

Να σημειωθεί ότι στο τρέχον πρόγραμμα έχουν υποβληθεί 46.837 αιτήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων 704 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των αιτήσεων έχουν γίνει 39.793 υπαγωγές. Βάσει των αιτήσεων προβλέπονται 228.254 επιλέξιμες παρεμβάσεις για κουφώματα, υαλοπίνακες, θερμομόνωση κ.λπ. Από αυτές τις παρεμβάσεις, τη μερίδα του λέοντος έχουν τα κουφώματα, οι υαλοπίνακες και η θερμομόνωση.

 

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Οι όροι του νέου προγράμματος θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ίδιοι με αυτούς του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», ενώ επιλέξιμες θα είναι παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και αναβάθμιση με συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση/ψύξη.

Βάσει των υφιστάμενων κριτηρίων στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μία θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.

Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε κατοικίες και θα προβλέπεται κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα υπάρχουν και πάλι κοινωνικά κριτήρια με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Συγκεκριμένα, όπως και στο τρέχον «Εξοικονομώ», θα υπάρχουν 7 εισοδηματικές κλίμακες, ενώ για κάθε προστατευόμενο μέλος η επιχορήγηση θα αυξάνεται κατά 5%, με μέγιστο ποσοστό επιδότησης το 70%.

Επίσης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να καλύψουν τον υπόλοιπο προϋπολογισμό των προβλεπόμενων παρεμβάσεων είτε με τραπεζικό δανεισμό είτε με ίδια κεφάλαια.

Παράλληλα, και αυτή τη φορά, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

 

Αναβάθμιση του 10% των σπιτιών έως το 2030

Το νέο «Εξοικονομώ» εντάσσεται στις δράσεις που θα θέσει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιριακού τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό «πυλώνα» του περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας, με στόχο, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 1,5% κάθε έτος, έως το 2030. Το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα ανακαινισθεί ή θα αντικατασταθεί το 10% του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών.

Ένα ποσοστό που, όπως έχει αναφέρει σε ομιλίες του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, «μεταφράζεται» στην ενεργειακή αναβάθμιση 40.000 κατοικιών το χρόνο, δηλαδή περίπου όσες θα ανακαινισθούν μέσω του προγράμματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, προβλέπεται επίσης η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση σε ετήσια βάση τουλάχιστον του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων που χρησιμοποιούνται από την κεντρική δημόσια διοίκηση έως το 2030.

 

Εκτός μισό εκατομμύριο κτίρια

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ, που παρουσιάστηκαν από τον δρ. Δημήτρη Τσαλέμη, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας του ΥΠΕΝ, σε ημερίδα του ΤΕΕ σε ό,τι αφορά τον κτιριακό τομέα στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός κτιρίων ανέρχεται στα 4,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 79% είναι κτίρια κατοικίας. Επίσης το 85% αυτών μπορεί να ανακαινισθεί, ενώ το 15% δεν επιδέχεται ενεργειακή αναβάθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 3.239.000 νόμιμα ιδιωτικά κτίρια τα 485.850 κτίρια (δηλαδή περίπου μισό εκατομμύριο ακίνητα) δεν επιδέχονται ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς είναι τέτοια η κατάστασή τους λόγω παλαιότητας και χρήσης, που δεν μπορούν να πιάσουν τους ελάχιστους στόχους και να ενταχθούν στα νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ προγραμματίζεται να «τρέχουν» με ρυθμούς για τουλάχιστον 40.000 ιδιωτικά κτίρια ετησίως μέχρι το 2030.