xe property news

Δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη

Οι σχεδιασμοί για επιδότηση ενοικίου και το «κούρεμα» οφειλών

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) παρατείνεται για δύο μήνες η ισχύς των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010), σύμφωνα με ενημέρωση στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Μάλιστα εξήγησε ότι η παράταση δίνεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συνδυαστεί με μια ευρύτερη στεγαστική πολιτική.

Η ολοκληρωμένη πολιτική για τη στέγη θα καλύπτει αφενός εκείνους που δεν έχουν δική τους κατοικία ούτε έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο και αφετέρου όσους έχουν δανειστεί για να αποκτήσουν κατοικία, αλλά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των δόσεων.

Στην πρώτη περίπτωση, έμφαση θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως οι Ρομά, τα νέα ζευγάρια, οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, αλλά και οι καθηγητές που διορίζονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε περιοχές όπου τα ενοίκια είναι ακριβά λόγω της ευρείας επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb), όπως έχει διαπιστωθεί για παράδειγμα σε κάποια νησιά.

Στη δεύτερη περίπτωση, το νέο πλαίσιο θα αφορά συνολικά την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει αποκτηθεί μέσω δανεισμού, είτε ο δανειολήπτης έχει καταφύγει στο νόμο Κατσέλη είτε όχι. Επίσης με το νέο πλαίσιο, θα παρασχεθεί λύση και για τις κατοικίες των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν δοθεί ως εγγύηση στις τράπεζες για τη σύναψη επιχειρηματικού ή επαγγελματικού δανείου και όλων όσων είχαν αποκλεισθεί από το νόμο Κατσέλη, επειδή είχαν εμπορική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, αλλά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή της δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επιδότησή τους ανεξαρτήτως εάν έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη ή έχουν απορριφθεί από το δικαστήριο για τυπικούς λόγους. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται να θεσμοθετηθεί ένα επίδομα στεγαστικού δανείου, το οποίο θα χορηγείται μέσω του υπουργείου Εργασίας, όπως θα χορηγείται το επίδομα ενοικίου, με βάση δηλαδή συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας, με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο δανειολήπτης πληρώνει τις δόσεις που έχουν «κουρευτεί» από την τράπεζα.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υποβάλει τις προτάσεις της στους θεσμούς, τις οποίες θα επεξεργαστούν και σε συνεργασία με τις τράπεζες. Το θέμα θα συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή οι θεσμοί θα επισκεφθούν την Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι από τη θέσπισή του μέχρι και σήμερα στο νόμο Κατσέλη έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής περίπου 200.000 δανειολήπτες και οι εκκρεμείς υποθέσεις με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (στις 30/9/2018) ανέρχονται σε 135.639. Από τις εκδικασθείσες υποθέσεις το 65% έχουν ρυθμιστεί και το 35% έχουν απορριφθεί.

 

Τι ισχύει σήμερα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα προστατεύεται από πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα.

Επίσης, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο 13.906 ευρώ, για ζευγάρι 23.659 ευρώ και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ).