xe property news

Επενδύσεις 10 δισ. «απογειώνουν» την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, μια περιοχή 70 χιλιομέτρων από το Μικρολίμανο στον Πειραιά έως το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών την τελευταία δεκαετία στο εγχώριο real estate, έχει καταφέρει να ανακτήσει τις όποιες απώλειες με σταδιακή σταθεροποίηση και άνοδο, πλέον, των τιμών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η προσδοκία για υπεραξίες, όμως, δεν σταματά εδώ, καθώς τα οφέλη από τις επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ που είτε υλοποιούνται ήδη στην παράκτια ζώνη, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, είτε οδεύουν προς την αφετηρία, όπως το έργο της ανάπλασης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου στο Ελληνικό, αναμένεται να «απογειώσουν» μέσα στα επόμενα χρόνια τις προοπτικές της περιοχής και ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την τελευταία ανάλυση της γνωστής εταιρείας συμβούλων Algean Property, η οποία επικεντρώνεται στις προοπτικές της Αθηναϊκής Ριβιέρας και κυρίως στην αγορά ακινήτων, που αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο λόγω ακριβώς των νέων έργων, η πιο ακριβή περιοχή των Νοτίων προαστίων, όπου μάλιστα οι τιμές τα τελευταία χρόνια αυξάνονται, είναι η Βουλιαγμένη. Οι ζητούμενες τιμές για κατοικίες στη Βουλιαγμένη κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ μπορεί να αγγίξουν και τις 8.000 ευρώ ανά τ.μ. για τις λεγόμενες αποκλειστικές ιδιοκτησίες (με μοναδικά χαρακτηριστικά, τοποθεσία κ.λπ.).

Στη Γλυφάδα και το Κάτω Ελληνικό οι τιμές των κατοικιών διαμορφώνονται από 2.500 έως 4.500 ευρώ, ενώ στον Άλιμο, τη Βάρκιζα, τη Σαρωνίδα και το Σούνιο, οι τιμές κυμαίνονται από 2.000 έως 4.000 ευρώ ανά τ.μ. Στις υπόλοιπες περιοχές της παραλιακής (Παλαιό Φάληρο, Βάρη, Λαγονήσι, Παλαιά Φώκαια, Λεγρενά) οι τιμές διαμορφώνονται από 1.500 έως 3.500 ευρώ ανά τ.μ.

Μεταξύ των έργων που αναμένεται να προσδώσουν σημαντική υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή ξεχωρίζει ασφαλώς η τεράστια επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, όπου αναμένονται δύο νέα εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα κατοικιών, καζίνο με πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων και ασφαλώς το μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων και τα συνοδευτικά έργα υποδομής. Εκτιμάται ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2019.

Στη Βουλιαγμένη δεσπόζει το νέο συγκρότημα του Αστέρα, που μάλιστα αναμένεται να εκκινήσει στα τέλη Μαρτίου εκ νέου τη λειτουργία του, υπό το σήμα της Four Seasons. Στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης δαπανήθηκαν συνολικά κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη φάση του έργου, που θα ξεκινήσει αργότερα, αφορά την κατασκευή 13 υπερπολυτελών βιλών, εκ των οποίων ήδη κάποιες έχουν προπωληθεί.

Στη Γλυφάδα, το σημαντικότερο έργο το οποίο αναμένει η αγορά, αναβαθμίζοντας και το τουριστικό προϊόν της Αθήνας, είναι η επαναλειτουργία των Αστεριών με τη δημιουργία 5άστερων εγκαταστάσεων. Ο στόχος είναι η πρώτη φάση του έργου να ξεκινήσει τη θερινή σεζόν του 2019.

Στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, το έργο που πρόκειται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αναγέννηση ολόκληρης της περιοχής, συνδέοντάς την με τα υπόλοιπα μεγάλα projects της Αθηναϊκής Ριβιέρας, είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από την Περιφέρεια Αττικής και η πρώτη φάση των παρεμβάσεων στην παραλιακή με την υπογειοποίηση ενός τμήματος για τη σύνδεση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας με τη λεωφόρο Συγγρού και την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας από τον Πειραιά στην Αθήνα και τη Γλυφάδα, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Με 1.080 θέσεις ελλιμενισμού, η μαρίνα Αλίμου, για την παραχώρηση της οποίας είναι σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, είναι το επόμενο μεγάλο project που υπόσχεται να αναβαθμίσει το real estate της περιοχής.

«Όλα τα έργα κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα επανακαθορίσουν ριζικά την εικόνα της παραλιακής, αναμορφώνοντας όλη την περιοχή και δημιουργώντας, περαιτέρω θετικό αντίκτυπο ειδικά στον τομέα των ακινήτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση της Algean Property, που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη−ίσως− παρέμβαση που έχει υλοποιηθεί ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Αθήνα.