xe property news

Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες στην αγορά κατοικιών!

Μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζει η αγορά κατοικιών στην Αττική λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, καθώς οι πωλητές έχουν αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τις ζητούμενες τιμές. Στην κατηγορία των πλέον ευνοημένων υποψήφιων αγοραστών συγκαταλέγονται όσοι διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα, καθώς αυτή την εποχή μπορούν να αποκτήσουν αξιόλογα ακίνητα σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες έναντι της περιόδου 2007-2008, που το κόστος αγοράς είχε εκτιναχθεί.

Η πτώση των τιμών πολλές φορές αγγίζει και το 35% – 40% ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες πουλούν κάτω και από το κατασκευαστικό κόστος. Δηλαδή ένα 5 ετών ακίνητο που πωλείται  1.000 ευρώ ανά τ.μ. θεωρείται πολύ μεγάλη ευκαιρία διότι δεν έχει καν υπολογιστεί το κόστος γης του ακινήτου.

Σίγουρα πλέον δεν αξίζει να αγοράσει κάποιος γη με σκοπό τη κατασκευή ακινήτου, αλλά να αγοράσει ένα έτοιμο ακίνητο – ευκαιρία, διότι στην παρούσα φάση, πέραν του κέρδους που θα έχει σε χρόνο και ταλαιπωρία, μπορεί να κερδίσει και ένα επιπλέον 30% σε κόστος.

Συνήθως η μέση Ελληνική οικογένεια για να καλύψει τις στεγαστικές της ανάγκες αναζητά κατοικία από 75 έως 95 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια. Αν κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν η μέση τιμή σε περιοχές του Λεκανοπεδίου ήταν από 120.000 ευρώ έως 180.000 ευρώ, ένα εύρος τιμών που αντανακλάται και στην πλειονότητα των συμβολαίων που πραγματοποιήθηκαν από το 2005 έως και το 2008. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, μια οικογένεια μπορεί να καλύψει τις στεγαστικές της ανάγκες με τις ίδιες προδιαγραφές έως 100.000 ευρώ, στις ίδιες περιοχές με το 2005 -2008, ενώ έχει τη δυνατότητα με 25.000 ευρώ – 35.000 ευρώ επιπλέον στα διαθέσιμα κεφάλαια της να βρει ακίνητα νεόδμητα έως 5 ετών σε περιοχές που κάποτε φάνταζαν απλησίαστες.

  • Σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως το Ίλιον, η Πετρούπολη, η Χρυσούπολη – Κηπούπολη (Περιστέρι), το Αιγάλεω και η Νέα Χαλκηδόνα, οι τιμές για ένα τριάρι 10ετίας πρώτου ορόφου σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούν από 950 ευρώ ανά τ.μ.
  • Σε ότι αφορά τα βορειοανατολικά προάστια για ανάλογο σπίτι οι τιμές ξεκινούν από 1.200 ευρώ ανά τ.μ. (Γέρακας , Γλυκά Νερά). Από 1.500 ευρώ ανά τ.μ. ξεκινούν οι τιμές σε περιοχές όπως το Ηράκλειο, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή, τα Μελίσσια και τα Βριλήσσια.
  • Στα κεντρικά και νότια προάστια οι τιμές ξεκινούν από 1.000 – 1.200 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπως η Καλλιθέα, η Άνω Ηλιούπολη, ο Άλιμος, ο Βύρωνας και η Καισαριανή. Από 1.400 ευρώ ανά τ.μ. ξεκινούν οι τιμές για περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, ο Άγιος Δημήτριος, η Ηλιούπολη (Αστυνομικά), το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό (Κάτω Σούρμενα), η Γλυφάδα (Τερψιθέα), η Δάφνη, η Αργυρούπολη, ο Υμηττός και το Άνω Καλαμάκι.
  • Στο Πειραιά από 1.050 ευρώ ανά τ.μ. ξεκινούν οι τιμές σε περιοχές όπως η Ευαγγελίστρια, το Κέντρο, η Αγία Σοφία, η Κοκκινιά, το Κερατσίνι, τα Καμίνια και η Νίκαια. Από 1.500 ευρώ ξεκινούν οι τιμές για σπίτια δεκαετίας σε περιοχές όπως η Μαρίνα Ζέας, η Πειραϊκή, το Νέο Φάληρο, η Καλλίπολη, η Καστέλα και η Τερψιθέα.
  • Στα 960 ευρώ ανά τ.μ. κινούνται οι τιμές στο κέντρο της πρωτεύουσας (Κυψέλη, Ακαδημία Πλάτωνος, Κολωνός, Πατήσια, Πλατεία Αμερικής, Λόφος Σκουζέ, Πλατεία Κολιάτσου, Πλατεία Βικτωρίας, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Παντελεήμονας, Κάτω Πατήσια, Άγιος Νικόλαος) σε ότι αφορά τα διαμερίσματα 10ετίας μέχρι 95 τ.μ.
  • Τέλος από 1.250 ευρώ ανά τ.μ. ξεκινούν οι τιμές σε περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος, η Νέα Κυψέλη, Άνω Κυψέλη, ο Βοτανικός, το Παγκράτι, τα Σεπόλια, τα Άνω Πατήσια, η Ριζούπολη, τα Πετράλωνα και τα Πατήσια (Λαμπρινή).

Να σημειωθεί ότι οι τιμές υπολογίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη και τη διόρθωση κατά 15% έως 20% που επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα μετά από διαπραγμάτευση.

Η Γερμανική αγορά ακινήτων πρώτη σε προτιμήσεις

Έρευνα της CBRE, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 362 επενδυτών ακινήτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γερμανική είναι η πλέον περιζήτητη αγορά ακινήτων στην Ευρώπη. Το 35% των επενδυτών θεωρεί τη γερμανική αγορά ως την πιο ελκυστική, ενώ ακολουθεί η μέχρι πρότινος πρώτη σε προτιμήσεις Βρετανία με 24%. Ανάμεσα ωστόσο στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Λονδίνο παραμένει στην κορυφή και έπονται το Μόναχο, το Βερολίνο, το Δουβλίνο και η Μαδρίτη. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, η ανέγερση κατοικιών σημειώνει τεράστια αύξηση, η οποία έφθασε το 2012 το 4,8% σε σχέση με το 2011.

Έρχονται τα σπίτια των 500 ευρώ!

Με κόστος όσο ένα τετραγωνικό μέτρο στην πλατεία Βάθη, η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata Motors λανσάρει τα «σπίτια του λαού», επεκτεινόμενη και στις κατασκευές.

Τα προκατασκευασμένα σπίτια της εταιρίας Tata θα προορίζονται κυρίως για τους Ινδούς των αγροτικών περιοχών που αδυνατούν να αγοράσουν ένα σπίτι. Μοναδική προϋπόθεση; Ένα κομμάτι γη και το σπίτι κατασκευάζεται μέσα σε επτά ημέρες! Τα fast homes μοιάζουν να βαδίζουν στα χνάρια της ιδέας του fast food όσον αφορά τόσο την ταχύτητα παρασκευής όσο και το χαμηλό κόστος. Όσο για τις τιμές; Το βασικό μοντέλο των 20 τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να κοστίζει 32.00 ρουπίες, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 500 ευρώ!

Μείωση φορολογίας για τα ξενοίκιαστα ακίνητα

Τη μείωση της φορολογητέας αξίας κατά 50% για τα ξενοίκιαστα ακίνητα ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη φορολογία ακινήτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι η ειδοποιός διαφορά του «ενιαίου» φόρου με το ΕΕΤΗΔΕ, είναι ότι αυτός φαίνεται ότι θα επιβληθεί με τους ίδιους συντελεστές και στα μακροχρόνια απονεκρωμένα ακίνητα, ήτοι τα ξενοίκιαστα (καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, κατοικίες κλπ.) και τα λοιπά απρόσοδα.

«Αποτέλεσμα θα είναι η «δήμευση» των περιουσιών τους μέσω των πλειστηριασμών που θα επισπεύσει το δημόσιο, αλλά και η τιμωρία τους με πολυετείς φυλακίσεις, αφού η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν διακρίνει αν η μη πληρωμή φόρων γίνεται από άρνηση, ή από αντικειμενική αδυναμία πληρωμής τους», επισημαίνεται στην επιστολή.

Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει και πάλι η φορολογητέα αξία κάθε ακινήτου που κατά ολόκληρο το προηγούμενο οικονομικό έτος έχει δηλωθεί κενό στη φορολογία εισοδήματος (Εντυπο Ε2), να μειώνεται αυτόματα κατά 50% (συντελεστής 0,50), ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν το νέο φόρο. Επίσης να προβλέπεται έκπτωση τουλάχιστον 10% στην άμεση εφάπαξ εξόφλησή του.

Εκτός κτηματολογίου το 92,3% της χώρας

Σε επτά χρόνια (και βλέπουμε) θα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της χώρας, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Κτηματολόγιο ΑΕ. Προς το παρόν στο σύνολο 37.090.000 των εκτιμώμενων δικαιωμάτων, η κτηματογράφηση ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 17,7%, δηλαδή για 6.580.000 δικαιώματα. Επιπλέον σε διαδικασία κτηματογράφησης, μετά την ανάρτηση, βρίσκονται 1.300.000 δικαιώματα, δηλαδή, ποσοστό 3,5%. Σε διαδικασία κτηματογράφησης προ ανάρτησης, βρίσκονται 5.850.000 δικαιώματα, δηλαδή, ποσοστό 15,8%. Για την ανάδειξη αναδόχου, προχωρά διαδικασία που αφορά σε 6.720.000 δικαιώματα, δηλαδή ποσοστό 18,1%.

Εκτός προγράμματος κτηματογράφησης βρίσκονται 16.230.000 δικαιώματα, δηλαδή, ποσοστό 43,8%. Σε διαδικασία μετάπτωσης (κτηματογράφηση Δωδεκανήσου) βρίσκονται 390.000 δικαιώματα, ποσοστό 1,1%, ενώ εμπλοκές στη διαδικασία κτηματογράφησης υπάρχουν για 30.000 δικαιώματα, δηλαδή για ποσοστό 0,1%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από απαντητικό έγγραφο της Κτηματολόγιο ΑΕ, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ευάγγελου Μπασιάκου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για το ποια είναι η πορεία σύνταξης του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, από τον Απρίλιο του 2012, η Κτηματολόγιο ΑΕ έχει εκπονήσει Επιχειρησιακό Σχέδιο ολοκλήρωσης σύνταξης του Κτηματολογίου.
Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει αναλυτικό σχεδιασμό της κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας, ανάλυση των επιχειρησιακών επιλογών, προϋποθέσεις επίτευξης στόχων, αλλά και χρηματοοικονομικό σχεδιασμό του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του. Αναφέρεται επίσης, ότι, με βάση τον σχεδιασμό της Κτηματολόγιο ΑΕ, η σύνταξη του Κτηματολογίου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

σχόλιο

  • Όντως πολλές “καινοτόμες” επιλογές εμφανίζονται στο χώρο της κατοικίας. Μέχρι και σπίτια με αχυρένιο τοίχο έχει κυκλοφορήσει! Και δεν εννοώ από τους παλιούς 😛

Σχολιάστε το!