xe property news

Η συμφέρουσα λύση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Κερδίστε 270€ ετησίως!

 il

Το ζεστό νερό απορροφά το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ετησίως ένα νοικοκυριό, κάτι που μπορεί να γίνει ανέξοδα με τη χρήση ηλιακής ενέργειας! Παρότι η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τους εγκατεστημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες (καλύπτουν έκταση 4,17 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, όσο δηλαδή 90 γήπεδα ποδοσφαίρου μαζί), μόλις 4 στα 10 νοικοκυριά ζεσταίνουν το νερό που χρησιμοποιούν μέσω του ήλιου.

Ωστόσο συνολικά η αγορά, ακόμη και εν μέσω κρίσης, εξακολουθεί να κινείται καλύτερα σε σχέση με το τεράστιο ποσοστό πτώσης των νέων οικοδομών. Συγκεκριμένα το 2013 υποχώρησε κατά 6,5%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, με τις αντικαταστάσεις ηλεκτρικών θερμοσιφώνων να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εξοικονόμηση

Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα καλύπτει περίπου το 70% των ετήσιων αναγκών ενός νοικοκυριού 4 μελών σε ζεστό νερό, χάρη στην ηλιοφάνεια της χώρας μας. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος χρήσης του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα είναι 648 ευρώ (τιμές ηλεκτρικού ρεύματος 2013), ενώ του ηλιακού 378 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με τη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα το κέρδος για το νοικοκυριό ετησίως φθάνει τα 270 ευρώ, ενώ εκλύεται 1,5 τόνος λιγότερος διοξειδίου του άνθρακα.

Τι να προσέξετε στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε κάποια από τα σημεία που πρέπει κάποιος να προσέξει κατά την επιλογή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Πρακτικά οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε δύο είδη: Ανοιχτού κυκλώματος, όπου το νερό θερμαίνεται απευθείας και κλειστού κυκλώματος, όπου το νερό θερμαίνεται με τη βοήθεια εναλλάκτη θερμότητας.

Στους θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος, που είναι πιο απλοί και έχουν μικρότερο κόστος, το νερό που θερμαίνεται στους σωλήνες χρησιμοποιείται απευθείας στην κατανάλωση. Αντίθετα, στους θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος το θερμαινόμενο μέσο είναι άλλο υγρό απ’ αυτό που θα χρησιμοποιηθεί. Αυτό που γίνεται στο θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος είναι η θέρμανση νερού με αντιψυκτικό σε ένα κύκλωμα, με τη βοήθεια του ήλιου και του συλλέκτη. Το νερό που εντέλει χρησιμοποιείται κυκλοφορεί σε διαφορετικό κύκλωμα, οι σωλήνες του οποίου έρχονται σε επαφή με εκείνους του πρώτου.

Όσον αφορά στην απόδοση των ηλιακών θερμοσιφώνων, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εξαρτάται από δύο απλούς παράγοντες. Τον προσανατολισμό που πρέπει να είναι νότιος, καθώς και την κλίση που πρέπει να συμπίπτει με την κλίση της τοποθεσίας που εγκαθίστανται. Αν ο ηλιακός τοποθετηθεί με απόκλιση μέχρι και 15 μοίρες απ’ το νότο δεν παρατηρείται σπουδαία μείωση της απόδοσής του. Κάτι που συμβαίνει όμως μετά τις 15 μοίρες. Μείωση της απόδοσης παρατηρείται και όταν ο ηλιακός συλλέκτης έχει κλίση μικρότερη ή μεγαλύτερη από τις 20–50 μοίρες. Φυσικά το ιδανικό είναι να μην ρίχνουν τη σκιά τους άλλα αντικείμενα πάνω στον ηλιακό.

Η επιλογή ενός ηλιοθερμικού συστήματος για περιοχές που δεν διαθέτουν από τα υψηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας θα πρέπει να είναι διπλής ενέργειας, ώστε να υπάρχει η εναλλακτική λύση της ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει συννεφιά.

Στην αγορά επίσης διατίθενται και ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας. Δηλαδή, πέραν της ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει και τρίτη επιλογή, ήτοι το θερμό νερό από το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας. Εάν υπάρχει εγκατάσταση ξεχωριστών σωληνώσεων (π.χ. ανά διαμέρισμα) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο και το χώρο εγκατάστασης του ηλιακού, τότε ο ηλιακός τριπλής ενέργειας ενδεχομένως να είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του ζεστού νερού που παράγεται από το λέβητα του καλοριφέρ, ως θερμαντικού μέσου.

Εγκατάσταση

Κατά την εγκατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα επιλέξτε ένα σημείο τοποθέτησης που να βολεύει, έτσι ώστε αν αργότερα χρειαστεί να ελέγξετε ή να αλλάξετε την αντίσταση ή το θερμοστάτη, να μην απαιτηθεί να απομακρύνετε το θερμοσίφωνα από τη θέση λειτουργίας του. Φροντίστε ακόμη να τοποθετήσετε το θερμοσίφωνα όσο γίνεται πιο κοντά στο σημείο κατανάλωσης του νερού, ώστε να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας, εξαιτίας μεγάλης διαδρομής του νερού μέσα σε σωλήνες.

Δείτε στο xe.gr επαγγελματίες υδραυλικούς που θα τους χρειαστείτε για την εγκατάσταση.

Μέγεθος

Από μετρήσεις που έγιναν στα νοικοκυριά μ’ ένα ηλιακό θερμοσίφωνα στη Νότια Ευρώπη, εκτιμάται ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης ζεστού νερού κυμαίνεται στα 35-50 lt ανά άτομο την ημέρα. Αυτή η αναλογία αναφέρεται στο ζεστό νερό, το οποίο τραβάει κατευθείαν ο καταναλωτής από το δοχείο αποθήκευσης του ηλιακού θερμοσίφωνα. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα υπολογίζετε πως μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί ένα θερμοσίφωνα χωρητικότητας 160-200 λίτρων.

 

Δείτε αγγελίες στο xe.gr με θερμοσίφωνες που ξεκινούν από 320€ για 130lt!

1 2 3 4

7 σχόλια

 • Στον κανονισμο της πολυκατοικιας μας αναφερεται ρητα οτι απαγορευεται η εγκατασταση ηλιακου στην ταρατσα συμπεριλαμβανομένης και αυτης του χωρου που καταληγει το ανσαρσερ.Παρακαλω ενημερωστε με αν βασει της λεγομενης «πρασσινης αναπτυξης» και της ελαφρυνσεως του οικογενειακου προϋπολογισμου, αν ειναι τουτο νομιμο και ο ορος ισχυρός ή μπορω να βάλω ηλιακό ανεξαρτητα με το τι γράφει ο κανονισμος?

 • Στον κανινισμο της πολυκατοικίας μας αναφερεται ρητα ότι δεν εχουμε δικαιωμα να βαλουμε ηλιακο στην ταρατσα ακομη ουτε και σε αυτη του χωρου που καταληγει το ανσαρσερ.Βασει της λεγομενης πρασσινης αναπτυξης και της ελαφρυνσης των νοικοκυριων παρακαλω ενημερωστε με αν ειναι τουτο νομιμο και ο ορος ισχυρος ή μπορω να βάλω ηλιακοι ανεξαρτητα τι ο μηχανικως (ισως και δολιως) εβαλε και γραφει ο κανονισμος.

 • Είναι προφανές ότι ο υπολογισμός κατανάλωσης ρεύματος του ηλιακού, όπως τον υπολογίσατε είναι ΑΒΑΣΙΜΟΣ. Με αντίσταη 4kw, άρα ωριαία κατανάλωση €0,145 x 4= €0,58 /ανά ώρα κατανάλωσης, είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται 651,72 ώρες κατανάλωσης για να δαπανηθούν €378. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι αβάσιμο και αδιανόητο, και αν δέν το πιστεύετε, ρωτήστε οποιονδήποτε χρήστη ηλιακού θερμοσίφωνα να σας πεί εάν τον ανάβει με ρεύμα τόσο απίστευτα πολλές ώρες.Καλό θα ήταν να ξανακάνετε τους λογαριασμούς και να ανασκευάσετε το άρθρο σας στο οποίο άν και κατά τα άλλα ορθό, πρέπει μάλλον να έγινε κάποιος λάθος (ανθρώπινο είναι) υπολογισμός.
  Με εκτίμηση
  Ανδρέας Τσαφογιάννης
  Εργοδηγός Ηλεκτρολόγος (και έμπορος – τεχνικός 27 χρόνια ηλιακών συστημάτων)

  • Ενδεχομένως το κέρδος από τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μεγαλύτερο κατ’ έτος. Ειδικά σε περιοχές που οι ημέρες ηλιοφάνειας υπερβαίνουν το μέσο όρο, όπως για παράδειγμα η Ιεράπετρα και η Ρόδος είναι πολύ μεγαλύτερο. Αν λάβουμε υπόψη ότι κατά μέσο όρο στην Ελλάδα απολαμβάνουμε 250 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, προκύπτει ότι το ετήσιο κόστος χρήσης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, ανάλογα με την περιοχή, ανέρχεται από 67 ευρώ (εάν ανάβει κάποιος ένα θερμοσίφωνο 160 λίτρων για μία ώρα την ημέρα επί 110 ημέρες που δεν έχει ήλιο) έως 134 ευρώ (εάν ανάβει κάποιος ένα θερμοσίφωνο 160 λίτρων για δύο ώρες την ημέρα επί 110 ημέρες που δεν έχει ήλιο). Βέβαια σε περιοχές που έχουν περισσότερες ημέρες νέφωσης το ετήσιο κόστος ανεβαίνει. Μικρότερη νέφωση παρουσιάζουν οι Δυτικές Κυκλάδες, η Αττική, η Δυτική Κρήτη, η Λακωνία στη Νότια Πελοπόννησο, η Αργολίδα στην Ανατολική Πελοπόννησο, οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος, καθώς και τα νησιά του Ιονίου.

 • Ο ηλιακος θερμοσιφωνας μας τοποθετηθηκε 1995, και κοστισε 180,000 Δραχμες. Λειτουγει θαυμασια ακομα, και το μονο εξοδο που δινουμε ειναι ενα καινουργιο ραβδος μαγνησιου καθε δυο χρονια, που κοστιζει περιπου 5 Ευρω, εαν το αλλαξεις μονος σου. Που βρηκατε ετησια δαπανη ηλιακου 370 Ευρω??? Μαλλον εννοειτε 37 Ευρω.

  • Το ετήσιο κόστος χρήσης (κόστος ηλεκτρικής ενέργειας) του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα είναι 648 ευρώ (τιμή ηλεκτρικού ρεύματος 2013), ενώ του ηλιακού 378 ευρώ. Η διαφορά (το κέρδος), εάν αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με ηλιακό, είναι 270 ευρώ ανά έτος. To κόστος που αναφέρουμε αφορά το ρεύμα που καταναλώνουμε για ζεστό νερό το χειμώνα που δεν έχει ήλιο.
   Η απόσβεση της αγοράς ενός ηλιακού θερμοσίφωνα εκτιμάται ότι γίνεται μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο χρόνια.

Σχολιάστε το!