Property xe property news Σπίτι – Κήπος

Μέθοδοι για αποτελεσματική απεντόμωση

Κάθε φορά που συναντάμε κάποιο ενοχλητικό ζωύφιο στο σπίτι μας ή στο χώρο εργασίας μας έχουμε στο νου μας να πραγματοποιήσουμε μια καλή απεντόμωση άμεσα αλλά δυστυχώς το αναβάλλουμε. Αυτό όμως δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα και πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε . Τα διάφορα έντομα που αναπτύσσονται είτε από αμέλεια μας είτε για κάποιον λόγο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα( μέσα από το σύστημα αποχέτευσης π.χ.) εξαπλώνονται ραγδαία και δημιουργούν εστίες μόλυνσης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον γενικότερα. Για μια ολοκληρωμένη λύση απεντόμωσης και αντιμετώπισης προσβολών από ενοχλητικά ζωύφια είναι σημαντικό να γίνει επιθεώρηση του χώρου και εντοπισμός των εστιών τους καθώς και επιλογή της κατάλληλης μεθόδου απεντόμωσης. Στην ουσία μιλάμε για τρία σημαντικά στάδια που συνθέτουν την διαδικασία:

  • Πρόληψη
  • Καταπολέμηση
  • Διατήρηση της καλής αυτής κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόληψη αφορά το σύνολο των ενεργειών που γίνονται προκειμένου, όπως λέει η λέξη, να προληφθούν τα χειρότερα ή γενικότερα την εμφάνιση και επιβίωση των εντόμων. Οι επαγγελματίες της πλατφόρμας γνωρίζοντας τον βιολογικό κύκλο του εντόμου και τις “συνήθειες”- διατροφικές και σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης τους – εκτελούν σχολαστικά κάθε απαραίτητη ενέργεια για την πρόληψη.

Όσον αφορά την καταπολέμηση, οι εργασίες και οι μέθοδοι απεντόμωσης διαφέρουν ανάλογα με τις ιδιομορφίες και τις ανάγκες του χώρου και του είδους του προβλήματος. Οι κυριότερες μέθοδοι είναι ο υπολειμματικός ψεκασμός, ο νεφελοψεκασμός, η εφαρμογή gel (μέθοδος χρησιμοποιούμενη κυρίως για κατσαρίδες και μυρμήγκια), η χρήση φερομονικών παγίδων και εντομοπαγίδων σύλληψης για έρποντα και ιπτάμενα έντομα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες μέθοδοι, όπως ο υποκαπνισμός (fumigation) και η θερμική μέθοδος.

Αναλυτικά οι μέθοδοι για απεντομώσεις 

apentomosi-1

Απεντόμωση ψεκασμού με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης 

Με τον ψεκασμό χαμηλής πίεσης ψεκάζονται εντομοκτόνο διάλυμα σε όλες τις επιφάνειες όπου τα έντομα κατοικούν ή περπατούν. Με το διάλυμα ψεκάζονται ακόμη γωνίες , σχισμές επιφανειών και οπουδήποτε υπάρχουν εστίες μόλυνσης και επιβίωσης εντόμων. Στην συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα σκευάσματα υγειονομικής σημασία και υψηλών προδιαγραφών, τα οποία καταπολεμούν αποτελεσματικά τα έντομα χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο ή να επιβαρύνουν τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Απεντόμωση ψεκασμού με μηχάνημα υψηλής πίεσης

Το μηχάνημα υψηλής πίεσης είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση εντόμων σε βιομηχανίες ή σε υπαίθριους χώρους μεγάλης έκτασης. Τα εντομοκτόνα έχουν κατά κάποιο τρόπο επιλεκτική δράση καθώς εξοντώνουν μόνο τα έντομα για τα οποία εφαρμόζεται ο εκάστοτε ψεκασμός.

Απεντόμωση με gel

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως στην καταπολέμηση της κατσαρίδας και μυρμηγκιού. Στην ουσία είναι ένα άοσμο σκεύασμα, το οποίο τοποθετείται σε φωλιές ή σε σημεία που συχνάζουν πολλά έντομα.  Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος έγκειται στην αλυσιδωτή εξόντωση που προκαλούν τα μολυσμένα από αυτό έντομα στον υπόλοιπο πληθυσμό τους.

Νεφελοψεκασμός

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως ως εναλλακτική λύση του συμβατικού ψεκασμού και κατά κύριο λόγο σε βιομηχανικούς και αποθηκευτικούς χώρους. Με τη χρήση ηλεκτρικού εκνεφωτή γίνεται διάχυση του εντομοκτόνου σκευάσματος σε μορφή καπνού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πλήρης κάλυψη του χώρου και η εισχώρηση του προϊόντος ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία. Η απεντόμωση με νεφελοψεκασμό έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Υπνοκαπνισμός fumigation

To fumigation αφορά την εφαρμογή ασφυκτικών αερίων σε βιομηχανίες ή αποθηκευτικούς χώρους ακόμα και σε μεταφορικά μέσα, όπου αντιμετωπίζονται τα έντομα σε οποιοδήποτε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου και αν βρίσκονται ( αυγό, προνύμφη, τέλειο έντομο ). Πρόκειται για μια χημική ουσία που στην κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και πίεση παράγει ένα τοξικό αέριο σε συγκέντρωση που θανατώνει διαφορετικά είδη εντόμων ταυτόχρονα. Ο υποκαπνισμός μπορεί να εφαρμοστεί αφού πραγματοποιηθεί πρώτα έλεγχος του χώρου για την αεροστεγανότητα του και την μόνωση του. Αν υπάρχει πρόβλημα και δεν γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες μόνωσης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία εάν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος απερίσκεπτα.

Αν αντιμετωπίζετε και εσείς πρόβλημα με τα έντομα η άμεση αντιμετώπιση και η πρόληψη είναι καλύτερη λύση στο πρόβλημα σας. Στο myConstructor θα βρείτε οικονομικά και πιστοποιημένα συνεργεία για απεντομώσεις.

Σχολιάστε το!