xe property news

Μεγάλη αύξηση στις τιμές ενοικίασης – πώλησης ακινήτων και πέριξ του ιστορικού κέντρου

Ακόμη και σε περιοχές της Αθήνας που βρίσκονται πέριξ του ιστορικού κέντρου, όπως τα Εξάρχεια, τα Πατήσια, η Κυψέλη, ο Κολωνός, το Μεταξουργείο, η πλατεία Αμερικής κ.λπ., το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων να λάβουν «χρυσή βίζα», έχει εκτοξεύσει το ύψος των ενοικίων, ενώ θεαματική άνοδο καταγράφουν και οι ζητούμενες τιμές πώλησης των σπιτιών σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά στο αποκορύφωμα της κρίσης (2012-2014).

Από το τέλος του 2015, όταν ήρθη η υποχρέωση των ενδιαφερόμενων εκμισθωτών να προμηθεύονται το σχετικό σήμα του ΕΟΤ και όποιος ήθελε μπορούσε να ανεβάσει το σπίτι του στις σχετικές πλατφόρμες και να το εκμισθώσει σε ενδιαφερόμενους ξένους ή Έλληνες επισκέπτες, ο αριθμός των ενοικιαζόμενων ακινήτων, ακόμη και σε λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας, άρχισε να μειώνεται. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι τιμές των μισθωμάτων των λιγότερων προσφερόμενων σπιτιών να ωθούνται προς τα πάνω με διψήφια ποσοστά, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα είναι καθηλωμένα.

Οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχουν πάρει οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως η Airbnb, η Homeaway, η Booking κ.λπ., έχει να κάνει φυσικά με τα προσδοκώμενα έσοδα από μέρους των ιδιοκτητών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ εκείνα μιας συμβατικής μίσθωσης μεγάλης διάρκειας, ακόμη κι αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον δαπάνες, όπως τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας (που στην περίπτωση της συμβατικής μίσθωσης καταβάλλονται από τους μισθωτές).

Σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται σε κεντρικές περιοχές του Δήμου Αθηναίων, τα ενοίκια των παλιών και καινούργιων διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί συνολικά πάνω από 35% στο διάστημα 2015-2018.

 

«Χρυσώθηκαν» Εξάρχεια και Κυψέλη

Σε επίπεδα προ κρίσης ενοικιάζονται πλέον τα σπίτια στο Κολωνάκι με τα ζητούμενα μισθώματα να καταγράφουν αύξηση 48,2% μέσα σε μια 4ετία, ενώ από τα ιστορικά χαμηλά (2012-2013) η ποσοστιαία άνοδος ξεπερνά το 60%. Υπενθυμίζεται ότι στο Κολωνάκι οι τιμές των ενοικίων το 2012 είχαν πέσει μεταξύ 6,5 και 10 ευρώ ανά τ.μ. από 10-14 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν το 2008. Ακόμη καλύτερη είναι η κατάσταση για τους ιδιοκτήτες στο Παγκράτι, καθώς η αύξηση των ενοικίων σε μία 4ετία άγγιξε ποσοστό της τάξης του 73%!

Ωστόσο τα ενοίκια δεν ανέβηκαν μόνο στο Κολωνάκι, στον Λυκαβηττό, στο Παγκράτι ή στο Κουκάκι. Το ίδιο συνέβη και στα Πατήσια, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, τον Κολωνό, το Μεταξουργείο, την πλατεία Αμερικής κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης ένα παλιό τριάρι 80 τ.μ. (έτος κατασκευής 1975) τετάρτου ορόφου, στην Κυψέλη, στην καλύτερη περίπτωση απέφερε στον ιδιοκτήτη του ετήσιο εισόδημα 3.360 ευρώ (280 ευρώ μηνιαίως ή 3,5 ευρώ ανά τ.μ.). Σήμερα, το ίδιο ακίνητο ενοικιάζεται μακροχρόνια χωρίς πολύ κόπο προς 400 ευρώ μηνιαίως (5 ευρώ ανά τ.μ.).

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης κατά πάσα πιθανότητα έχει δεχτεί πρόταση να πωλήσει το διαμέρισμα για 40.000 ευρώ, τιμή που θεωρείται πολύ χαμηλή, όταν το 2015 δεν το αγόραζε κανείς. ακόμη κι αν το έδινε μόλις 24.000 ευρώ. Η αγγελία που ακολουθεί είχε δημοσιευτεί τον Νοέμβριο του 2015 στη «Χρυσή Ευλαιρία»: «Κυψέλη γωνιακό διαμέρισμα 88 τ.μ., 4ος, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, wc, κατασκευής 1974, τιμή 29.000 ευρώ».

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης ακινήτων. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι τιμές των μισθωμάτων αυξήθηκαν κατά 40%, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 7 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης έχει ξεπεράσει το 30% σε ένα χρόνο και κινούνται σήμερα γύρω στα 1.000 ευρώ το τ.μ. για παλιά διαμερίσματα.

Στο 40% υπολογίζεται η αύξηση των ενοικίων των σπιτιών και για την περιοχή του Κολωνού, με τις τιμές να έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στα 5,7 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα. Βέβαια, οι υψηλότερες τιμές αφορούν νεότερα ή εκ βάθρων ανακαινισμένα διαμερίσματα.

Στα Πατήσια, από την άλλη, που το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο αριθμού αγγελιών ακινήτων, 100% σε 52 διαμερίσματα από 26 στο τέλος του 2017, η αύξηση των ενοικίων κατά μέσο όρο ήταν της τάξης του 12,5% την τελευταία 4ετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας μόνο ελάχιστα ερειπωμένα υπόγεια και ημιυπόγεια διαμερίσματα πωλούνται από 250 έως 350 ευρώ το τ.μ., καθώς και κάποιες μονοκατοικίες άνω των 200 τ.μ. σε πολύ κακή κατάσταση.

Το εκρηκτικό φαινόμενο της οικονομίας του διαμοιρασμού αποτυπώνεται πλέον και στις αποδόσεις, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας ακινήτων Tranio με τίτλο «Τάσεις και προβλέψεις για το τι πρέπει να αναζητήσουν οι επενδυτές για το 2019», οι ιδιοκτήτες ανακαινισμένων κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας στην περίπτωση που τα εκμεταλλευτούν μέσω των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων μπορούν να αποκομίσουν καθαρές αποδόσεις από 5% έως 7%, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απόδοση των εν λόγω ακινήτων δεν ξεπερνά ποσοστιαία το 3%.