xe property news

Πώς θα αποκτήσετε αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας

Ο νόμος βάζει τέλος στους καυγάδες μεταξύ των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες για τη θέρμανση, καθώς πλέον επιτρέπεται η τοποθέτηση ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης. Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά ένας ιδιοκτήτης.

Έτσι, όποιος θέλει, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, μπορεί να εγκαταστήσει νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά του, είτε αυτό είναι ατομικός καυστήρας φυσικού αερίου είτε αντλία θερμότητας ή όποια άλλη λύση επιθυμεί. Στόχος είναι η διευκόλυνση εγκατάστασης συστημάτων και ανεξάρτητων μονάδων που προάγουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και περιορίζουν την ενεργειακή φτώχεια.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:

Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ) προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως:

«8. Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης, όπου αυτό απαιτείται». Η ως άνω διάταξη ισχύει από 23-12-2016.

Η ανάγκη για αυτονομία των διαμερισμάτων προέκυψε κυρίως από το 2011 και μετά (όταν εξομοιώθηκαν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών, αφού πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν πλήρωναν το υψηλό κόστος των κοινοχρήστων.

Ακόμα, σημαντικό είναι πως η διάταξη αυτή έρχεται λίγο μόλις καιρό πριν την πολυαναμενόμενη επανέναρξη του προγράμματος επιδότησης «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ανοίγοντας το δρόμο σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα θέρμανσης.

Διαφωνεί η ΠΟΜΙΔΑ

Ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαμάχες προβλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ότι θα φέρει η ενεργειακή «αυτονόμηση» μεμονωμένων ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει τη μονομερή και αυθαίρετη αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, γεγονός που θα δημιουργούσε συνθήκες «ζούγκλας» σε όλες τις πολυκατοικίες και δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα Πρωτοδικεία της χώρας, θα έπρεπε να τροποποιήσει ρητά τις διατάξεις του Π.Δ. 420/1987 που ρυθμίζουν το θέμα αυτό ή έστω τις διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας του Ν. 3741/1929, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει, όταν προ διετίας είχε γίνει πολύμηνη και διεξοδική δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, και όχι να επιχειρήσει ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα να το περάσει συγκαλυμμένα σε άσχετη διάταξη, χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση.

«Πράγματι, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει από το 2014, αν επιτρέψουμε άναρχα την αυτόβουλη ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο των ισχυρότερων οικονομικά νοικοκυριών της κάθε πολυκατοικίας, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιας περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των υπολοίπων −οικονομικά ασθενέστερων− μέσα στο ίδιο κτίριο, την κακοποίηση των προσόψεων των οικοδομών και τελικά τη μετατροπή των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών σε πυγμαχικά ρινγκ, με χιλιάδες πολιτών να εμπλέκονται σε ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες».

σχόλιο

 • Μισή αλήθεια.
  Ναι, μπορεί να αυτονομηθεί όποιος θέλει χωρίς την έγκριση του 51% των συνιδιοκτητών της οικοδομής.
  Όχι, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του ποσοστού 25% της δαπάνης της κοινόχρηστης θέρμανσης που αναλογεί στην κατοικία του.
  Σκοπός της βιαστικής νομοθέτησης. 23/12/2016, δεν ήταν η λύση του σοβαρού προβλήματος της θέρμανσης μέσα στην κρίση που ζούμε.
  Σκοπός της νομοθέτησης ήταν η κάλυψη, κατά κάποιο τρόπο, της υποχρέωσης που είχαμε αναλάβει, με νόμο έναντι των εταίρων μας να τοποθετήσουμε, έως 31/12/16, μετρητές κατανάλωσης ενέργειας σε όλες τις κατοικίες και τις παλαιότερες. Στόχος της τοποθέτησης των μετρητών, η επιβεβαίωση της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι του 2020.
  Συμφωνώ με την ΠΟΜΙΔΑ, ο νόμος αυτός δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το περιπλέκει.

Σχολιάστε το!