health

Μητρικός θηλασμός: Μια σχέση ζωής

Γράφει ο Χαραμαράς Ηλίας, Παιδίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Από που να αρχίσει κανείς να απαριθμεί τα πλεονεκτήματα που έχει ένα βρέφος από τον μητρικό θηλασμό , αλλά και τα οφέλη που αποκομίζει η θηλάζουσα μητέρα ; «Θεμέλιος λίθος», στην διατροφή του μωρού σας, μέχρι να γίνει έξι μηνών, είναι αναμφισβήτητα ο θηλασμός.Όσο κι αν καθαυτή, η διαδικασία του θηλασμού είναι πολλές φορές, πηγή στρές για την μητέρα αλλά και γενικότερα στην οικογένεια , είναι χρέος κάθε μητέρας να θηλάσει όσο μπορεί και για το μέγιστο δυνατό χρονικό διάστημα .Λίγα λόγια θα παραθέσουμε εδώ για την κεντρική ιδέα της έννοιας μητρικός θηλασμός.

Μητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας.Άπειρα τα παραδείγματα των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού. Παραθέτω μερικά από αυτά :

  • Τα θηλάζοντα μωρά έχουν πολύ καλύτερη πνευματική ανάπτυξη. Κατά μέσο όρο, παίρνουν γύρω στους 8,3 βαθμούς παραπάνω στα τεστ νοημοσύνης. Αυτό, έχει να κάνει με την ειδική σύσταση των λιπών του μητρικού γάλακτος, που ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
  • Η ψυχική ανάπτυξη του μωρού, επηρεάζεται και αυτή πολύ ουσιαστικά από το θηλασμό. Η σωματική επαφή με τη μητέρα, κάθε άλλο παρά «κακομαθαίνει» το παιδί.Αντίθετα ενθαρύνει το ψυχολογικό «δέσιμο» μητέρας – βρεφους (bonding)Επιπρόσθετα, τα παιδιά που έχουν απολαύσει τη σωματική επαφή με τη μητέρα τους κατά το θηλασμό, έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα.
  • Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, η διάσπαση και ο μεταβολισμός του δεν επιβαρύνει τα νεφρά και το συκώτι του μωρού. Τα μωρά που θηλάζονται, έχουν λιγότερους κωλικούς και  δερματικούς ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας, γιατί το μητρικό γάλα, με την ειδική του σύνθεση, ευνοεί την ανάπτυξη των ειδικών βακτηρίων  στο έντερο του μωρού, ωφέλιμων για την ανοσολογική του προστασία ενάντια σε σοβαρές νόσους του εντερικού συστήματος. Και επιπρόσθετα, έχει σαν αποτέλεσμα, το ΡΗ των κοπράνων του παιδιού, να είναι όξινο, πράγμα που δεν ερεθίζει την επιδερμίδα του .
  • Ο θηλασμός έχει και πολλά μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού . Έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες, ότι ο θηλασμός  προφυλάσσει από την  παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας!

…και τα παραδείγματα (αποτελέσματα εκτενών και ενδελεχών ερευνών και κλινικών μελετών παγκοσμίως) είναι άπειρα και αναρίθμητα.Φυσικά κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του . Κι αυτές έγκεινται στην ικανότητα της θηλάζουσας μητέρας να θηλάσει σε ικάνο βαθμό το νεογέννητο παιδί της . Αν π.χ η μητέρα νοσεί από κάποια νόσο για την οποιά λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή , αυτό ΔΕΝ είναι αποτρεπτικός παράγοντας, σε όλες τις περιπτώσεις, στο να θηλάσει το μικρό της. Πολλοί γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει ,οτι μέσω του μητρικού γάλακτος περνάει στον οργανισμό του παιδιού, η κάθε ουσία,φαρμακευτική ή μη , που η μητέρα καταναλίσκει. Όμως αυτός ο κανόνας δεν είναι ούτε απόλυτος ούτε εφαρμόσιμος σε κάθε περίπτωση και σε κάθε φάρμακο. Η κάθε ουσία μένει και ενεργεί στον οργανισμό μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατα το οποίο δρα και μετά διασπάται σε, «κομματάκια» ας τα ονομάσουμε, και αποβάλλεται ΠΡΙΝ μπει στο περιεχόμενο του μαστού.Άρα σε πιθανή χρήση περιστασιακή ή μη μιας ουσίας πρέπει ΠΑΝΤΑ η θηλάζουσα μητέρανα συμβουλευτεί τον παιδίατρο της , για το άν είναι ασφαλές να συνεχίσει να θηλάζει ή όχι.

Υπάρχουν επίσης  ορισμένες περιπτώσεις ο θηλασμός όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά πρέπει και να ενθαρρύνεται. Κλασικάπαραδείγματα είναι προβλήματα της θηλής όπως τοπικές μολύνσεις (μαστίτιδα)  τραυματισμοί από τις θηλαστικές κινήσεις του στόματος του βρέφους ή η νόσηση της θηλάζουσας μητέρας από κάποια λοίμωξη.Και εκεί ο ‘κοινός νους’ μας παρακινεί να διακόψουμε τον θηλασμό: ΕΠ’ΟΥΔΕΝΙ ! Αντίθετα με το γάλα περνάτε στο μικρό τα αντισώματα, τα οποία «κατασκευάζει» ο οργανισμός σας για να καταπολεμήσει την αρρώστια (π. χ. μια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος ή έναν παραγριππικό ιό). Το παιδί έρχεται έτσι σε επαφή με τα μικρόβια αυτά, αλλά είναι αμέσως σε θέση να αμυνθεί χάρη στο μητρικό γάλα. Άρα ακόμη κι αν είστε άρρωστη, ΜΗΝ διακόψετε τον θηλασμό! Αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας που θα σας εξετάσει σε συνεννόηση με τον παιδίατρο . Όταν έχετε πυρετό μπορείτε να συνεχίζετε το θηλασμό.

Ένα άλλο κλασσικό ερώτημα που πολλές φορές αντιμετωπίζω στο ιατρείο μου ,είναι το ερώτημα της εργαζόμενης μητέρας .Μιας μητέρας που ζει το 2016 και που δεν είναι δυνατόν να θηλάσει το μωρό της στις ώρες εργασίας της. Και εκεί η απάντηση είναι απλή, αποτελεσματική και διόλου επιβαρυντική για την σωστή διατροφή και ανάπτυξη του μωρού μας .Και αυτή λέγεται μητρική αντλία γάλακτος. Κάλλιστα η νέα μαμα, μπορεί να αντλεί το γάλα της με μία ειδική αντλία όταν είναι στο σπίτι, να το διατηρεί στην συντήρηση του ψυγείου μέχρι 24 ώρες και να χορηγείται στο βρέφος με μπιμπερόν, αφού ζεσταθεί, όταν απουσιάζει η μητέρα του. Το μητρικό γάλα μπορεί ακόμη και να καταψυχθεί, οπότε μπορεί να διατηρηθεί στους –180 C για 3 μήνες.

Και η απάντηση της μητέρας είναι :  Θηλασμός παντού και σε κάθε περίπτωση; Φυσικά και όχι .Υπάρχουν περιπτώσεις που ο θηλασμός πρέπει να αποφεύγεται και να αναζητούμε την επιλογή της διατροφής με τεχνητό γάλα (σκόνη) για να υποστηρίξουμε τις διατροφικές ανάγκες του μωρού μας. Τετοιες είναι για παράδειγμα οι εξής :

Από την πλευρά της μητέρας

  • Χρόνια νοσήματα. Σε βαριά χρόνια νοσήματα,όπως είναι τα κακοήθη και η χρόνια αναπνευστική ,κυκλοφορική,ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να αποφεύγεται ο θηλασμός.Απόλυτη αντένδειξη αποτελούν τα χημειοθεραπευτικά,ραδιοισότοπα,και οι εξαρτιογόνες ουσίες.
  • Λοιμώξεις της μητέρας. Φυματίωση με θετικά πτύελα,ο ιός της ηπατίτιδας B,ο ιός της ηπατίτιδας C,νόσηση ή φορεία από HIV.Βαριές λοιμώξεις όπως μηνιγγίτιδα και σηψαιμία,επιβάλλουν διακοπή του μητρικού θηλασμού (ΟΧΙ όμως ένα κοινό «κρύωμα», όπως προείπαμε.)

Από την πλευρά του παιδιού

  • Πρόωρα και λιποβαρή βρέφη .Αυτά λόγω του οτι έχουν γεννηθεί νωρίτερα του κανονικού , είτε διότι δεν έχουν την ενέργεια ,δεν μπορούν να θηλάσουν σωστά
  • Νεογνά με βαριές κακώσεις ή συγγενείς ανωμαλίες του ΚΝΣ(κεντρικού νευρικού συστήματος).
  • Μεταβολικά νοσήματα όπως π.χ, η γαλακτοζεμία

Βλέπουμε λοιπόν οτι ο θηλασμός εκτός από ευθύνη είναι και μια διαδικασία πιο περίπλοκη και με προεκτάσεις βαθύτερες όχι μόνο στηνν ανάπτυξη ενός παιδιού αλλά αρωγός στην δόμηση ενός ενήλικα .Μια ευθύνη της μητέρας, του πατέρα αλλά και του παιδίατρου που επιβάλλεται να είναι ΔΙΠΛΑ ενδελεχώς και αδιαλλείπτα στην καθοδήγηση και στην συμβουλευτική του.Είναι μια διαδικασία που η φύση «υπαγόρεψε» αλάθητα να επιτρέπει την επιβίωση του ανθρώπου αλλά και σχεδον ολόκληρου του ζωικού βασιλείου. Πρίν και πρώτα από όλα ο θηλασμός ,όμως ΠΡΕΠΕΙ να είναι πηγή χαράς , ικάνοποίησης και ‘χτισίματος’ μιας στενής και αδιάρηκτης σχέσης μεταξύ μητερας – παιδιού. Και φυσικά και επόμενα , επειδή κάθε σχέση περνά τις ‘στενωπούς’ της, ο καταλληλότερος σύμβουλος για την θηλάζουσα , είναι πάντα ο παιδιατρός της.

Σχολιάστε το!