Property Αγορά Ακινήτου Διαδικασία Αγοράς

Διαπραγμάτευση

Μετά την εξεύρεση του σπιτιού που θέλετε να αποκτήσετε δεν απομένει παρά να διαπραγματευτείτε και με τον ιδιοκτήτη. Η διαπραγμάτευση είναι ένα πολύπλοκο θέμα και όλες οι συναλλαγές είναι μοναδικές. Και οι δύο πλευρές, αγοραστής και πωλητής, θέλουν να αισθάνονται ότι το αποτέλεσμα τους ευνοεί ή τουλάχιστον αντιπροσωπεύει μια δίκαιη εξισορρόπηση των συμφερόντων τους.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και επισημάνσεις ώστε να αναπτύξετε μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση που θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια συναλλαγή. Γνωρίστε τα βασικά κλειδιά που θα σας εξασφαλίσουν επιτυχία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιτυγχάνοντας την καλύτερη τιμή χωρίς να έχετε κινδυνέψει να καταστραφεί η συμφωνία.

Χαμηλή προσφορά

Ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις προσφέρετε μια λογική τιμή αγοράς στον πωλητή. Μπορείτε να προτείνετε κάποια που είναι χαμηλότερη από αυτή που ο πωλητής ζητά, αλλά όχι μια που απέχει πολύ από τη βάση της δίκαιης τιμής αγοράς του σπιτιού. Αν ξεκινήσετε με μια εξαιρετικά χαμηλή προσφορά δημιουργείτε αρνητική διάθεση και είναι πιθανό ο πωλητής να απορρίψει κάθε επόμενη πρότασή σας.

Έρευνα αγοράς

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την τοπική αγορά, όπως τιμές πώλησης κατοικιών συγκρίσιμων με εκείνη που ελπίζετε να αγοράσετε, πριν την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Αναζητήστε τη συμβουλή ενός κτηματομεσίτη ή της οικογένειας και των φίλων σας που έχουν αγοράσει πρόσφατα ένα σπίτι. Αν το σπίτι που σας ενδιαφέρει βρίσκεται σε μια γειτονιά με λίγα διαθέσιμα προς πώληση σπίτια, τα περιθώρια για να επιτύχετε μια πολύ καλύτερη τιμή μάλλον στενεύουν.

Γνωρίστε τον πωλητή

Προσπαθήστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε σχετικά με την κατάσταση του πωλητή του σπιτιού. Εάν έχει ανάγκη άμεσης μετακίνησης σε άλλη πόλη, λόγω επαγγελματικής μετάθεσης ή αλλαγής της οικογενειακής κατάστασης, για παράδειγμα ενός διαζυγίου, είναι πιθανό να δεχτεί πιο εύκολα μια χαμηλότερη τιμή για να προβεί στην πώληση. Επίσης ανάλογα με το χρόνο κτήσης του ακινήτου και την υπεραξία που αυτό έχει αποκτήσει, ο ιδιοκτήτης είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί την τιμή.

Δημιουργήστε μια σύνδεση

Όσο απίθανο και αν ακούγεται, αν ο πωλητής σας δει σαν άνθρωπο και όχι σαν χρήμα ίσως πετύχετε μια καλύτερη συμφωνία.

Κρατήστε «κρυφά χαρτιά»

Παρόλο που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας προσωπικής σχέσης με τον πωλητή, μην τον αφήσετε να γνωρίζει πάρα πολλά για εσάς. Προσπαθήστε να μην πείτε στον ιδιοκτήτη του σπιτιού πόσο ακριβώς θέλετε να το αποκτήσετε γιατί θα σας βλάψει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Εάν ο πωλητής γνωρίζει ότι το σπίτι είναι η τέλεια επιλογή για εσάς και είστε πρόθυμοι να κάνετε σχεδόν τα πάντα για να το αποκτήσετε, αυτό θα του δώσει το «πάνω χέρι». Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα «κρυφό χαρτί» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Ιεραρχία

Αποφασίστε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Να επιτύχετε την απολύτως χαμηλότερη τιμή ή να δεσμεύσετε τον πωλητή να κάνει όλες τις απαραίτητες διορθώσεις και αλλαγές που επιθυμείτε στο σπίτι; Εάν ιεραρχήσετε τις επιθυμίες σας μπορείτε να διευκολύνετε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Γραπτή δέσμευση

Διευκρινίστε αν κάποιες παροχές, όπως εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές, air condition, συμπεριλαμβάνονται στην πώληση του σπιτιού. Μη διστάσετε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες στα στοιχεία αυτά που έχετε διαπραγματευτεί ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνουν στο σπίτι και θα συμπεριλαμβάνονται στους όρους σύμβασης. Αν αυτό ισχύει βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία αυτά είναι γραμμένα στο συμβόλαιό σας.

Ζητήστε περισσότερα

Είναι μια καλή ιδέα να ζητήσετε περισσότερα από ό, τι θέλετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε στην πορεία να υποχωρήσετε σε θέματα που έχουν μικρή σημασία για σας προκειμένου να αποκτήσετε αυτά που πραγματικά έχετε ανάγκη.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλύτερα όταν και τα δύο μέρη είναι λογικά και δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να τα παρασύρουν. Προσπαθήστε να μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να σας παρασύρουν. Η χειρότερη ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις είναι μια αντιπαράθεση, όπου ο αγοραστής και ο πωλητής είναι σε αντίθεση μεταξύ τους και αρνούνται να κάνουν παραχωρήσεις. Γι΄αυτό ακούστε προσεκτικά τον πωλητή και προσπαθήστε να κατανοήσετε από που πηγάζει η τυχόν αρνητική του διάθεση.

Σχολιάστε το!