Property Σπίτι – Κήπος

Κρεμάστε τες… Οι κουρτίνες ανανεώνουν το σπίτι.

Δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες– όροι, πολλές φορές εντελώς άγνωστοι για τους «ανυποψίαστους», κατακλύζουν την υπόθεση κουρτίνα. Από το τι ύφασμα θα έχει η κουρτίνα (βαμβακερό, ρεγιόν, σενίλ, λινάτσα, γάζα, λινό, βελούδο, βουάλ, μετάξι, πολυέστερ, δαντέλα, δίχτυ κ.ά.) μέχρι τη ραφή (αμερικάνικη, σφηκοφωλιά, διπλόπιετο, πολύπιετο, ρόμβος, τρίπτυχο, ποτηράκι, τρουκς, θηλιές, κορδόνια, τούνελ, κορδελάκια, κουφόπιετα κ.λπ.) και το είδος του συστήματος κρέμασης (κουρτίνα κρεμαστή σε σιδηρόδρομο ή περαστή σε βέργα, ρόμαν, πακέτο, στόρι, ρόλερ, πάνελ, περσίδες).

Ακόμη κι αν είστε ταγμένοι στο μίνιμαλ, η τελευταία πινελιά της κουρτίνας είναι απαραίτητη για να αναδειχθεί ο χώρος σας και να αποκτήσει χαρακτήρα. Επιπλέον για να «ντύσετε» το σπίτι σας με στυλ, οι κουρτίνες θα πρέπει να ταιριάζουν όχι μόνο χρωματικά με το ύφος του χώρου, αλλά να είναι και στις κατάλληλες διαστάσεις. Άλλωστε εκτός από απαραίτητο διακοσμητικό στοιχείο οι κουρτίνες σας προστατεύουν από το κρύο του χειμώνα, το δυνατό ήλιο του καλοκαιριού, και βέβαια από τα αδιάκριτα βλέμματα. Διαβάστε, λοιπόν, κάποιες απλές συμβουλές, και κάντε την επιχείρηση «επιλογή κουρτίνας» παιχνιδάκι.

Βρείτε το ιδανικό ύψος

Συνήθως η βέργα ή το κουρτινόξυλο απέχουν 4-5 εκατοστά από την κορυφή του παραθύρου και η κουρτίνα 0,5-1 εκατοστό από το πάτωμα. Μετρήστε αυτή την απόσταση και θα βρείτε το ύψος της κουρτίνας σας. Το ίδιο θα κάνετε και για τα στόρια. Μια άλλη διακοσμητική άποψη προτρέπει να τοποθετείται το κουρτινόξυλο ή ο σιδηρόδρομος στο μέσο ύψος μεταξύ του παραθύρου και του ταβανιού. Προσοχή στους περιορισμούς (δοκάρι, γυψοσανίδα, παροχή ρεύματος).
Οι μηχανισμοί ρόμαν (κάποιοι τους ονομάζουν «πακέτο») που ενδείκνυνται για συρόμενα ή επάλληλα παράθυρα, εάν μπουν σε ανοιγόμενα παράθυρα τοποθετούνται αρκετά υψηλότερα από το επάνω μέρος του κασώματος ώστε να χωράει εκεί η κουρτίνα μαζεμένη και να μην χτυπάει πάνω στο παραθυρόφυλλο. Τα παράθυρα πάνω από πάγκους ή καλοριφέρ χρειάζονται ρόμαν ή στόρια.
Σε ιδιαίτερα χαμηλοτάβανα σπίτια, τοποθετήστε το σιδηρόδρομο στο ύψος του ταβανιού, ώστε να δώσετε ύψος στο δωμάτιο. Στην περίπτωση αυτή προτιμήστε τρέσα με αυτάκι ώστε να κρύβεται ο σιδηρόδρομος και μην κάνετε εμφανές το κουρτινόξυλο.

Πόσα μέτρα ύφασμα θα χρειαστείτε

Μετρήστε το πλάτος του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας, συμπεριλαμβάνοντας και την κάσα, και προσθέστε 15-20 εκατοστά για κάθε πλευρά, εάν υπάρχει το περιθώριο. Για να πετύχετε την ιδανική σούρα πολλαπλασιάστε το εν λόγω πλάτος τουλάχιστον επί δύο. Προτιμήστε αναλογία 1 προς 2,5 για να μην είναι το αποτέλεσμα ούτε μίζερο ούτε υπερβολικό.
Στις μετόπες δεν χρειάζεται να δώσουμε τόσο «αέρα» στις μετρήσεις μας, γιατί εδώ η κουρτίνα πηγαίνει από τη μία άκρη του κουρτινόξυλου μέχρι την άλλη. Συνήθως στην παραγγελία υπολογίζουμε η μετόπη να είναι 20-30 εκατοστά μεγαλύτερη από το παράθυρο.
Τα στόρια διατίθενται σε διαστάσεις που καλύπτουν είτε ολόκληρο το άνοιγμα είτε μόνο τα τζάμια.

Μεγάλα ή μικρά ανοίγματα

Ρόμαν ή ρόλερ ή ριντό, γενικά στόρια, ταιριάζουν καλύτερα σε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε πλάτος, καθώς οι κλασικές κουρτίνες που περιορίζονται σε δύο άκρες όταν ανοίγουν, δεν τα κολακεύουν. Σε ανοίγματα μεγαλύτερα των 2 μέτρων πλάτος συνιστάται η διαίρεση του μηχανισμού σε δύο μέρη, με δύο χειριστήρια για να μη λυγίζουν οι λεπτές βέργες fiber-glass που δημιουργούν τις πτυχώσεις.
Σε ένα άνοιγμα που είναι κανονικού πλάτους μπορείτε να συνδυάσετε εσωτερικά στόρια ξύλινα και εξωτερικά κουρτίνες στα δύο άκρα.
Στις μεγάλες, μονοκόμματες κουρτίνες, οι οποίες πάντα μεγαλώνουν και δίνουν αέρα στο χώρο, τοποθετήστε έναν ειδικό μηχανισμό στο κουρτινόξυλο που θα σας επιτρέπει, τραβώντας μόνο ένα σχοινάκι, να ανοιγοκλείνετε εύκολα τις κουρτίνες σας, χωρίς να τσαλακώνονται.
Τα στόρια ταιριάζουν κυρίως σε μικρά παράθυρα στην κουζίνα ή στο μπάνιο, αλλά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται σε υπνοδωμάτια και «σπιτικά» γραφεία.

Κουρτίνες για κάθε εποχή

«Βαριές» κουρτίνες με πλούσιες πτυχώσεις από σενίλ, βελούδο ή συνθετικό μαλλί ταιριάζουν στους χειμωνιάτικους μήνες, καθώς λειτουργούν ως μόνωση στα ανοίγματα του σπιτιού. Συνδυάστε τες με δεύτερη λεπτότερη κουρτίνα από μέσα. Την ίδια μόνωση προσφέρει και το στόρι.
Λεπτές βαμβακερές, λινές, από γάζα ή βουάλ είναι ό,τι πρέπει για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το δυνατό φως του καλοκαιριού μειώνεται με πλαϊνές κουρτίνες ή στόρι από χοντρό λινό ή λινάτσα.

 

Σχολιάστε το!