Property Σπίτι – Κήπος

Χαλί… να σε πατήσω

Ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις για κάθε δωμάτιο

Για να δείχνει ωραίο ένα χαλί θα πρέπει, πέραν της ταιριαστής χρωματικής επιλογής με τα έπιπλα, τις κουρτίνες και το χρώμα των τοίχων, να είναι και στις σωστές διαστάσεις. Ένα μικρό χαλί κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας υποβαθμίζει το χώρο, ενώ ένα μεγάλο χαλί, ακόμη και χειροποίητο, που πιάνει απ’ άκρη σ’ άκρη το δωμάτιο, χάνει την ομορφιά του, γιατί «εξαφανίζεται» το σχέδιο.

Έτσι, πριν καταλήξετε στο μέγεθος του χαλιού, θα πρέπει να μετρήσετε με προσοχή το χώρο που θα τοποθετήσετε το χαλί και να σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα διαταχθούν τα έπιπλα.
Σε γενικές γραμμές, ένα χαλί θα πρέπει να απέχει από τον τοίχο, περίπου 45 εκατοστά. Αν φυσικά το δωμάτιο είναι πολύ μικρό, τότε και τα 20 εκατοστά είναι ανεκτά.

Περάστε στο σαλόνι…

Γενικά τα μεγάλα έπιπλα, όπως καναπέδες, τραπέζια κ.λπ. θα πρέπει ή να ακουμπούν ολόκληρα πάνω στο χαλί (εάν υπάρχει ο χώρος), ή εκείνο να τελειώνει λίγο μετά από το σημείο που αρχίζουν. Έτσι, είτε το χαλί θα πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε τα μπροστινά πόδια των καναπέδων και των πολυθρονών να πατούν πάνω του (το κομμάτι του χαλιού κάτω από τους καναπέδες θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, τουλάχιστον 15 εκατοστά) είτε να καλύπτει ολόκληρο το χώρο που ακουμπούν οι καναπέδες και οι πολυθρόνες. Στην πρώτη περίπτωση για ένα σαλόνι που απαρτίζεται από ένα διθέσιο και έναν τριθέσιο καναπέ, οι διαστάσεις του χαλιού θα πρέπει να είναι 1,70×2,40 μέτρα. Στη δεύτερη εξαρτάται από το μέγεθος των επίπλων.
Υπάρχει όμως και μια ενδιάμεση λύση. Εάν ο καναπές ακουμπά στον τοίχο ενώ οι πολυθρόνες όχι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χαλί στο οποίο να «ακουμπά» κατά το ήμισυ ο καναπές, ενώ οι πολυθρόνες να πατούν ολόκληρες πάνω στο χαλί.
Από τον κανόνα των ιδανικών διαστάσεων εξαιρούνται τα δέρματα των ζώων, που είναι ούτως ή άλλως ακανόνιστου μεγέθους.

Γύρω από το τραπέζι

Στην τραπεζαρία έχουμε διάφορες επιλογές. Αν υπάρχει χώρος, το ιδανικό χαλί πρέπει να είναι στη διάσταση 2,00×3,00 μέτρα.Tο συγκεκριμένο μέγεθος χαλιού δίνει αέρα στην τραπεζαρία και αφήνει αρκετό χώρο και για την καρέκλα. Στην περίπτωση τώρα που δεν έχουμε τον απαραίτητο χώρο, τότε πάμε στις μικρότερες διαστάσεις, που είναι 2,00×2,50 μέτρα ή 1,70×2,40 μέτρα.
Να σημειωθεί εδώ ότι σε έναν ενιαίο χώρο σαλονιού τραπεζαρίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στρογγυλού σχήματος χαλιά, καθώς είναι ιδανικά για να «διαχωρίσετε» οπτικά τη μια περιοχή από την άλλη. Για παράδειγμα η ροτόντα «πάνω» σ’ ένα στρογγυλό χαλί και το σαλόνι σ’ ένα παραλληλόγραμμο.

115967549

Το σετ κρεβατοκάμαρας και… άλλες ιστορίες

Την πονεμένη ιστορία με τα τρία χαλάκια γύρω από το κρεβάτι, που πάντα φεύγουν από τη θέση τους και ποτέ δεν είναι αρκετά για να καλύψουν ολόκληρο το δάπεδο, την γνωρίζουμε όλοι από την καλή και από την ανάποδη. Για να αποφύγετε όλο αυτό, σκεφτείτε πιο πρακτικά και επιλέξτε ένα μεγάλο χαλί, το οποίο εντέλει θα αποδειχθεί και καλύτερο αισθητικά.

Σε ό,τι αφορά στις διαστάσεις, το χαλί στο οποίο πάνω θα βάλετε το κρεβάτι, θα πρέπει να προεξέχει περιμετρικά του κρεβατιού από 30 έως 50 εκατοστά. Γενικά, το χαλί μπορεί να προεξέχει περισσότερο αλλά ποτέ λιγότερο από 30 εκατοστά, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα δείχνει φτωχό και μίζερο σε σχέση με τον όγκο του κρεβατιού.
Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και μια ρελιασμένη χοντρή μοκέτα που θα την παραγγείλετε κομμένη στις διαστάσεις που θέλετε.

Και η κουζίνα θέλει το χαλί της

Ο φόβος των λεκέδων δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να διακοσμήσετε και την κουζίνα με ένα χαλί, που εκτός από στυλ θα της χαρίσει και επιπλέον ζέστη. Επιλέξτε ένα χαλί χαμηλού πέλους, ή επιλέξτε μία λεπτή αλέκιαστη μοκέτα, με επίσης χαμηλό πέλος, ώστε να μπορείτε να τα τινάζετε εύκολα κι εξίσου εύκολα να τα πλένετε και να τα απλώνετε, όσο συχνά χρειαστεί. Όσο για το χρώμα του χαλιού ή της μοκέτας, προτιμήστε κάτι σε σκούρο, ώστε να καμουφλάρονται οι μόνιμοι λεκέδες και ενισχύστε το χώρο μπροστά από το νεροχύτη και την κουζίνα με ένα κομμάτι από το ίδιο υλικό για να μην κάνει «μπαμ» στο μάτι και να καθαρίζεται πιο εύκολα.

Οκτώ συμβουλές για την επιλογή παιδικού χαλιού

1. Το χαλί ή η μοκέτα που θα επιλέξετε για το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας.
2. Δεν πρέπει να βγάζει χνούδια (δοκιμάστε το).
3. Το πέλος του χαλιού ή της μοκέτας πρέπει να είναι χαμηλό 11 – 12 cm και να διαθέτει μεγάλη πυκνότητα. Ο συνδυασμός χαμηλό και στιβαρό πέλος δημιουργεί μέγιστη αντίσταση στο πάτημα, με μεγάλη διάρκεια στη χρήση και το χρόνο.
4. Προτιμήστε χρώματα λαμπερά και χαρούμενα, καθώς επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του παιδιού.
5. Επιλέξτε σχέδια διαχρονικά για να μη χρειαστεί αλλαγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
6. Το χαλί ή η μοκέτα που θα επιλέξετε πρέπει να διαθέτουν εύκαμπτο υπόστρωμα, χωρίς πρόσθετα και κόλλες.
7. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις τεχνικές προδιαγραφές. Το νήμα πρέπει να είναι αντιστατικό για να σκουπίζεται εύκολα και να μη μαγνητίζει μικροσωματίδια και σκόνη, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να έχει επεξεργασία, τέτοια που να καθαρίζονται οι λεκέδες.
8. Αν υπάρχουν λόγοι υγείας, για παράδειγμα αλλεργίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

478219465

Σχολιάστε το!