xe property xe property news

Προς διαγραφή στεγαστικά δάνεια 200.000 νοικοκυριών

 

IMU

Στη διαγραφή στεγαστικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ, προσανατολίζονται οι τράπεζες στο πλαίσιο των ρυθμίσεων «κόκκινων» δανείων που έχουν θέσει σε εφαρμογή τυπικά από 1/1/2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισόποσο κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες σχεδιάζεται να καλυφθεί από τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαγραφές δανείων θα αφορούν περίπου 200.000 νοικοκυριά, τα οποία κρίνεται πως βρίσκονται σε οριστική αδυναμία να αποπληρώσουν την οφειλή τους. Μάλιστα, η προοπτική διαγραφής των δανείων αυτών και το κόστος των 2 δισ. ευρώ που θα βαρύνει τις τράπεζες φαίνεται να έχουν πάρει τη σύμφωνη γνώμη και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος και θα εγκρίνει την σχετική εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η διαχείριση των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια έχει προβληματίσει έντονα τραπεζίτες και πολιτικούς, με το θέμα των πλειστηριασμών να ανακύπτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να «παγώνει» στη συνέχεια όχι απλά για λόγους κοινωνικούς, αλλά και διότι δεν συμφέρει από πλευράς κόστους τις τράπεζες. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για μία από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες, το κόστος διαχείρισης των ακινήτων που καλύπτουν «κόκκινα» στεγαστικά της δάνεια ανήλθε το 2014 σε 1,2 δισ. ευρώ.

Στην τελευταία συνάντηση που είχαν πραγματοποιήσει με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν τοποθετηθεί κατά της προοπτικής των μαζικών πλειστηριασμών, ενώ πρόσφατα στο θέμα είχε τοποθετηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης λέγοντας ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Τυπικά, η νομοθετική κάλυψη των οφειλετών με αναστολή των πλειστηριασμών έληξε στις 31/12/2014 και για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι οφειλέτες προστατεύονται από τις προθεσμίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται ότι σε σύνολο στεγαστικών δανείων 69 δις. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια υπολογίζονται σε 27 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η αξία των ακινήτων που αποτελούν την εμπράγματη εξασφάλιση αυτών των δανείων, έχει υποχωρήσει τόσο ώστε να εκτιμάται ότι 15% – 20% των στεγαστικών χαρτοφυλακίων είναι υποκαλυμμένα. Η πτώση στις πραγματικές τιμές των ακινήτων υπολογίζεται σε 35% – 40% τα τελευταία 3 – 4 χρόνια, διαχεόμενη σε όλες τις περιοχές.

Πηγή:www.capital.gr

19 σχόλια

 • Δηλαδή όσοι δεν είχαν πάρει ποτέ δάνειο, που περίμεναν ευρώ ευρώ να αποταμιεύσουν μέχρι κάποια στιγμη να είναι σε θέση να πάρουν με τις οικονομίες τους ένα σπίτι είναι οι μαλάκες της υπόθεσης?

  Γεια σου ρε Τσίπρα μεγάλε, χάρισε όλων τα δάνεια και πάμε πάλι απ την αρχή!!!

  ΓΕΛΟΙΟΙ Ε ΓΕΛΟΙΟΙ

 • να παγώσουν τα δάνεια για πεντε χρόνια και να γίνει αποπληρωμή μόνο το κεφάλαιο μόνο γιά την πρώτη κατοικία,

 • Συγχαρητήρια στα κορόιδα που πληρώνουν ακόμη τα δάνειά τους. Οι υπόλοιποι είναι μάγκες και θα τους μείνει και το κεραμίδι – εις υγείαν των κορόιδων. Γνωρίζω ανδρόγυνο που πήρε δύο σπίτια και τώρα θα γλεντάει σε βάρος των φορολογούμενων. Το ΤΧΣ ποιος το πληρώνει?? ο φορολογούμενος.

 • ΡΕ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΤΑ 2.000.000.000. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΘΑ; ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝ ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ 200.000 ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΙΝΑΙ 10.000 ΕΥΡΩ .ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ??????

 • πραγματικα αν θελουν να κανουν κατι στα δανεια να ελαφροσουν τους πολιτες ,ενα που μπωρουν να κανουν να βγαλουν τους τοκους που βαζουν ,που απο 10000χ τα 5000 ειναι τοκοι. και να κανουν σε ολους νεες δωσεις βαση τα νεα δεδομενα στα εσωδα τους, ευκολω εινα αλλααααα

 • Μακάρι να διαγραφούνε τα δάνεια τουλάχιστον τα στεγαστικά που η στέγη είναι ότι πιο ιερό στην αξιοπρεπή ζωή του ανθρώπου.
  Οι αλήτες και λήσταρχοι πολιτικοί, τραπεζίτες και δημοσιογράφοι έχουν εξοντώσει τον ελληνικό λαό ενήργησαν σαν προδότες και χρήζουν εκτέλεση για εσχάτη προδοσία.
  Τώρα που χάνουν τις καρέκλες συνεχίζουν να εμφανίζονται με θράσος και κακομοιριά και να παραδέχονται ως θεατρίνοι ότι έπραξαν και λάθη και ΘΑΑΑΑΑ τα διορθώσουν. Όχι άλλη ανοχή σε αυτούς που δοκιμάστηκαν. Οι νέοι να τους τιμωρήσουν προς παραδειγματισμό και να αποκαταστήσουν τις αδικίες. Αυτή θα είναι και η απόδειξη.
  Αλλά όχι να διαγραφούνε αυτά τα δάνεια μόνο της πλήρης αδυναμίας Θα είναι πάλι αδικία στο μέγιστο. Γιατί και αυτός ο ευσυνείδητος που στερείται πολλά βασικά όπως διατροφή και θέρμανση για να είναι συνεπής στα δάνεια του και χρέη θα πρέπει και αυτός να διευκολυνθεί επιτέλους στο μέγιστο. Εγώ πήρα δάνειο 40.000 για να συμπληρώσω την αγορά μοναδικής και κύριας κατοικίας αξίας 170.000. Σε τεντωμένο σχοινί ζω από τότε που άρχισαν οι περικοπές μισθών (από 1500 έπεσα στα 900) και δυσβάσταχτοι φόροι κοιτώντας να είμαι συνεπής στις δόσεις οφειλών με ρυθμίσεις κ.λπ Δηλαδή εάν γίνει και άλλο περικοπή και αδυνατώ πλέον να πληρώνω τις δόσεις σημαίνει θα χάσω το σπίτι και τα 130.000 που έβαλα από την τσέπη μου. Πήρα το δάνειο με σκοπό ότι σε 2 χρόνια θα έβγαινα στη σύνταξη όπως και έπραξα και θα έπαιρνα το εφάπαξ 50.000 ώστε να αποπληρώσω το δάνειο. Αυτό μας το κόψανε 48% που μένουν 26.000 μας δώσανε τα 12.000 και το υπόλοιπο μας λένε θα το πάρουμε το 2020 και ανάλογα αν έχουν λεφτά τα ταμεία. Αυτό είναι ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ή όχι.
  Τα τεράστια δάνεια στους μεγαλοοφειλέτες του κεφαλαίου όμως χαρίζονται άνετα σιωπηλά και καλούμαστε πάλι εμείς να πληρώσουμε και αυτά. Πληρώνουμε εις διπλούν. Γίνανε οι περικοπές μισθών ως εισφορά αλληλεγγύης – για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών – και συνεχίζουν οι τράπεζες να μας πιέζουν για την πληρωμή των δανείων την στιγμή που δεν περισσεύει ούτε για θέρμανση από τους δυσβάσταχτους φόρους. Ζούμε ότι πιο αισχρό έχει συμβεί από πλευρά πολιτικής ζωής και κυβερνήσεων . Το λιγότερο είναι η φυλακή. Μακάρι να εκτελεστούν. Υγεία δεν υπάρχει, δικαιοσύνη επίσης, Αυτά είναι για τους έχοντες μόνο. Οι προδότες πουλήσανε τη χαμηλή και μεσαία τάξη στο κεφάλαιο και την χώρα στους Γερμανούς. Ας πούμε εμείς το ΟΧΙ.

 • Πολύ σωστό και λογικό στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Ομως νομίζω ότι η στοιχειώδης λογική επιβάλλει επίσης να δικαιωθούν και οι συνεπείς δανειολείπτες που με πολλαπλές θυσίες τον καιρό της σημερινής λαίλαπας προσπαθούν να είναι συνεπείς με ένα αδηφάγο μάλιστα τραπεζικό σύστημα που με διάφορα οικονομικά τεχνάσματα, όπως οι διάφορες ισοτιμίες, αποστραγγίζει κάθε ίχνος ελπίδας γιά δικαιοσύνη. Νομίζω ότι κάπου πρέπει να υπάρξει κάποια παρέμβαση από ένα ανύπακτο και στον τομέα αυτό κράτος!!!

 • τρίχες είναι η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.
  είμαι άνεργος 4 χρόνια, με πρόβλημα υγείας και αποφάσισαν στο δικαστήριο να πληρώνω 300 ευρό το μήνα και κατάσχεση μέρους του ακίνητου
  με έσοδα από σύνταξη αναπηρίας του προηγούμενου χρόνου έσοδα 5000 ευρώ
  το κράτος με νόμο, θεωρεί πως φτάνουν σε έναν άνθρωπο για να ζήσω 2,10 ευρώ την ημέρα
  και κατάσχεση μέρους του ακίνητου

 • ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΓΙΑ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ.ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΘΑ ΤΑ ΣΚΑΣΕΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕΤΑ Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΔΟΣΗ.(ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ Η ΔΟΣΗ ΜΕΤΑ)
  ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝΟΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
  ΝΟΜΙΖΩ……

 • για τα δάνεια που υπάρχει διακανονισμός τι προβλέπεται ; ο διακανονισμός έγινε λόγω αδυναμίας πληρωμής .

 • Για τα καταναλωτικα δανεια που μας εχουν πνιξει οι τοκοι της τραπεζας και ειμαστε πλεον σε αδυναμια πληρωμης λογω ανεργιας, προβλεπεται το ιδιο? η θα μας αφησουν στο ελεος των τραπεζων,που μας ζητανε προσημειωση προκειμενου να μειωθει η δοση μας?

 • Diladi tha diagrapsi 10000euro apo to daneio?
  Ean ypologisoume 200000 daneia se 2 dis euro.
  Plaka mas kanoun.
  Kalo tha itan na symfonisoun oi trapezes wste oi daneioliptes na plironoun mono tous tokous gia aoristo xrono..Etsi tha dieukolinoun ton daneiolipti oso yparxi oikonomiko provlima.

 • Αναμενόμενο και λογικό…. Για τα δάνεια τα ενήμερα όμως δεν θα προβλεφθεί τίποτα Εμείς που πληρώνουμε και έχουμε συνάψει συμβάσεις όταν είχαμε μεγαλύτερους μισθούς και οι εμπορικές αξίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν και στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι μικρότερες από το άληκτο κεφάλαιο κάθε δανειολήπτη….

 • Αναμενόμενο και λογικό!!! Για τα δάνεια τα ενήμερα όμως δεν θα προβλεφθεί τίποτα? Εμείς που πληρώνουμε και έχουμε συνάψει συμβάσεις όταν είχαμε μεγαλύτερους μισθούς και οι εμπορικές αξίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν!!!! και στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι μικρότερες από το άληκτο κεφάλαιο κάθε δανειολήπτη….

 • Αναμενόμενο και λογικό!!! Για τα δάνεια τα ενήμερα όμως δεν θα προβλεφθεί τίποτα?? Εμείς που πληρώνουμε και έχουμε συνάψει συμβάσεις όταν είχαμε μεγαλύτερους μισθούς και οι εμπορικές αξίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν!!!! και στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι μικρότερες από το άληκτο κεφάλαιο κάθε δανειολήπτη….

Σχολιάστε το!